Te poți înscrie la Anuala de Arhitectură București 2021 până pe 1 noiembrie!

Este, într-adevăr, cazul să te grăbești pentru a-ți înscrie proiectul în concurs, vei vedea însă că procesul de înscriere online a proiectelor pe www.anuala.ro este lin și te ajută să câștigi timp. 🙂 Anuala de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a, AAB2021, invită la o serie de evenimente, dezbateri, workshopuri, concursuri, apeluri de idei, podcasturi și ateliere publice având ca temă calitatea în arhitectură, urbanism, construcții, plecând de la o optică diferită: aceea că un procent impresionant de construcții din România nu sunt realizate prin decizia finală a profesionistului arhitect și proiectant.

Tema acestei ediții: cod CAEN 7111 

Dacă te întrebi cum a ajuns codul CAEN 7111 să fie tema din acest an a competiției, iată de unde a pornit ideea: arhitect sau non-arhitect, profesionist sau neprofesionist, toți pot avea codul CAEN 7111 pentru propria firmă, codul specific activității de arhitectură. În același timp, ne displace arhitectura multora dintre orașele autohtone, însă aceasta este definită, în final, prin negocierea unor părți în care, de multe ori, profesioniștii nu au decizia finală.

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OAR), prin tema Anualei de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a, trage un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton, așa cum aflăm chiar de la OAR:

“În România, proiectarea construcțiilor pare realizată de specialiști, dar, în practică, ea se subordonează unui demers total diferit: profesionistul, arhitectul, proiectantul devin uneori o entitate fără drept de decizie finală într-o firmă. Și atunci cum se construiește Orașul? Cum obținem calitatea în arhitectură, în urbanism și construcții? Complexitatea și implicațiile proiectării clădirilor au făcut ca societatea să legifereze faptul că soluțiile de arhitectură pot fi livrate doar de echipe specializate de arhitecți, ingineri, profesioniști în arhitectură, urbanism, design și construcții. Realitatea ne arată, însă, că lucrurile sunt departe de a se desfășura astfel. Specialistul în proiectare pierde teren în fața unor abordări empirice, al căror efect, din păcate, îl resimțim cu toții.”

În contextul în care, prin Uniunea Europeană, există un trend puternic de dereglementare a profesiilor liberale, efectele neputinței apărării acestor profesii, în unele țări europene, este devastator pentru calitatea construitului și calitatea vieții în general. Prin Anuala de Arhitectură București 2021, chestionăm cum și dacă piața de construcții și proiectare, direcțiile antreprenoriale, inițiativele de stat și particulare pot regla singure calitatea arhitecturii și a construcțiilor sau mai este nevoie de altceva, acel altceva care să ofere o anumită stabilitate și echilibru. Dacă în unele țări europene, profesia de arhitect este protejată că profesie liberală, în alte țări, ea pare a fi la îndemână oricui. Cazul României este paradigmatic.

“Trebuie să repunem în discuție rolul arhitectului, al specialistului în construcții și valoarea unui mediu de calitate. Incongruențele legislative, etapele de avizare, glosarul de termeni în arhitectură și construcții, îmbunătățirea legii 184, codul construcțiilor, legea 50, legea 10, legea 350, cercetarea și inovarea tehnologică, amprenta de carbon devin teme de dezbateri publice în această ediție a Anualei de Arhitectură București, o dezbatere și un think tank la nivel național, dar și internațional despre rolul arhitectului și al profesionistului în societatea de astăzi,” aflăm de la OAR.

Despre proiectele incluse în selecția Anualei v-am povestit în ultimii ani din postura de partener al evenimentului: puteți citi aici despre Anuala 2018 și aici despreAnuala 2019.

Dintre noutățile ediției a XIX-a

➤ Te poți înscrie cu proiecte realizate în ultimii 4 ani, dacă acestea nu au mai participat la editii anterioare ale Anualei de Arhitectură București.

➤ Pentru implementarea unei arhitecturi de calitate, colaborează o întreagă echipă. De aceea, Anuala de Arhitectură București 2021 premiază întreaga echipă a unui proiect: arhitect, inginer, constructor, manager de proiect, dezvoltator și, nu în ultimul rând, clientul de arhitectură. De altfel, Anuala de Arhitectură București este primul eveniment de profil din România care a inițiat premiul Cel Mai Bun Client de Arhitectură – de 4 ediții, Anuala îi premiază pe cei mai buni clienți de arhitectură din țară, onorând astfel colaborarea benefică dintre profesionst și client.

➤ Categoria Arhitectură de portofoliu are scopul de a oferi un cadru de promovare și vizibilitate arhitecților stagiari și tinerilor arhitecți prin proiecte aflate în stadiu de concept, proiecte reprezentative pentru demersul lor profesional.  Secțiunile din cadrul aceste categorii sunt: 1.Arhitectură rezidențială; 2. Arhitectură Publică; 3. Amenajări de interior.

Secțiune nouă: Peisaj și spațiu public. Secțiunea este dedicată artei peisajului și   grădinii, fiind invitați să participe peisagiști din toată țara. Grădina privată, grădina publică, parcul, zonele publice verzi – toate aceste spații sunt realizate prin colaborarea dintre peisagiști și arhitecți.

Secțiunea Design de obiect este amplificată prin platforma eshop AAB2021 – toate proiectele participante la această secțiune vor fi promovate pe platforma de eshop a Anualei de Arhitectură București 2021 – publicul interesat va putea să contacteze designerul/autorul obiectului respectiv, facilitind astfel achiziția.

Citește șiStăm de vorbă cu dr. arh. Emil Ivănescu despre OAR și Anuala de Arhitectură

Juriul

Anuala de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a are un juriu international, fiecare categorie de proiecte avand un juriu specializat. Juriile sunt alcătuite din profesioniști recunoscuți la nivel european. Dintre membrii juriilor europene îi amintim pe arh. Jonathan SERGISON (Londra-Zurich), arh. Octavio MESTRE (Spania-Barcelona), arh. Pit KUFFER (Luxemburg), arh. Marc JAY (Danemarca), arh. Kristoffer Lindhardt WEISS (Danemarca), arh. Holger MEYER (Germania).

Juriul categoriei Arhitectură Construită. Vom intra în detalii legat de juriile fiecărei categorii din cadrul Anualei de Arhitectură București 2021 în curând, într-un material separat.

Categorii și premii

Categoriile din cadrul Anualei 2021 sunt: Arhitectura Construită, Arhitectura Amenajărilor Interioare, Cercetare prin Arhitectură, Arhitectură de portofoliu, fiecare dintre aceste categorii având mai multe secțiuni. Intră pe anuala.ro, pentru a citi mai multe detalii despre fiecare categorie și secțiune în parte.

Premiile sunt specificate pentru fiecare secțiune în regulamentul Anualei 2021, pe care îl poți descărca de aici.

Află mai multe detalii și înscrie-te pe www.anuala.ro. Mult succes!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed