5 case care se integrează în relief și îl fructifică arhitectural

Am vorbit mult despre puterea adaptabilității în ultima vreme, de când realitatea noastră este într-o preschimbare continuă. Poveștile arhitecturale de mai jos par să folosească aceeași mantra: și-au folosit cadrul natural dificil ca sursă de inspirație și s-au camuflat creativ în el, fie prin formă și structură, fie prin cromatică, adaptându-se și valorificându-l fără să-l invadeze. Pe cele din afara țării le-am descoperit în lista de proiecte nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022, iar pe cea #MadeinRO ți-o reamintim pentru că urmează același princiu, al încadrării discrete în contururile naturale ale zonei.

Casa diamant h77

Aflată la poalele muntelui Hymettus din Voula, o suburbie a Atenei, casa h77 are o poziție strategică, îndreptată și spre mare, și spre crestele montane. Ca urmare, arhitecții i-au asigurat o compoziție inspirată din tehnica origami, în acord cu împrejurimile: o arhitectură triunghiulară și multifațetată, care include terenul pietros în propria structură.

Dacă ți se pare că ferestrele care acoperă fiecare latură a casei sunt mascate de perdele fluide, avem o clarificare-surpriză: este vorba, de fapt, despre un sistem inovator de draperii mobile din aluminiu care sporesc proprietățile bioclimatice ale spațiului interior. Sunt controlate printr-un sistem electric menit să profite cât mai mult de lumina și ventilația naturală în timpul zilei, în funcție de sezon.

▶ Studio: 314 Architecture Studio

▶ Suprafață utilă: 250 mp

Casa, florile și râul lor

Cum ar fi să trăiești într-o poiană suburbană? Pentru locuitorii acestei case din Panevezys, Lituania, răspunsul este înfloritor: pentru că una dintre priorități a fost menținerea biodiversității locale, arhitecții au propus să folosească  acoperișul pe post de grădină. A rezultat o secțiune geometrică înclinată, care coboară spre terenul casei și îi preia parțial rolul.

Volumul înclinat este construit cu ajutorul unor blocuri ceramice, iar acoperișul este compus din panouri de beton. Sistemul de acoperiș verde funcționează și ca izolator natural pentru spațiile interioare.

Amenajarea interioară austeră profită de lumină, iar vitrajele largi o ajută să continue cromatica exterioară.  

▶ Studio: After party

▶ Suprafață utilă: 150 mp

Citește și: Povestim despre o casă în care nu mai știi ce înseamnă înăuntru și afară

Între artificial și natural

O privire panoramică spre Marea Egee și vegetația luxuriantă a unui deal de pe insula grecească Lesbos? Oricând! Mai ales când cadrul arhitectural este format din volume de beton dinamizate de suprafețele vitrate care se ascund în spatele zidurilor și reflectă mediul înconjurător, așa cum se întâmplă în cazul acestei case.

Este, de fapt, un dialog continuu între arhitectura vernaculară – coloanele texturate ale casei – și cea contemporană, minimalistă, între duritatea construcției de beton și flora locală, complet restabilită.

▶ Studio: b-group

▶ Suprafață utilă: 500 mp

În vacanța sălbatică

Această casă din Guimaraes, Portugalia, a fost construită pe o pivniță pentru vinuri, iar cadrul natural în care se camuflează totul o transformă într-un spațiu abstract, unde funcționalitățile sunt versatile, în funcție de nevoile de moment ale utilizatorului.

Profilele de lemn impermeabilizat sunt materialul principal și la exterior, și la interior, unde placajele ascund uși, patul pliabil și dulapul. Două dintre cele patru vitraje se retrag în interiorul zidurilor, iar acoperișul verde asigură un strat suplimentar de izolație.

▶ Studio: Andreia Garcia Architectural Affairs + Diogo Aguiar Studio

▶ Suprafață utilă: 75 mp

Bonus #MadeinRO

casă

Această casă de lângă Cluj-Napoca diluează diferențele dintre exterior și interior pentru că arhitecții de la Filofi și Trandafir Arhitectura și-au propus să reunească în proiect preferințele ambilor proprietari (ea, pasionată de lectură și natură, el, cu un puternic spirit de socializare) și, în același timp, să încadreze discret silueta construcției în contururile naturale ale zonei doar parțial urbanizate.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed