Proiectele de amenajare de interior care plănuiesc să fie puse în practică în curând

Trăim vremuri în care planurile au valențe contradictorii. Pe de-o parte te întristează de fiecare dată când îți reamintești ce ți-ai notat în agendă pentru această perioadă. De cealaltă parte, te pot ajuta să evadezi un pic din realitate și să visezi la ce va urma la un moment dat, când timpul se va îmblânzi. Credem că secțiunea proiecte de arhitectură / amenajări de interior a Anualei de Arhitectură București 2019 înseamnă o altă formă luată de planuri: proiecte de arhitectură de sertar, realizate la nivel de idee și de concept pentru amenajarea unor spații interioare. Proiecte care își caută clienți viitori 🙂 .

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Penthouse #maimultuncolaj (STUDIOMASURA) – premiul secțiunii

Echipă: arh. Iulian Bădărău, arh. Bogdan Lazăr, arh. Dragoș Lazăr, arh. Raul Antonie

Un proiect inspirațional care s-ar fi acomodat perfect în primele sezoane Mad Men, serialul super cool localizat în New York-ul anilor 1960: este creat pentru un penthouse care însumează aprox. 200 mp din complexul Asmita Gardens. Dincolo de cromatica de miere și avantajul luminii naturale generoase, spațiul are și o structură provocatoare: un perete curb, care închide zona de noapte și creează o zonă concavă, în care se întinde zona de zi.

“Structura este înglobată împreună cu alte utilități în prelungirea laterală a acestui perete pe de o parte si de un volum longitudinal, tectonic, de cealaltă parte. Accentuând fluiditatea spațială inițială, se propun trei planșee și câteva delimitări verticale neconvenționale(rafturi/draperii/parapeți etc.), care să creeze limitele funcțiunilor propuse – bibliotecă, birou, studio de creație, bucătărie, dining, living, dormitoare etc”, au explicat arhitecții. 

Încă un avantaj extins: apartamentul are și o terasă exterioară cu o suprafață aproximativ egală și cu spații verzi propuse să întrețină un dialog continuu cu spațiul natural al Deltei Văcărești.

Cât despre individualizarea inclusă în denumirea proiectului – #maimultuncolaj -, ea are o explicație care ține de potențialele transformări ulterioare:

“Amenajarea pune accent pe o alăturare de spații/elemente/texturi/culori/vegetație/lumină, alcătuind mai mult un colaj locuibil decât un apartament care să răspundă celor mai stricte necesități funcționale. Un spațiu liber care creează premisele unor adaptări ulterioare”.

Muzeul Regiunii Porțile de Fier (Wolfhouse Productions) – nominalizare

Echipa: arh. Tamina Lolev, arh. Vlad Stoica, urb. Iulian Canov

Un proiect de design interior care își propune să reorganizeze spațiile deja existente ale Muzeului Regiunii Porților de Fier. Este vorba, de fapt, de o recartografiere a rutelor vizitatorilor și a experienței oferite de întregul parc muzeal – complexul include obiective arheologice și clădiri muzeale: Muzeul de Istorie, cel de Etnografie, cel de Științe Naturale și spațiile complementare.

Conceptul de amenajare este clădit pe principii și elemente comune care modelează fiecare expoziție permanentă: fluviul Dunărea, care oferă coerență experienței muzeului, percepția multisenzoială în traseul vizitatorilor, muzeul ca centru de activități și muzeul-hiperlink, un concept nou prin care clădirea devine punct de plecare pentru rutele turistice tematice din regiune.

Negru (DIEZ OFFICE) – nominalizare

Echipa: arh. Oana Vasile, arh.int. Delia Stefana Costras

De câte ori ți s-a întâmplat, la finalul unei zile obositoare de lucru de altădată, să mormăi că mergi acasă “să hibernezi”? Potrivit arhitecților Diez Office, exact asta a stat la baza brief-ului Negru: “ideea de întoarcere acasă și hibernare într-un spațiu primitor”. Proiectul în sine a luat o turnură neconvențională, ba chiar curajoasă: un spațiu atipic, umbros, guvernat de tonuri care te pot speria dacă ești mai degrabă un pasionat al luminii și luminosului.

“Rezultatul acestei colaborări a fost tradus prin împărțirea casei în două zone – zona de zi, complet deschisă, și zona de noapte, care vine în opoziție, împărțită ca un mușuroi. Cele două zone vor fi tratate estetic și vizual la fel pentru a menține dorința inițială a clienților”, au explicat arhitecții.

Penthouse (Meet Arhitecture / Miar Design) – nominalizare

Autoare: arh. Miruna Ardelean

O amenajare foarte scenografică, întunecoasă și ea și pregătită pentru un “spectacol” extins – un penthouse cu o suprafață de 120 mp. De altfel, suprafața generoasă a fost cea care a permis crearea unei armonii compoziționale între piese de mobilier iconice și o juxtapunere atentă de texturi, culori și forme.

Zona de zi este “teatrul de luptă” al divizării adaptabile: sisteme de închidere și deschidere simplu de operat despart și unesc zonele din open space-ul care include un living, un dining și o bucătărie deschisă, cu zonă de relaxare și de discuții incluse. Zona de noapte include un dormitor matrimonial cu dressing și o baie generoasă.

Studio Nerva (Animo Regis)

Autor: arh. Andrei Vasilief

Dacă ar fi vorba de un proiect deja pus în practică, studioul Nerva ar intra în rubrica noastră bazată pe Spații mici – este renovarea unei garsoniere comuniste (50 mp) dintr-o zonă centrală a Bucureștiului și transformarea ei în apartament. Soluția a fost partiționarea livingului într-un spațiu de zi și într-unul de dormit prin intermediul unui singur element: un perete de sticlă.

Podeaua de lemn a fost restaurată și, pentru coerență stilistică, a fost continuată cu placarea cu lemn a câtorva dintre finisajele deja existente.

 

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Proiecte de arhitectură – Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Imagini: prin Anuala de Arhitectură

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed