8 proiecte arhitecturale din România, nominalizate în competiția EU Mies van der Rohe Award 2022

Mai exact, în prima fază a competiției: după ce contextul internațional a modificat parcursul obișnuit al prestigioasei EU Mies Award, care și-a anulat ediția de anul trecut, organizatorii au decis să includă proiectele deja realizate în 2019 și 2020 în selecția actuală și să adauge noi etape în proces. Astfel, cele 449 de proiecte arhitecturale europene nominalizate deocamdată (printre care se numără și cele 8 din România) vor fi completate cu un al doilea grup de proiecte noi în luna septembrie. Împreună vor trece printr-o evaluare riguroasă, iar câștigătorii vor fi anunțați în aprilie 2022.

Iată care sunt cele 8 proiecte de arhitectură contemporană din România nominalizate la European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022.

MuMA – arh. Miodrag Stoianov 

Este o tiny house (15 mp) construită într-o livadă din Sat Bătrân, comuna Armeniș, județul Caraș-Severin, și își propune să dea turiștilor ocazia să trăiască în mijlocul naturii, cu confort inclus și în siguranță. MuMA a apărut în urma unui workshop de arhitectură sustenabilă realizat de arh. Miodrag Stoianov pentru voluntari în perioada mai-iulie 2020 și folosește în mare parte materiale naturale și tehnici locale: lemn recuperat dintr-o casă demolată și șindrilă fabricată de nepotul unui meșter din sat.

Citește și: O cabană finlandeză care te ridică printre copaci, departe de grijiFațada și pereții interiori sunt finisate cu scânduri, iar podeaua și acoperișul sunt izolate cu vată minerală de sticlă. Fereastra principală, de dimensiuni generoase, este montată într-o structură metalică și integrată într-o ramă din lemn. Celelalte două ferestre laterale folosesc la ventilarea și luminarea casei.

Imobil de apartamente Mumuleanu 14 – ADN Birou de Arhitectură 

Construit în centrul Bucureștiului, pe o parcelă prelungă și îngustă, imobilul de apartamente Mumuleanu 14 își propune să conserve vechiul farmec al curților interioare comune, al loggiilor și al grădinilor protejate de corpurile clădirii. Este compus din 7 volume arhitecturale plasate de-a lungul terenului, într-o construcție-vagon care formează o comunitate de 20 de apartamente.

Multe dintre apartamente se întind pe 2 sau chiar pe 3 niveluri și au deschideri spre trei laterale diferite, în încercarea de a crea senzația de locuire într-o casă, nu într-un apartament obișnuit.

Imobil rezidențial pe strada Dragoș Vodă 17 – ADN Birou de Arhitectura 

La o primă vedere, imobilul rezidențial de pe strada Dragoș Vodă 17 din București pare un corp compact. Dacă privești cu atenție, însă, fațada își dezvăluie spiritul ludic nu doar prin cromatică, dar și prin jocul volumelor adăugate și retrase, care sugerează diversitatea spațiilor interioare. Este și el un proiect care reinventează modelul caselor-vagon: „retragerile” laterale fac loc pentru curțile private, iar culoarul de acces este suficient de generos încât să joace și rol de promenadă interioară.

Un incubator pentru afaceri din domeniul energetic și IT, asta ar sta pe o eventuală carte de vizită a Cattiei, proiectul semnat de birourile de arhitectură Exhibit & Cumulus la Brașov. Iar această descriere a tras după sine o serie de funcțiuni suport care au influențat configurația construcției. Structura monolitică din beton armat turnat monolit a permis organizarea unui spațiu flexibil, care se poate adapta la dimensiunile și nevoile echipelor incubate. Plăcile orizontale segmentează peisajul, însă fațada de sticlă filtrează lumina și fluidizează suprafața interioară.

Adoptă o Casă la Roșia Montană – Asociația “Arhitectură. Restaurare. Arheologie”

Un proces de restaurare și design care a început în urmă cu aproape 10 ani în regiunea istorică minieră a Roșiei Montane (jud. Alba): Adoptă o Casă își propune să reconecteze comunitatea locală cu moștenirea ei arhitecturală. Este un proces îndelungat, însă rezultatele se ivesc deja: clădiri istorice au fost recuperate și membrii tineri ai comunității au fost formați pentru noi vieți profesionale. Totul s-a întâmplat cu ajutorul sutelor de voluntari implicați, în principal studenți la facultățile de arhitectură din România și din afara țării, dar și meșteri și artizani locali.

Dormitor comun pentru voluntarii proiectului, în Casa Parohială Unitariană din Roșia Montană.

Capela Sfânta Ana – Atelier FKM, MOSSFERN Architecture

În ultimele decenii, după construirea căii ferate din apropiere, satul Siculeni (jud. Harghita) și-a căutat propria identitate la nivelul vieții religioase construindu-și o capelă modestă într-una dintre locuințele feroviere abandonate. Noua capelă Sfânta Ana propune să păstreze ordinea șirului de gospodării a satului fără să concureze cu biserica istorică. Forma volumului imită o imensă fustă protectoare și trimite către portul popular local, iar încălzirea în pardoseala industrială de înaltă inerție asigură confort chiar și pe timp de iarnă.

Clinica Dermavision – Vlad Sebastian Birou de Arhitectură

În centrul istoric protejat al Clujului, pe malul Canalului Morii, clădirea clinicii Dermavision are o volumetrie compactă, care alternează suprafațele vitrate cu cele pline. Piatra de calcar acoperă atât zidurile, cât și acoperișul clădirii și se integrează în cromatica și materialele urbane uzuale.

Complex rezidențial Loft Green apartments – arh. Maxim CalujacComplexul Loft Green din Mogoșoaia cuprinde atât corpuri rezidențiale, cât și cu funcționalități multiple. Complexul rezidențial promovează 100% un model de green living – un concept pentru un viitor sustenabil, care prinde rădăcini și se dezvoltă.

Poți vedea și restul lucrărilor nominalizate AICI.

Foto: MuMA – Miodrag Stoianov și Eduard Terschak / Mumuleanu 14, Dragoș Vodă 17, Cattia Incubator pentru Afaceri, Clinica Dermavision – Cosmin Dragomir / Adoptă o Casă – Marius Vasile, Claudia Apostol / Capela Sfânta Ana – Macalik Arnold, Lazar Csaba / Complex rezidențial Loft Green – Bajura Oleg  

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed