Primul scaun cu rotile din lume printat 3D! Sau cât de multe pot face designul și tehnologia în viața de zi cu zi.
Inspirați de secțiunea de design hibrid de la Romanian Design Week, am început să căutăm exemple internaționale care să ne ajute să definim cât mai bine termenul. Astfel, dacă în expoziția de la Piața Amzei colaborările între designeri sau mixul de design & tehnologie au conturat această secțiune specială, acum ne oprim la un exemplu în care mai multe discipline ale designului au conlucrat la crearea unei noutăți la nivel mondial: primul scaun cu rotile printat 3D – Go, by Benjamin Hubert, Layer & Materialise. A fost lansat în mai, la Clerkenwell Desing Week, pe când la noi se pregătea Romanian Design Week. Go, proiectat de genialul Benjamin Hubert – designerul britanic care realmente ne-a vrăjt cu fiecare lansare, reprezintă inovația care schimbă vieți. Căci cercetarea înainte de proiectare a însemnat analizarea tututor problemelor celor care folosesc scaunul cu rotile, prin ore de discuții în care fiecare a explicat ce e nevoie să fie îmbunătățit. Dezvoltarea conceptului, în cele mai mici detalii, a durat doi ani (!). Layer este o companie dedicată soluțiilor inovatoare care transformă interacțiunea dintre utilizator și obiectul de design; iar Materialise este liderul mondial în printarea 3D. Marea schimbare de perspectivă, pe lângă suplețea produsului și kilogramele în minus pe care le implică aspectul high-tech minimalist, sunt părțile printate 3D ale scaunului, ce pot fi adaptate nevoilor fiecărui utilizator. Șezutul este printat 3D din rășină și are prevăzut un sistem anti-șoc (TPU), iar structura este din titan (cel mai rezistent material), tot printat 3D, pentru a fi de fiecare dată adaptat lumgimii picioarelor și caracteristicilor medicale. Roțile au în componență fibră de carbon, tot pentru a fi foarte light & rezistente, iar mănușile care ajută propulsia arată ca un fashion icon futurist.
Să mai insistăm un pic asupra mănușilor, ce vin în culoarea aleasă de tine și care foloseesc un sistem unic ce ajută propulsia, asigurând și aderența perfectă pe jantele scaunului, pentru a preîntâmpina dificultățile și micile accidentele. Știați că:
Pattern-ul mănușii îl reia pe cel al jantei O altă inovație este legată de timpul producerii unui scaun Go, printat 3D, perfect adaptat cerințelor utilizatorilor: durează doar 2 săptămâni, spre deosebire de scaunele clasice cu rotile, unde aștepți între 6 ș 8 săptămâni. Câteva fotografii din procesul documentării: Fotografii: prin Layer |