Când ceramica și împâslirea își găsesc firul roșu: colecția Origini, creată de Raluca Țincă

Credem dintotdeauna că manifestările creative nu pun granițe ferme între ele, ci se întrepătrund lin, ca razele de soare. Sigur că există o diversitate de tehnici care trebuie adoptate pentru un anume rezultat, dar în afară de asta, formele creativității se acceptă ușor, se potențează și își împrumută suporturi. Așa că ne bucurăm de fiecare dată când vedem că artiștii și designerii pe care ți-i prezentăm își extind teritoriile creative și semnează colecții cu forme multiple, dar unite de un fir roșu evident.

Noua colecție ORIGINI a Ralucăi Țincă urmează exact această rețetă: un cocktail de materiale naturale care devin personaje într-o poveste despre tradiții și folclor pe care ți-o prezentăm mai jos.

Pe Raluca o cunoști cu siguranță de la suita de evenimente Made in RO din ultimii ani. Este una dintre prezențele constante: înconjurată fie de micile ei căsuțe de lut (unele chiar decorate cu aur lichid!) care recreează construcțiile specifice orașelor transilvănene și sunt  grupate sub numele de – firește! – Little Houses, fie de accesoriile și obiectele decorative  din Mătase și lână, atent împletite, cât să le ții alături tot sezonul rece.

De altfel, firele creative se împletesc în continuare în activitatea Ralucăi. Uneori așa de neașteptat că-și iau prin surprindere chiar și autoarea: așa s-a întâmplat anul trecut, când, în orele de somn ale băiețelului ei nou-născut, a simțit nevoia să-și modeleze emoțiile altfel decât până atunci. Mai precis, în cuvinte: așa a apărut cartea de poezii Fata Arbore, care poartă cuvintele Ralucăi și ilustrațiile Alexandrei Radu.

Apoi, în perioada de carantină din această primăvară, creativitatea Ralucăi a mai bifat o latură, cu multă răbdare și determinare: 10 kg de lână, zeci de litri de apă, câteva kg de săpun, peste 40 de ore muncite și zeci de înțepături în degete = primul covor împâslit și decorat cu motive tradiționale.

Apropo, dacă nu ești familiarizat cu tehnica împâslirii, trebuie să-ți spunem că este procedeul prin care, cu ajutorul unui ac sau/și a apei și a săpunului, obligi fibrele de lână să se întrepătrundă și să își micșoreze volumul. Poți citi întreaga poveste mai jos 😉.

Citește și: Povestea împâslirii și a covorului fermecat

Noua colecție a Ralucăi, ORIGINI, este urmarea firească a tuturor acestor ramificații creative: îmbină iubirea ei pentru materialele naturale și iubirea pentru tradiții și folclor într-o vreme în care ducem lipsă de continuitate și de siguranță. Iar noile piese te așteaptă în fiecare zi la noul magazin de obiecte de design Inspiratio de pe strada Johannes Honterus nr. 8 din Brașov.

„Colecția a luat naștere pe perioada de început a lockdown-ului, când am petrecut timp alături de familia mea, acasă, la origini, în orașul Vaslui. Tinutul a fost mereu împânzit cu legende, dar mai ales cu artă veche și colorată, pornind de la măști și costume populare și terminând cu costumele de iarnă – capra sau ursul. Toate mi-au aprins imaginația încă din copilărie și mereu mi-am dorit să creez ceva în ton cu tradițiile moldovenești, ceva care să încorporeze un pic din magia și culoarea lor. Se pare că în timpul pandemiei a fost momentul prielnic: am vrut să adun tot ce fac sub un numitor comun și așa a apărut această colecție”, ne-a povestit Raluca. 

După primul covor obținut prin tehnica „learning by doing”, care purta motivul pomului vieții în varianta reinterpretată, Raluca a continuat cu alte imagini inspirate din covoarele tradiționale vechi: flori, păsări, un cocoș, toate redate într-un stil abstract și personal în 8 covoare diferite, de 1,1 m x 1,4 m.

După terminarea lockdown-ului, colecția a căpătat diversitate. Mai exact, s-a întâmplat când Raluca s-a întors în micul ei atelier din Brașov, orașul în care locuiește acum, unde nu a mai putut continua împâslirile din cauza lipsei de spațiu. Ca urmare, și-a îndreptat din nou creativitatea spre ceramică și a gândit o serie de piese în care utilitatea ocupă un loc la fel de important ca estetica: carafe, castroane, farfurii, funduri și platouri, toate decorate în nuanțe foarte vii, inspirate de cămășile tradiționale românești și comune celor din covoarele împâslite.

Dacă despre cele aproximativ 40 de ore de împâslire ți-am povestit detaliat deja, nu putem trece cu vederea drumul care duce spre jumătatea ceramică a colecției Origini. Totul începe de la feliile de lut alb modelate manual prin întindere, presare și tăiere. După uscare, urmează arderea în cuptorul pentru ceramică, la 900°C, iar tot acest proces acoperă aproximativ 7-10 zile.

Apropo, trebuie spus că de curând, pentru această etapă primară, Raluca a început o colaborare cu atelierul Miei Sabo din Cluj-Napoca – „fără ajutorul ei, nu aș fi reușit să execut un număr prea mare de piese”, ne-a zis ea.

După prima ardere, urmează pictarea: modelele colorate apar cu ajutorul produselor numite angobe sau underglaze-uri, acuarele și creioane colorate, substanțe non-toxice care pot fi folosite pe veselă. Acest pas durează de la câteva zeci de minute la câteva ore pentru fiecare produs, în funcție de complexitatea piesei. Iar după ce piesele se usucă, urmează glazurarea, un strat care devine lucios și transparent în urma celei de-a doua arderi: două zile în cuptorul ceramic, la 1.050°C. Abia aici avem un obiect cu adevărat funcțional și teribil de arătos 😊.

„Am vrut ca fiecare piesă să fie prețioasă și demnă de păstrat și transmis peste generații, deci am continuat motivele tradiționale pe veselă, cam așa cum fac meșterii olari de sute de ani. Diferența față de ceramica clasică românească se găsește în culorile vii, câteva zeci de nuanțe de roșu, albastru și verde foarte greu de redat cu pigmenții disponibili în țară. Ca urmare, am folosit culori și materiale aduse de peste mări și țări: pentru pictatul ceramicii, folosesc nuanțe aduse din Canada, din SUA și din Anglia. Rudele mele din Canada deja știu ce cadouri să îmi aducă atunci când vor veni în vizită”, ne-a spus Raluca.

Căsuțele din lut nu și-au pierdut locul din inima designerului, așa că s-au acomodat rapid și în colecția Origini. Într-adevăr, într-o formă ușor arhaizată, influențată de motivele populare ale celorlalte piese din colecție: decorate cu flori de câmp, cerul cu stele, păsările măiastre prinse între două lumi. Totul, așezat într-un spațiu luminos din inima Brașovului.

”După ce le-am așezat în noul shop Inspiratio, am simțit că sunt acasă la ele: magazinul este deschis chiar în curtea Bisericii Negre și împrumută din măreția și misterul acesteia. Obiectele Origini se găsesc spre admirat și achiziționat în exclusivitate în acest spațiu și în curând vor fi disponibile și în shop-ul online”, ne-a povestit Raluca. 

Dacă restricțiile ultimelor luni au dus la strâmtarea universurilor exterioare, pentru unii dintre noi universul interior a prins proporții – așa i s-a întâmplat Ralucăi, de pildă, iar asta a modelat și planurile pentru restul anului:

„Odată cu pandemia și lockdown-ul, am ieșit mai puțin, am socializat mai puțin (parte care îmi lipsește nespus), dar am avut mai mult timp pentru scris. Se pare că această nouă latură a mea își cere drepturile, așa că momentan lucrez la două cărți de povești pentru copii și la o colecție de ceramică inspirată de una dintre ele. Deci și pe viitor se pare că voi combina tehnicile mele preferate 😊 ”, a încheiat Raluca. 

Încheiem și noi reamintindu-ți că piesele ceramice și covoarele Origini te așteaptă deja la Inspiratio, în Brașov. Și repetăm îndemnul nostru designish: haide să continuăm să susținem micile business-uri locale din industriile creative!

Foto: Orsolya Balint

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed