Designul tânăr din Polonia – expoziția Polska FOLK în România

În perioada 25 octombrie – 1 decembrie 2013, publicul din România va avea ocazia să viziteze expoziția de design tânăr polonez inspirat de arta populară, intitulată Polska FOLK, care va fi prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român.

POLSKA_FOLK_BANNER_420x540_SMALL_PREVIEW

Anul aceasta și noi, Designist.ro, v-am vorbit destul de mult despre designul contemporan care se inspiră din arta tradițională românească. În mai, în cadrul Romanian Design Week, am organizat târgul de design românesc Made in RO, cu tema motive tradiționale în designul contemporan. În septembrie, am dus expoziția Made in RO și la Muzeul ASTRA din Sibiu. De asemenea, am lansat și un workshop susținut de arh. Ioana Corduneanu despre simbolistica, ritualurile și poveștile pe care le implică motivele tradiționale românești.
Ne bucurăm să vedem acum sunt inspirați tinerii designeri polonezi de tradițiile țării lor.

Pleciaki 3Design Katarzyna Herman-Janiec. Am remarcat taburetele pentru copii, cu spații de depozitare, încă de anul trecut când am vizitat Łódź Design Festival, în Polonia.

Pleciaki 1

Expoziția Polska Folk cuprinde 19 obiecte, realizate de 17 creatori și grupe de designeri din Polonia. După cum indică și titlul expoziției, tema principală a acesteia o constituie obiectele ce fac trimitere la tradiția populară, meșteșuguri și artă decorativă. Acest trend interesant al designului polonez vorbește despre căutarea propriei identități, a specificității culturale și a unicității, care pot fi remarcate la designerii polonezi din tânăra generație.

Mulți dintre autorii lucrărilor prezentate se află la începutul carierei, continuă să studieze sau dobândesc primele experiențe în materie profesională. Alții sunt creatori deja recunoscuți în lume, distinși cu premii internaționale.

WREATCH_LAMPLampa Wreatch, design Agnieszka Lasota

OXO_ultramarineScaunul Oxo, Aze Design

Karina MarusiSska - JakubkiVaze ceramice, semnate Karina Marusińska

Designerii care participă la această prezentare sunt încântați să se inspire din tradiții, modele și motive decorative populare. Cunosc și prețuiesc istoria materială a regiunilor poloneze din care se inspiră. Știu să valorifice tehnicile producției meșteșugărești în scopul creării unor obiecte moderne. Apreciază frumusețea materialelor naturale: lemn, pâslă, in, ceramică.

Unii dintre designeri nu aprofundează analiza tradiției și a confecționării produselor, ci se bazează pe asocieri simple și creează obiecte surprinzătoare și hazlii. Consideră uneltele simple din gospodărie drept o valoare de excepție, care merită să fie adaptată nevoilor contemporane. Privesc la moștenirea lor culturală cu detașare și umor, fără patos și fără gravitate. Lucrările selectate împletesc emoțiile cu gluma.

FabriqaȚesături superbe, cu pattern-uri tradiționale, reprezentative pentru cultura poloneză, aduse fin în contemporan. Design Fabriqa.
Fabriqa pomidory

„Noua generaţie de designeri nu lucrează sub presiunea corectitudinii politice şi nici a valorilor naţionale. Se inspiră din experienţele generaţiilor trecute, alegând din ele ceea ce este atractiv astăzi. Nu se tem că ar putea fi acuzaţi că sunt retrograzi, lipsiţi de creativitate şi inferiori. Îşi cunosc propria valoare şi valoarea istoriei lor, preţuiesc unicitatea, răspund nevoilor existente. Şi – ceea ce este poate cel mai important – păstrează vie tradiţia meşteşugului local” – declară curatorul expoziției, Agnieszka Jacobson-Cielecka.

„Discuţia despre identitatea designului şi raţiunea căutării unui stil naţional se poartă de mai multă vreme. Cea mai corectă pare a fi afirmaţia că aşa ceva nu mai există. Într-o epocă a globalizării şi a internetului toate sursele de inspiraţie sunt accesibile tuturor, iar identitatea designerului o reprezintă suma experienţelor sale. De aceea, în expoziţia Polska Folk obiectele sunt şi nu sunt tradiţionale, folk, înrădăcinate în cultura poloneză.”

Obiectele prezentate în expoziție sunt executate din materiale naturale, locale și, în majoritate sunt realizate prin recurgerea la metode meșteșugărești tradiționale.

Cele mai multe dintre ele sunt produse unicat, serii limitate, prototipuri, proiecte care așteaptă să fie descoperite. Unele dintre ele reprezintă adevărate succese ale designului polonez, premiate în mai multe rânduri. Ele se constituie într-o colecție de obiecte colorate, vesele, simple.

02_FOLWARK_foto_JFarfurii cu atitudine! Design Alicja Patanowska

Printre ele se află ustensile și unelte folosite în gospodăria tradițională: perii, lopeţi, cârlige de rufe, bușteni, roabe, coșuri, dar sunt valorificate altfel decât conform destinației lor inițiale. Nu lipsesc elemente caracteristice ale tradițiilor populare poloneze, cum ar fi cocoșii, panglicile multicolore și țesăturile în dungi.

Malafor - second lifeCe bine le-ar sta într-o piață de beton, cum ar fi și a noastră celebră Piața Universității. Lopata se înfige în asfalt și spătarul adăugat ne așteaptă! O reconversie super ingenioasă marca Malafor.

Designerii inspirați de modele populare valorifică la maximum tradiția poloneză, creând obiecte contemporane, ale căror funcții se îndepărtează considerabil de cele ale prototipurilor. Vesele, pline de culoare, simple – unele cu care am vrea să inter-relaționăm în fiecare zi.

Osiek_Chair photo by Ernest Winczyk (1)Scaunul Osiek, Studio Rygalik

Restul pieselor expoziției le vedeți începând de astă seară, de la ora 18:00, când are loc vernisajul. Be there! 🙂

—-
Designeri: Aze Design, Barbórka Design, Agnieszka Czop și Joanna Rusin, Fabriqa, Katarzyna Herman-Janiec,  Pani Jurek,  Agnieszka Lasota, Malafor, Karina Marusińska, Bartosz Mucha, Katarzyna Mucha-Wiśniewska, Karol Murlak, Alicja Patanowska, Mateusz Przybysz, Studio Rygalik, Bożena Wiślicka.

Curatorul expoziției Polska Folk este Agnieszka Jacobson-Cielecka, cunoscătoare a designului polonez și mondial, autoare a numeroase expoziții prezentate în cadrul celor mai mari și mai prestigioase festivaluri de artă din Europa. Expoziția este organizată din inițiativa Institutului Polonez din București (www.culturapoloneza.ro).

Organizatori: Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Țăranului Român

Expoziția Polska FOLK, 24.10. – 1.12.2013, Muzeul Național al Țăranului Român
Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti (intrarea dinspre str. Monetăriei),
Sala Foaier

Expoziția este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Vernisajul va avea loc joi, 24 octombrie, la ora 18:00.

One Comment

  1. […] Anul trecut, între 25 octombrie – 1 decembrie, la Muzeul Țăranului Român a avut loc expoziția Polska Folk – designul tânăr din Polonia inspirat de arta […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed