Casa cu piscină spre portul Stockholmului

Suntem în casa profesorului de economie Kjell Nordström, unul din autorii cărții Funky Business. Tot ne întrebam noi cum arată casele celor mai riguroși dintre noi. Dacă adăugăm la “cunoscute” și stilul scandinav, putem vorbi de un rezultat geometric, bine calculat, minimalist, aerisit, ce pune preț pe lumina naturală, texturi și spații ample de relaxare.

Nordströms CKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter 10-2004 Covorul Trace este un design Claesson Koivisto Rune, produs de brandul Asplund. Canapeaua Hockney, tot un design Claesson Koivisto Rune, vine de la David Design.

Nordströms CKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter 10-2004

Proprietarul a cumpărat întreaga clădire de apartamente și a transformat cele 3 niveluri (demisol, parter, etaj)  într-o casă.  Clădirea era una neoclasică, de început de secol XX, iar de reconversia ei s-a ocupat faimosul birou suedez Claesson Koivisto Rune. Proiectul a durat 6 ani, între 1999 și 2005.

NordströmsCKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter10-2004Arhitecții au lucrat numai cu lemn de stejar pentru mobilier, iar pardoselile sunt din stejar albit.

NordströmsCKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter10-2004 Nordströms CKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter 10-2004Dacă mulți pereți ai fostelor apartamente au dispărut, au fost păstrate și restaurate cu grijă ferestrele mari, pardoselile originale și caloriferele retro. În living se observă cel mai bine cum spațiul a fost lăsat să respire în voie: nimic nu pare să stea în calea luminii ce intră prin ferestrele mari, clasice.

Nordströms CKR, Claesson Kovisto Rune Arkitekter 10-2004Șemineul are dublă deschidere: spre dining/bucătărie, dar și spre living. Scara ce duce la dormitorul de la etaj, cu baie proprie, și un duș vizibil de la parter.

Nordström CKR Ark. oktober 2004 Nordström CKR Ark. oktober 2004La demisol a fost amenajată o saună și tot de la acest nivel proprietarii ies într-o curte foarte frumoasă, cu vedere spre portul Stockholmului. Masa de grădină, de 3 m lungime, din ciment, este un design Claesson Koivisto Rune.

Nordstršm CKR Ark. oktober 2004Vedeta casei rămâne piscina, construită din ciment și placată cu mozaic, a cărei perspectivă se desenează peste acoperișurile portului.

Nordström CKR Ark. oktober 2004 Nordstršm CKR Ark. oktober 2004

Fotografii: Claesson Koivisto Rune

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed