Case din România în care arhitectura negociază continuu cu natura

Știm, 2021 pare deja din altă lume. Totuși, veștile bune nu au termen de valabilitate, așa că te anunțăm că reînnoim, pentru al treilea an consecutiv, parteneriatul cu Ordinului Arhitecților din România, filiala București (OAR-B)! 😊

Iar asta înseamnă că, în următoarele luni, îți vom povesti aici, pe designist.ro, despre o mulțime dintre proiectele câștigătoare sau incluse în selecția Anualei de Arhitectură București 2021, festivalul organizat de OAR-B, care premiază și promovează excelența în arhitectură.

În 2021, Anuala de Arhitectură București (AAB2021) a avut ca temă codul CAEN 7111, specific activității de arhitectură, temă prin care Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OAR) trage un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton. Citește mai multe aici

Începem cu prima secțiune de pe listă a Anualei: Arhitectură construită / Arhitectura locuinței individuale. Nu ne-a fost ușor să facem o selecție, însă ne-am limitat până la urmă la 9 dintre proiectele care ne-au atras cel mai mult atenția. Unele sunt prinse în rețeaua urbană, dar și-au găsit în ea zone de refugiu care dau un bonus de scenografie cotidianului, altele se bucură de ceva mai multă liniște, în afara orașului. Totuși, fiecare se află în plin proces de negociere cu natura și toate reușesc să adapteze în favoarea lor coordonatele spațiului exterior.

Hai să le vizităm împreună!  😊

Casa cu copac (LAMA Arhitectura) – premiul secțiunii

Ce ar putea spune adaptare mai clar decât o casă care se înfășoară în jurul unui brad? O casă care se înfășoară în jurul unui brad, își creează astfel o curte interioară transparentă și deschisă, cu lumină naturală și senzație de pădure, dar își păstrează plană, austeră și închisă fațada dinspre strada aglomerată, tipic bucureșteană.

Despre casa cu copac, proiect semnat de LAMA Arhitectura, ți-am povestit deja amănunțit aici, așa că nu vom plusa decât cu ideea că această compoziție ingenioasă ascunde la interior o geometrie și deschidere spațială total opusă celei la care te-ai aștepta privind din exterior 😏

Citește și: În București: casa cu brad sau când arhitectura și natura se respectă reciproc

📢 Autori: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Alice Ioniță, arh. Andrei Alexa
📢 Colaboratori: ing. Andrei Tudor, ing. Paul Ionescu (Interactive Design S.C.)

Casa 9 (Atât s-a putut – atelier de arhitectură + In Situ) – proiect nominalizat

Ne continuăm promenada prin case-spectacol cu o nouă construcție circulară, compusă din locuință și anexa Y, desfășurate exclusiv pe orizontală, într-un continuu dialog și cu un real efect cinetic. Explicația este simplă, chiar dacă sună un pic tehnic: arhitecții de la Atât s-a putut – atelier de arhitectură + In Situ au creat efectul folosindu-se de textura dispunerii poroase a cărămizii și l-au accentuat prin curbura pereților. Rezultatul aduce cu o vrăjitorie: zidul solid capătă iluzia vizuală a unei suprafețe dantelate, semi-transparente, care depășește constrângerile materiale ❤️.

Casa se deschide către ponton și este complet opacă spre zona de acces. În același timp, conexiunea dintre cele două corpuri ale casei este creată prin curtea de lumină, într-o transformare scenografică pe tot parcursul zilei – vitrajele uriașe sunt cele care fructifică din plin această negociere cu natura.

📢 Autori: arh. Sergiu Zmeu, arh. Ion Popușoi
📢 Colaboratori: Ascon Proiect 2003, Oblic Studio, Poteca Studio

Locuință în Dumbrava Vlăsiei (ADNBA) – proiect nominalizat

La granița dintre pădure și parc, arhitecții de la ADNBA au așezat un volum simplu, dispus transversal față de lungimea lotului, o suprapunere de deschideri care lasă în prim plan viitoarea curte de mesteceni, magnolii și liliac. Două alte curți, mai largi, sunt create în spatele casei, tot prin orientarea atipică. Lumina soarelui, însă, nu primește nicio limitare, iar golurile multiple îi permit accesul în adâncimea construcției și dincolo de ea.

Senzația de prag sau spațiu de trecere se perpetuează și la interior: încăperile oferă o mulțime de mijloace de interpretare și dau naștere unei geografii proprii, de tot omogen. Poți ieși în grădină prin cât mai multe locuri, poți traversa suprafața casei dintr-o grădină în cealaltă, ai la dispoziție numeroase scenarii de parcurgere a spațiului.

Citește și: Case care te-au făcut curios când le-ai descoperit în București

📢 Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Mihail Filipenco, arh. Alexandra Aramă, arh. Cristina Budan, arh. Romina Pasculovici, arh. Alexandru Apostol
📢 Colaboratori: Incona, BAA

Locuință unifamilială (Studio A19) – distincția Wienerberger “Inspirație și arhitectură”

Lumina, ca principal argument arhitectural: terenul este orientat către Nord-Sud, așa că decizia de a ridica o construcție alungită, pe un teren asemenea, care să se poată distanța de laturile Est-Vest, dar să se deschidă către ele, a venit firesc. Astfel, arhitecții de la Studio A19 au ales să desfășoare spațiile interioare ca o reflectare a momentelor zilei: bucătăria și zona de mic-dejun privesc spre Sud-Est, diningul către Vest, zona de zi către Nord și Sud, iar dormitoarele au deschideri multiple spre Sud, Est și Vest, ca să poată fructifica orizontul liber.

Relația permanentă între interior și exterior se traduce prin ferestrele ample, cu forme variate, loggia, bovindoul și terasa, care se deschid spre grădină și curtea laterală. Amenajarea este o pleadoarie pentru fluiditate, prin spații care comunică permanent, îmbinând intimitatea camerelor și funcționalitatea necesară.

Citește și: Gata cu blocurile gri: locuințele colective se reinventează

📢  Autori: arh. Cosmin Dragomir, arh. Alina Dragomir, arh. Cătălin Filip, arh. Cristina Bălțoi
📢 Colaboratori: Maxart Engineering, AXII Studio, Con Transport SRL, ZWART, Mobila RBR, Pan ProdCom

Casa W (West Group Architecture) – distincția Alukönigstahl “Tehnologii noi pentru fațade”

Lângă liziera pădurii, stă o declarație a Technoarhitecturii: pentru proiectul casei W, echipa West Group Architecture a folosit procese tehnologice inteligente ca să creeze funcțiunea de locuit în armonie cu formele și designul. Astfel, finisajele de înaltă calitate și sistemele caracteristice unei clădiri inteligente sunt elementele cheie, iar terenul urban, dar amplasat în apropierea naturii, este un avantaj aspirațional.

La interior, camera de zi și dining-ul se întind spre o zonă îmbrăcată în vitraje, prin care natura devine co-locatar, indiferent de anotimp. Spațiile de la parter păstrează fluiditatea devenită deja clasică și se leagă doar prin goluri deschise. Scara funcționează, totuși, ca panou separator: cele câteva încăperi care au nevoie de mai multă intimitate se ascund în zona din spatele ei.

Citește și: 5 proiecte de arhitectură care își caută clienți: arhitectura locuinței

📢 Autori: arh. Adrian Cristescu,  arh. Stefan Nita-Erdely, arh. Ioana Iacob
📢 Colaboratori: ing. Cristian Bucata – ATTA, ing. Crisan Campeanu, ing. Simona Manea – MIGA, ing. Sebastian Tabacu, ing. Claudiu Chiper – Consol Eng., Virgil Marinescu – Ytomation

Casa (în) L (citrus studio) – distincția RIDA “Let’s talk design!”

Casa din înverzita comună Corbeanca propune o soluție atipică: alege deschiderea către strada de acces și salcâmii terenului și lasă intimitatea la o parte – gardul din panouri perforate sunt departe de a fi o barieră vizuală tipică. De altfel, arhitecții de la citrus studio au avut transparența și luminozitatea spațiilor pe lista temelor principale de proiectare. Rezultatul: aproape jumătate din totalul închiderilor verticale sunt suprafețe vitrate!

Parterul dialoghează continuu cu grădina, iar la asta contribuie nu doar vitrajele în sine, ci și faptul că acestea pot glisa, deci deschid complet volumul spre natură – ne-a plăcut declarația arhitecților, care spun că transparența desăvârșită accentuează senzația unor spații dezinhibate 😋. Etajul, însă, primește un bonus de intimitate, printr-o perspectivă diferită către exterior, acoperirea în șarpantă și finisajele de țiglă ceramică.

📢 Autori: arh. Claudia Ileana Trufaș
Colaboratori: arh. Daniela Crăciunoiu; arh. Nicolae Petrencu, Laura Belmega, Dragoș Istrate (Evergreen Project), ing. Ovidiu Bogdan, ing. Petre Ilie, Marius Costache

Casa F (TECTO Arhitectura) 

O construcție care joacă rolul de as în mâneca țesutului urban: se află într-o zonă centrală a Bucureștiului, în spatele unei case vechi, parte a imobilului inițial, datând din prima parte a secolului trecut. Desigur, configurația sitului a adus echipei TECTO Arhitectura o serie de constrângeri specifice: de plildă, calcanele ce înconjoară casa pe trei laturi au fost una dintre provocările majore ale proiectului, însă au dus la crearea unei serii de curți și terase cu grade diferite de acces a luminii naturale și intimitate.

La interior, spațiile sunt fluide și mizează pe materiale naturale, transparențe și deschideri, pentru luminozitate maximă.

📢 Autori: arh. Sergiu-Cătălin Petrea, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Cristina Pintilie, arh. Sebastian-Ștefan Apostol, arh. Dan – Alexandru Roșu, arh. Tania-Victoria Băncilă, arh. Diana-Elena Fusea
📢 Colaboratori: Expert Project Consulting, Smart Design Instalații

Casa din pădure (Răzvan Bârsan + Partners)

Dacă, privind fotografia de mai sus, te aștepți să îi zărești și pe cei 7 pitici printr-un colț, îți spunem doar că probabil nu au ajuns încă la această casă de vacanță din zona Clujului…? 😁 Ce știm sigur, însă, este că arhitecții Răzvan Bârsan + Partners s-au inspirat pentru acest proiect din arhitectura tradițională specifică zonei, dar i-au adus o notă modernă, necesară locuirii de calitate în zilele noastre.

Fațada este placată cu piatră de râu și are zone acoperite de bușteni masivi, iar suprafețele vitrate mari păstrează conexiunea interior – natură, cu vizibilitate optimă către împrejurimi și o iluminare naturală maximă. Desigur, cu excepția zidurilor orientate spre nord, care au primit deschideri minime pentru menţinerea confortului termic.

Citește și: Cum arată “acasă” în amenajările rezidențiale premiate?

📢 Autori: arh. Răzvan Bârsan, arh. Monica Crețu, arh. Carmen Matei
📢 Colaboratori: ing. Claudiu Cîmpeanu

Locuința Estera (OOPY Arhitectura)

Când au primit un brief care le-a cerut conceptul arhitectural pentru o locuință unifamilială în armonie cu mediul rural, echipa OOPY Arhitectura pune accentul pe metodele de eficiență energetică, deschidere, claritate, detalii coerente și simplitate. Rezultatul este o geometrie plină de forță și dezvoltare pe orizontală, cu structuri externe detașate, ziduri extinse, console mari și terase spațioase. Iar lambriurile din lemn, calde și blânde, fac echipă cu finisajele reci – piatra și ancadramentele metalice de la nivelul ferestrelor – pentru și mai multă armonie.

La interior, suprafețele de sticlă depășesc ferestrele și se întind spre uși, ba chiar și balustradele scării care pare că levitează. Efectul este de fluiditate și transparență, de lumină fără piedici, iar umbrele copacilor din apropiere se proiectează cu ușurință și în casă. Bonus: construcția este gândită ecologic, așa că folosește cele mai noi tehnologii, cu grad redus de consum energetic, încălzire eficientă și control automatizat al încălzirii și răcirii.

📢 Autori:  arh. Andrei Nicolae, arh. Oana Crețu, arh. Iustin Popescu, arh. Octavia Popeea📢 Coautori: arh. Andrei Radu, arh. Ruxandra Corduneanu, arh. Mihai Roș, arh. Vlad Bârlădeanu, arh. Bogdan Niculae

📢 Colaboratori: ing. Ameen Mazouni, ing. Cătălina Maier, ing. M. Gh. Popescu, ing. D. Ștefan, ing. C. Constantin, ing, G. Cristescu, ing. B. Anania, ing I. Cristescu, Iulian Păcurar, Marius Veltulea, arh. Cristian Moga, arh. Andrei Nicolae

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2021, cea de-a XIX-a ediție a Anualei de Arhitectură București (AAB2021) a avut ca temă codul CAEN 7111, specific activității de arhitectură. Prin această temă, OAR-B și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței individuale” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2021 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Foto: Casa cu copac – Vlad Pătru; Casa 9 – Vlad Eftenie, Vlad Pătru; Locuința în Dumbrava Vlăsiei – prin ADNBA; Locuință unifamilială – prin Studio A19; Casa W – prin West Group Architecture; Casa (în) L – prin citrus studio; Casa F – Sabin Prodan ; Casa din pădure: Szabo Apor; Locuința Estera: Vali Mirea

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed