Un apartament din Timișoara foarte șic la cei 105 de ani pe care-i împlinește!

O locuință de început de secol își va dezvălui de fiecare dată fermecător elemente de negăsit și aproape imposibil de redat în cele mai multe dintre casele noastre – majoritatea construite după anii ’50. Tavanele înalte, ușile din lemn masiv atât de frumoase, ferestrele mari, spațiile generoase transformă acest apartament din Timișoara de două camere, cu o suprafață de 85 mp, într-un cămin șic, primitor.

Apartament din Timisoara - Designist (5)“Clădirea în care se află apartamentul face parte dintr-un grup de șase case ce au fost construite de Primăria Timișoarei pentru muncitorii săraci în 1914. În prezent acestea fac parte din patrimoniul istoric al orașului Timișoara și sunt supuse unor norme destul de stricte când vine vorba despre intervenția asupra fațadei și a structurii”, ne spun Anna Chițan și Delia Maratea, designerii HeartWood care s-au ocupat de amenajarea apartamentului.

Apartament din Timisoara - Designist (8)Rama” oglinzii din hol este un autocolant de impact. Cuierul și măsuța sunt de la Kare, iar lampa de la Kika.

Ce ne-a fermecat pe noi au fost soluțiile foarte creative, cu buget redus, la care au recurs designerii pentru a contura un cămin prietenos și scenografic. Provocarea lor ni s-a părut cu atât mai interesantă având în vedere că nu a existat un beneficiar real al decorului, ci doar unul potențial – apartamentul urmând să fie închiriat. Mai mult, bugetul alocat amenajării a fost restrâns – maximum 5.000 euro.

“Voiam să obținem un spațiu atractiv, dar și practic, de gen neutru, nici prea rigid, nici prea ludic, care în același timp să rămână cald, dar și matur. Pentru că suntem femei și avem tendințe naturale spre texturi, culori și motive mai fluide și melodioase, am hotărât să contracarăm această inerție, gândindu-ne că viitorul locatar va fi un reprezentant al sexului puternic.

Astfel am ales culori și texturi masculine pe forme arcuite și ușor jucăușe și am punctat cu transparențe delicate și dialoguri între vechi și nou, nostalgic și contemporan. La sfârșit am obținut un spațiu compus din elemente noi, elemente DIY și piese de mobilier recondiționate.”, ne spun designerii HeartWood.

Apartament din Timisoara - Designist (6)Ne place soluția etajerelor de deasupra pantofarelor IKEA și a băncuțelor de la intrare cărora li s-au adăugat perne confortabile.

Amenajarea apartamentului s-a petrecut în două etape, pe parcursul unui an: recondiționarea, cea mai solicitantă din punct de vedere al timpului și bugetului (a durat 6 luni), apoi amenajarea interioară. Au fost păstrate toate ușile și elementele de feronerie, restaurate de un meșter local, care a reușit să înlăture urmele dure ale celor aproape 100 de ani. Nu au putut fi recondiționate dușumeaua și ferestrele, așa că au fost înlocuite cu unele noi, ce redau fidel aspectul celor originale.

“Ne-am bucurat că proprietarul a înțeles valoarea și farmecul elementelor originale ale spațiului și a conservat cât a fost posibil.

În ce privește recondiționarea apartamentului, bugetul nu a fost limitat: s-a urmărit consolidarea și restaurarea trainică din respect pentru istoria lui și a clădirii, dar și de dragul lucrului bine făcut și a poveștii lui viitoare. Nici asupra compartimentarii spațiului nu s-a intervenit aproape deloc, acesta fiind deja foarte ingenios structurat.

Singura modificare adusă a fost dressing-ul inclus în dormitor. Dimensiunile acestei încăperi permiteau crearea unui loc separat de depozitare, o astfel de încăpere dedicată fiind singura care lipsea din locuință.”, povestesc Anna și Delia.

Apartament din Timisoara - Designist (7)

Prin vizorul de alamă al ușii de la intrate, păstrat încă din 1914, ne continuăm vizita în acest apartament cochet: îl  invidiem un pic pe chiriaș, mai ales că atmosfera acestui spațiu, poate datorită ușilor înalte și scenografice, ne amintește un pic de aerul unui apartament din Barcelona.

Apartament din Timisoara - Designist (1)

Peretele alb, de cărămidă din living a devenit fundalul unui joc grafic de texturi și culori: măsuța albă, de cafea este o creație HeartWood, dintr-un europalet reciclat creativ; printurile în tandem sunt de la etsy (ca alternativă made in RO recomandăm Atelierul de Print); iar preferata noastră este măsuța de lângă fotoliu – construită dintr-o buturugă și o tavă simpatică de echipa HeartWood.

Apartament din Timisoara - Designist (23)

Apartament din Timisoara - Designist (2)

 “Structura clădirii în care se află apartamentul este din cărămidă (ceea ce mai târziu ne-a creat și ceva probleme) și pe parcursul recondiționării, zidurile fiind decapate, acest perete pur și simplu s-a impus. Ne-a plăcut că întrerupe (non)ritmul pereților albi din încăpere și contribuie la estetica și dinamica decorului.”, spun designerii.

Apartament din Timisoara - Designist (3)

În bucătărie, salutăm simplitatea practică și grafică: o masă cu 4 scaune colorate diferit, lustra Mobexpert și un print haios conturează locul de luat masa!

Apartament din Timisoara - Designist (11)

Apartament din Timisoara - Designist (9)

Apartament din Timisoara - Designist (10)

Detalii de pus pe listă: nasturi colorați în boluri de sticlă!

Apartament din Timisoara - Designist (13)

Dormitorul ne-a atras atenția prin două piese: tăblia, realizată pe comandă, și fotoliul bleu cadrilat, recondiționat:

“Tăblia patului a fost decupată într-o placă de plexiglas, pentru care am ajuns peste hotare. Culoarea și cantitatea en-detail ne-au împiedicat să găsim plexiglasul dorit la furnizori autohtoni, astfel încât am comandat tăblia în Germania. “, explică Anna și Delia.

Apartament din Timisoara - Designist (15) Colțul nostru preferat, ca și al designerilor HeartWood, este colțul de lectură din dormitor: fotoliul din perioada comunistă a fost recondiționat și tapițat cu un material adus din Anglia: designerilor le-a plăcut mult materialul și l-au cumpărat fără a avea un proiect clar în minte. Iată că și-a găsit casa potrivită!

Apartament din Timisoara - Designist (17)

Colaj-Apartament-Timisoara---DesignistIar mai jos, apropo de detalii, un exercițiu despre cum mânerele pot da o altă față comodei:

Apartament din Timisoara - Designist (22)

Apartament din Timisoara - Designist (21)

Baia și dressingul alb completează atmosfera relaxată, cu accente cochete a apartamentului.

Apartament din Timisoara - Designist (4) Apartament din Timisoara - Designist (14)

Sperăm să vă inspire în amenajarea caselor voastre, mai noi sau mai vechi, vizita noastră în Timișoara! 🙂

Designer HeartWood - DesignistAnna Chițan, designer HeartWood

Fotografii: Sorin Popa

11 Comments

  1. Gresia din hol nu merge cu uşile, trebuia pusă o gresie mai şic…

  2. Angela

    Buna. Pentru un apartament atat de mic, este foarte sic. Dar bucatarie nu are?

  3. Bună Angela,

    Ne bucurăm că îți place apartamentul! Are și o bucătărie, chiar măricică, zona de dining făcând parte din ea. Doar cadrele pe care am pus noi accentul nu o dezvăluie 🙂

  4. Felicitari designerilor, absolut niciun detaliu nu m-ar fi facut sa ghicesc ca este vorba despre o amenajare din Romania. Nu tu termopane, nu tu plasma (banuiesc ca exista vreun televizor, ma bucur ca nu l-am vazut), fara beige-uri si maron-uri ??!! 😀

  5. P.S Peretele din caramida m-a cucerit! Si eu stau intr-un apartament vechi, cu pereti din caramida, sper ca la renovare sa mi se dezvaluie si mie asa ceva 🙂

  6. Multumesc mult pentru comentarii, aprecieri si critici. 🙂

  7. […] dintr-un apartament ce împlinește 100 de ani, din Timișoara. Ne plac noile mânere de sticlă! Pentru un efect ludic, efervescent, poți alege fiecare mâner […]

  8. Totul este absolut impecabil! Felicitari, Anna Chitan!

  9. Simona

    Frumos 🙂 Doar ca gresia beige este un pic cam anosta in hol la intrare. As fi pus niste placi de ciment – gen cele create de Manolo Manufaktura cu model simplu si bicolor…

  10. Apartamentul uimitor!

  11. Foarte frumos! Imi place mult conceptul.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed