55 de mp de cămin cosy și tineresc. La noi, în București.

Apartament de 50 mp designist 01Un apartament de 55 mp, ca orice alt apartament de bloc comunist. Poate un apartament ca cel în care locuiești și tu. Transformat de mâinile dibace și creative ale Alinei și ale lui Adrian Lazăr, care formează echipa Baraka Design, este acum luminos, primitor, un cămin ideal pentru un cuplu de oameni tineri, care își invită prietenii la un film de Woody Allen, la un Monopoly sau o cină cu mâncare indiană. Nu știm dacă este chiar așa, căci nu i-am cunoscut încă pe proprietari, dar ne-am permis să facem un portret robot al cuiva care ar locui aici.

Apartament de 50 mp designist 02 Bugetul nu a fost deloc mare, iar acest lucru se vede după piesele recognoscibile de la IKEA (etajere, canapea, scaune, corpuri de iluminat, givece etc.). Ne bucură că au ales să decoreze cu sifoane vechi, flori uscate și levănțică și să lase recipientele de condimente la vedere. Cu alte cuvinte ceva scenografie adăugată unui buget mic va schimba total rezultatul.

Apartament de 50 mp designist 11

Locul de luat masa este și birou. Într-un spațiu mic trebuie să jonglezi cu funcțiunile. 

Apartament de 50 mp designist 05Amenajarea este un mix de vechi și nou, pentru că printre piesele noi au fost presărate piese vechi, recuperate și restaurate. “Apartamentul are doar numai 55 mp, dar îndeplineşte printr-o bună împărţire a spaţiului necesităţile unei tinere familii fără copii. Stilul urmărit a fost unul aerisit, în care elemente contemporane sunt armonios şi neaşteptat contrastate cu piese de mobilier vechi restaurate, creându-se astfel un contrast neconvenţional de nou şi vechi foarte bine susţinut”, spune Alina Lazăr de la Baraka Design.

Apartament de 50 mp designist 06 Apartament de 50 mp designist 08Bucătăria are doar  7 mp, iar amenajarea sa a fost o provocare. Detaliul pictat, care creează o bordură zonei placate cu ceramică, imprimă spațiului o notă artistică.

Apartament de 50 mp designist 07Acesta este un dulap vechi, restaurat. Mici elemente, cum ar fi frunze de busuioc uscat, gălbenele și alte plante aromatice sunt folosite ca elemente decorative.

Apartament de 50 mp designist 10

Din hol se vede un dulap de lemn masiv vechi, restaurat.

Apartament de 50 mp designist 09 Asemenea caselor din Provence sau Toscana, pereții au un aspect “natural”, aparent nefinisat. Alina și Adrian au folosit o tehnică specială pentru a crea acestă senzație “de moliciune”.

Apartament de 50 mp designist 04 Un dormitor îndrăzneț, care contrastează cu restul nuanțelor stinse din zona de zi.

Apartament de 50 mp designist 03Fotografii: prin Baraka Design

4 Comments

 1. Simonz

  Un apartament amenajat intr-un mod original si indraznet.Unele descrieri care insotesc pozele pot fi imbunatatite: “Detaliul pictat, care creează o bordură zonei placate cu ceramică, este un detaliu care oferă spațiului o notă artistică. ” sau ” finisajul pereților are un aspect natural, aparent nefinisat. Printr-o tehnică specială, ei au fost finisați pentru a crea acest aspect “de moliciune”

 2. Elena

  Eu nu o sa inteleg niciodata pasiunea oamenilor de a decora cu obiecte multe si marunte. Voi aveti idee cat praf strang florile alea de camp? Toate acele rame, cutiute, cosulete, crengute, sticlute, vaze trebuie luate la mana si “mangaiate” cu carpa si cu Pronto. E ceva de groaza!

  Less is more :p

  PS Nu recomand nimanui acel tomberon de metal de la IKEA. Se spala foarte greu iar mirosurile pe care le pastreaza devin dupa scurt timp insuportabile. Mai bine ceva de plastic, chiar daca nu merge cu florile de camp.

 3. Piticu

  Doamne cat de incarcat poate fi… adica pt poze da, da bine dar sa ne gamdim totusi ca trebuie si facut curat si intretinut. Nu vad sensul…

 4. meg

  interesanti peretii si faptul ca asa dintr-un anumit unghi uiti ca e ap la bloc.
  dar prea incarcat si multe obiecte la vedere, subscriu la celalalte comentarii 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed