Când ceramica și împâslirea își găsesc firul roșu: colecția Origini, creată de Raluca Țincă
Credem dintotdeauna că manifestările creative nu pun granițe ferme între ele, ci se întrepătrund lin, ca razele de soare. Sigur că există o diversitate de tehnici care trebuie adoptate pentru un anume rezultat, dar în afară de asta, formele creativității se acceptă ușor, se potențează și își împrumută suporturi. Așa că ne bucurăm de fiecare dată când vedem că artiștii și designerii pe care ți-i prezentăm își extind teritoriile creative și semnează colecții cu forme multiple, dar unite de un fir roșu evident. Noua colecție ORIGINI a Ralucăi Țincă urmează exact această rețetă: un cocktail de materiale naturale care devin personaje într-o poveste despre tradiții și folclor pe care ți-o prezentăm mai jos. Pe Raluca o cunoști cu siguranță de la suita de evenimente Made in RO din ultimii ani. Este una dintre prezențele constante: înconjurată fie de micile ei căsuțe de lut (unele chiar decorate cu aur lichid!) care recreează construcțiile specifice orașelor transilvănene și sunt grupate sub numele de – firește! – Little Houses, fie de accesoriile și obiectele decorative din Mătase și lână, atent împletite, cât să le ții alături tot sezonul rece. De altfel, firele creative se împletesc în continuare în activitatea Ralucăi. Uneori așa de neașteptat că-și iau prin surprindere chiar și autoarea: așa s-a întâmplat anul trecut, când, în orele de somn ale băiețelului ei nou-născut, a simțit nevoia să-și modeleze emoțiile altfel decât până atunci. Mai precis, în cuvinte: așa a apărut cartea de poezii Fata Arbore, care poartă cuvintele Ralucăi și ilustrațiile Alexandrei Radu. Apoi, în perioada de carantină din această primăvară, creativitatea Ralucăi a mai bifat o latură, cu multă răbdare și determinare: 10 kg de lână, zeci de litri de apă, câteva kg de săpun, peste 40 de ore muncite și zeci de înțepături în degete = primul covor împâslit și decorat cu motive tradiționale. Apropo, dacă nu ești familiarizat cu tehnica împâslirii, trebuie să-ți spunem că este procedeul prin care, cu ajutorul unui ac sau/și a apei și a săpunului, obligi fibrele de lână să se întrepătrundă și să își micșoreze volumul. Poți citi întreaga poveste mai jos 😉. Citește și: Povestea împâslirii și a covorului fermecat Noua colecție a Ralucăi, ORIGINI, este urmarea firească a tuturor acestor ramificații creative: îmbină iubirea ei pentru materialele naturale și iubirea pentru tradiții și folclor într-o vreme în care ducem lipsă de continuitate și de siguranță. Iar noile piese te așteaptă în fiecare zi la noul magazin de obiecte de design Inspiratio de pe strada Johannes Honterus nr. 8 din Brașov.
După primul covor obținut prin tehnica „learning by doing”, care purta motivul pomului vieții în varianta reinterpretată, Raluca a continuat cu alte imagini inspirate din covoarele tradiționale vechi: flori, păsări, un cocoș, toate redate într-un stil abstract și personal în 8 covoare diferite, de 1,1 m x 1,4 m. După terminarea lockdown-ului, colecția a căpătat diversitate. Mai exact, s-a întâmplat când Raluca s-a întors în micul ei atelier din Brașov, orașul în care locuiește acum, unde nu a mai putut continua împâslirile din cauza lipsei de spațiu. Ca urmare, și-a îndreptat din nou creativitatea spre ceramică și a gândit o serie de piese în care utilitatea ocupă un loc la fel de important ca estetica: carafe, castroane, farfurii, funduri și platouri, toate decorate în nuanțe foarte vii, inspirate de cămășile tradiționale românești și comune celor din covoarele împâslite. Dacă despre cele aproximativ 40 de ore de împâslire ți-am povestit detaliat deja, nu putem trece cu vederea drumul care duce spre jumătatea ceramică a colecției Origini. Totul începe de la feliile de lut alb modelate manual prin întindere, presare și tăiere. După uscare, urmează arderea în cuptorul pentru ceramică, la 900°C, iar tot acest proces acoperă aproximativ 7-10 zile. Apropo, trebuie spus că de curând, pentru această etapă primară, Raluca a început o colaborare cu atelierul Miei Sabo din Cluj-Napoca – „fără ajutorul ei, nu aș fi reușit să execut un număr prea mare de piese”, ne-a zis ea. După prima ardere, urmează pictarea: modelele colorate apar cu ajutorul produselor numite angobe sau underglaze-uri, acuarele și creioane colorate, substanțe non-toxice care pot fi folosite pe veselă. Acest pas durează de la câteva zeci de minute la câteva ore pentru fiecare produs, în funcție de complexitatea piesei. Iar după ce piesele se usucă, urmează glazurarea, un strat care devine lucios și transparent în urma celei de-a doua arderi: două zile în cuptorul ceramic, la 1.050°C. Abia aici avem un obiect cu adevărat funcțional și teribil de arătos 😊.
Căsuțele din lut nu și-au pierdut locul din inima designerului, așa că s-au acomodat rapid și în colecția Origini. Într-adevăr, într-o formă ușor arhaizată, influențată de motivele populare ale celorlalte piese din colecție: decorate cu flori de câmp, cerul cu stele, păsările măiastre prinse între două lumi. Totul, așezat într-un spațiu luminos din inima Brașovului.
Dacă restricțiile ultimelor luni au dus la strâmtarea universurilor exterioare, pentru unii dintre noi universul interior a prins proporții – așa i s-a întâmplat Ralucăi, de pildă, iar asta a modelat și planurile pentru restul anului:
Încheiem și noi reamintindu-ți că piesele ceramice și covoarele Origini te așteaptă deja la Inspiratio, în Brașov. Și repetăm îndemnul nostru designish: haide să continuăm să susținem micile business-uri locale din industriile creative! ❤ Foto: Orsolya Balint |