Mergeți să vedeți „Scara lumii“, expoziția sculptorului Liviu Mocan la Muzeul de Artă din Cluj

Dacă vacanța de Paște la Cluj nu s-a încheiat încă pentru unii dintre voi sau dacă Clujul e acasă, musai mergeți să vedeți expoziția sculptorului Liviu Mocan – “Scara lumii”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Cpacul vietiiCopacul vieții

Veți vedea cât de artistic e integrată expoziția contextului pascal: cele 26 de sculpturi metalice, traforate cu laser, de mari dimensiuni sunt dedicate Învierii. Iar expoziția rămâne deschisă publicului până pe 26 aprilie.

“<Scara lumii> constituie o căutare, căutarea mea, de a găsi noi simboluri vizuale care să exprime credința nu doar în moartea substituitoare a Mielului lui Dumnezeu, ci și în Învierea mântuitoare a lui Iisus Hristos. Nădăjduiesc să vă inspire, acum, în preajma Sfintelor Paște’’, explica sculptorul Liviu Mocan cu ocazia vernisajului, pe 7 aprilie.

„Scările propun permanenta înălțare, depășirea de sine, dar nu oricum, ci pe calea virtuții, conform tradiției creștine, prin trecere din treaptă în treaptă, spre mai sus, spre tot mai sus’’, arată și Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în introducerea catalogului expoziției.

1Scara lumii - Liviu Mocan - DesignistSculpturile metalice fotografiate iarna, lângă atelierul artistului. Le poți vedea aici.2Scara lumii - Liviu Mocan - Designist 6Scara lumii - Liviu Mocan - DesignistLucrările la vernisajul de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, pe 7 aprilie

Atinse, sculpturile lui Liviu Mocan emit sunete armonioase, motiv pentru care Cristian Bence-Muk, lector la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a compus o lucrare special pentru aceste “instrumente-sculpturi”.

Intitulată “Scara / flashmob pentru 5 percuționiști și sculpturi metalice de Liviu Mocan”, compoziţia a fost prezentată în primă audiție luni, 6 aprilie, de la ora 15.00, în interpretarea percuționiștilor Călin Lup, David Mocan, Paul Balotă, Patricia Stroia și Kinda Csilla, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Bence-Muk. Reprezentația a avut loc pe Bulevardul Eroilor, în spaţiul din apropierea Monumentului Memorandiştilor. După audiţie, clujenii prezenți au putut improviza, la rândul lor, pe sculpturile-instrumente.

Ascultă piesa special compusă de Cristian Bence-Muk, interpretată pe sculpturile-instrumente:

Compoziția va putea fi audiată și la vernisaj și va fi difuzată pe întreaga durată a expoziţiei în cadrul unei instalații audio. De asemenea, cei care vizitează expoziția vor putea interacționa cu artistul și cu lucrările expuse, experimentând cu sunete și culori, în cadrul unor întâlniri şi dialoguri ale sculptorului cu vizitatorii, inclusiv cu clasele de elevi care vor veni la expoziţie.

5Scara lumii - Liviu Mocan - Designist Clujenii improvizat, la rândul lor, pe sculpturile-instrumente.

Mai mult de atât, clujenii vor putea alege dintre două grupuri statuare pe cel pe care-l doresc amplasat în Parcul Central în perioada Zilelor Clujului (22 mai – 22 iunie 2015). Această acțiune va avea și o componentă de vot în online și este realizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Totodată, în data de 15 aprilie, va avea loc o lansare de carte referitoare la creaţia artistului Liviu Mocan.

Copacul iubiriiCopacul iubirii

7Scara lumii - Liviu Mocan - DesignistMielul

1Scara lumii - expo Liviu Mocan - DesignistCele două grupuri statuare dintre care clujenii îl pot alege pe cel pe care-l doresc amplasat în Parcul Central în perioada Zilelor Clujului (22 mai – 22 iunie 2015). Deocamdată votul are loc pe pagina de facebook a artistului.2Scara lumii - expo Liviu Mocan - Designist

Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană. Dintre proiectele sale internaționale menționăm grupul statuar “Decalog”, expus la Geneva, Los Angeles și Grand Rapids, SUA, lucrarea “The Poet and His Heart” la Biblioteca din Alexandria, Egipt, și ciclul “Following the Sun”, care cuprinde, până în acest moment, o lucrare de for public definitivată în Auckland, Noua Zeelandă, și una în lucru în Chennai, India.

Născut în 1955 în satul Cara, județul Cluj, Liviu Mocan a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca și a fost artist rezident al Anderson University din Indiana și al Mississippi College, SUA. Lucrările sale au fost expuse și se găsesc în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Zeelandă.

3Scara lumii - Liviu Mocan - Designist

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed