Reciclări creative #1: nu zicem să-ți dezmembrezi calculatorul, dar uite ce fac artiștii români din piese recuperate

În 1789, chimistul francez Antoine Lavoisier publica “Tratat elementar de chimie” iar fraza “În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă” devenea faimoasă. Aproape 230 de ani mai târziu, pornim de la gândirea lui Lavoisier, adăugăm design, craft, multă imaginație, pricepere si avânt creator și pornim un nou serial simpatic: #Reciclări creative :).

Ne este alături arh. Justin Baroncea, despre proiectele căruia ți-am mai povestit. Primul episod al serialului nostru aduce în fața reflectoarelor o gașcă întreagă de supereroi-roboți, avioane și excavatoare apărute dintre resturi de imprimante, computere și copiatoare, roțile dințate ale plăcilor de bază și carcase recuperate. Așa cum ne-a spus și Justin: “Dacă desfaci o tastatură, ies 3 folii numai bune de făcut aripi de avion din ele. Dar am făcut și mașini de gunoi din gunoaie”.

Ca un WALL-E de România, de colectarea lor s-au ocupat cei de la Ateliere Fără Frontiere, printr-un program de management responsabil al echipamentelor IT. Ateliere Fără Frontiere colectează de la companii și instituții responsabile echipament IT uzat, pe care îl recondiționează sau îl reciclează în atelierul de inserție socio-profesională din București. Ceea ce ne amintește că măcar o parte din tastaturi ar putea să ajungă la Alin Teglaș – îți amintești de personajele lui create din CTRL ALT DEL și alte taste? 🙂

O parte din personaje au fost construite în cadrul programului stu_FF (Studenți Fără Frontiere), organizat împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și apoi reasamblate pe baza schemelor de montaj, în cadrul unor workshop-uri coordonate de Justin.

1.TRANS_FORM – sisteme de transport tranformate

Primul din seria de proiecte de reciclare creativă coordonate de Justin Baroncea, TRANS_FORM a pornit în vara anului trecut într-o hală friguroasă din Berceni, printre saci plini ochi cu piese de plastic și șasiuri metalice pe care erau stivuite calculatoare, imprimante și fax-uri defecte.

După câteva încercări –  un excavator verde construit în două ore și alte câteva sisteme care se încăpățânau să nu-și țină piesele la un loc -, toamna a venit odată cu un workshop în care șase persoane au fructificat rămășițele de mecanisme și au pus la punct mici jucării creative: o locomotivă, un avion, un excavator, o mașină de gunoi, o maşină-vapor, un tractor și o… libelulă 🙂 . Cât despre piesele rămase, acestea au fost folosite pentru…. (scroll-scroll-scroll down și vei vedea).

2. REC_MAN – roboțeii supereroi

Pentru că primul workshop a mers bine de tot, nu a durat mult până la un al doilea, realizat împreună cu elevii de la “Accueil Français et Francophone de Bucarest”. Tema: supereroi! A fost nevoie de efort și de minuțiozitate, ca să se ajungă la forme cât mai creative: pentru corpurile și membrele supereroilor s-au folosit resturi de forex sau lemn, iar pentru articulații, tije înfiletate cu holtzșuruburi, folosite în mod normal la montarea țevilor în pereți. Despre superputerile supereroilor nu știm prea multe, dar ia uitați ce amuzant arată! 🙂

Mici creatori de supereroi

“Au fost odată şaptesprezece schelete şi o grămadă de piese menite să ajungă la gunoi. Acum avem şaptesprezece roboţi – supereroi. Fiecare cu povestea şi puterea sa. Adevărate personaje din lumea reciclării creative”, ne-a povestit Justin 🙂 .

3. Avionașele reciclate 

Dacă pentru supereroii de mai sus nu băgăm mâna-n foc că pot să zboare, avionașele de mai jos au cu siguranță mai multe șanse 🙂 . Sunt create tot din piese recuperate și acum sunt deja agățate de tavan prin cafenele, magazine, showroom-uri sau vor fi expuse și scose la licitație în această vară.

Fotografii: Kund Kopacz, Doriana Mărășoiu, Cristian Dumitru, Mihaela Butoi  

Organizatori workshopuri: Mihaela Butoi, Doriana Mărăşoiu, Mihaela Dobre, Ana Jantea, Marius Petre, Andreea Pîrvu, Eliza Cernătescu, Ioana Truşcă, Justin Baroncea, “Ateliere Fără Frontiere”
Îndrumători workshopuri: Mihaela Butoi, Doriana Mărăşoiu, Mihaela Dobre, Ana Jantea, Marius Petre, Andreea Pîrvu, Eliza Cernătescu
Parteneri: Ateliere Fără Frontiere, U.A.U.I.M., Up Romania (TRANSFORM), Accueil Français et Francophone de Bucarest”(REC_MAN)
Coordonator proiect:   Justin Baroncea
Grafică afiș: Ioana Truşcă
Spațiu workshopuri: Ateliere Fără Frontiere, Şoseaua Olteniţei 105

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed