În Fața Blocului: o colecție de 55 de jocuri și “faze” ale generației cu cheia la gât

Voi, toți cei pentru care Elasticul înseamnă ceva mai mult decât un accesoriu textil, trebuie să știți că amintirile copilăriei poartă de curând un nume nou: În Fața Blocului – o colecție de 55 de jocuri care făceau să răsune spațiile de beton dintre “bătătoarele” de covoare.

In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (2) In fata blocului - carte- Designist (7)

 În Fața Blocului a fost lansată la sfârșitul lunii mai, iar de pe 15 iunie poate fi comandată oriunde în țară. Costă 75 lei, la care se adaugă taxele de transport, ce nu vor depăși 16 lei indiferent de adresa din România.

Creatorii ei sunt Vlad Tomei (copywriter la agenția de publicitate Propaganda) și Mihai Gheorghe (art director, prieten și fost coleg de agenție, care acum lucrează la McCann). Totul a început acum aproape 4 ani, când discuțiile între prieteni despre “mai știi cum se juca x…” se întețeau – și nu vorbim doar de intensitate, ci și de variantele răspunsurilor. Așa a apărut cartea:

În Faţa Blocului e deopotrivă o carte pentru cei mari şi pentru cei mici. Pentru cei mari e, înainte de toate, o ocazie de a rememora jocurile copilăriei. Însă în acelaşi timp, ea e şi un instrument care-i ajută să le arate celor mici cum se jucau şi ei la rândul lor, când erau copii.

In fata blocului - carte- Designist (1) In fata blocului - carte- Designist (3)Fiecare joc are “cartolina” lui individuală, iar paginile nu sunt legate între ele: ca să poată fi scoase şi luate afară, la joacă (puteţi prinde cartolinele scoase afară cu elasticul din cutie). Ghidul de utilizare aici.In fata blocului - carte- Designist (16)In fata blocului - carte- Designist (10)

Cartea – obiect este un design cu care abia așteptăm să interacționăm. Și, da, și pentru a ne consulta amintirile ușor încețoșate de la campionatele de Elastic, Rațele și Vânătorii, Frunza. Pe site, sunteți așteptați să dați și voi varianta jocului preferat sau să contribuiți cu jocuri noi. Și poate o a doua colecție de jocuri ale Generației cu cheia la gât va prinde formă. (n.r. chiar acum se lucrează la această pagină)

In fata blocului - carte- Designist (13)Fotografie primită de la fanii proiectului.In fata blocului - carte- Designist (14) In fata blocului - carte- Designist (15)Fotografie primită de la fanii proiectului.

Am stat de vorbă cu Vlad despre design-ul cărții, pentru care îi felicităm. Iată povestea conceptului:

Cine s-a ocupat de graphic design-ul și conceptul cutiei-bloc?

Am muncit cot la cot cam la toate capitolele. Am gândit împreună design-ul cutiei, dimensiunile, culorile, stilul de ilustraţie, logo-urile şi structura fiecărei cartoline. Iar când a fost să punem mâna să “facem treaba să se întâmple”, Mihai a executat tot art-direction-ul, iar eu toate textele.

Intenţia a fost să producem un obiect care să îi transporte pe cei de vârsta noastră în perioada copilăriei: de asta textele au fost scrise cu trimiteri la felul în care vorbeam când eram mici; de asta cele două cutii sunt inspirate din husele de carton ale casetelor video (e o cutie formată din două astfel de  “huse” care intră una în cealaltă); de asta ilustraţia îți aduce puţin aminte de posterele “educative” ale perioadei respective; şi de asta am ales să printăm cartolinele pe un carton netratat pe faţa interioară, tocmai pentru că seamănă cu hârtia aia mai aspră pe care erau printate almanahurile.

In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (1)

Dar în acelaşi timp am vrut să fie un obiect practic: de aici a apărut ideea de a “acorda” fiecărui joc o cartolină şi de a nu le lega între ele. Dincolo de trimiterea implicită la colecţiile de surprize de care eram cu toţii obsedaţi într-o măsură mai mică sau mai mare (băieţii cel puţin, cu siguranţă), intenţia a fost să lăsăm lumea să ia 3, 5 sau 8 cartoline cu jocurile preferate şi să le scoată afară, la joacă.

In fata blocului - carte- Designist (11)

Iar aceleaşi raţiuni practice ne-au făcut să avem o cutie ranforsată (formată de fapt din două cutii), să îi plastifiem exteriorul şi să plastifiem şi exteriorul cartolinelor. Până la urmă, am tot spus că jocurile sunt un cadou de la noi pentru copiii noştri şi poate chiar pentru copiii copiilor noştri. Aşa că am vrut să ne asigurăm că obiectul în sine are şanse cât mai mari să reziste cât mai mult timp.

In fata blocului - carte - colectie - DesignistFotografie primită de la fanii proiectului.

 Şi, pentru că deja aţi avut experienţa întâlnirii cu publicul, ce reacţii a primit “la cald” În Fața Blocului?

Asta discutam între noi la un moment dat, că e proiectul pe care am lucrat care a avut cel mai universal pozitiv feedback pe care l-am primit vreodată. Aveam uneori senzaţia că vedeam cum îi ia nostalgia pe oameni “în timp real”, când se uitau printre cartoline. Toată lumea îşi aminteşte de cum şi unde se juca, şi “cum se juca la ei” şi ce alte nume aveau jocurile, ba chiar am afalt despre o serie de jocuri noi în felul ăsta.

In fata blocului - carte- Designist (9)

Iar cel mai impresionant cred că a fost să vedem cartea la lucru, chiar de 1 iunie când nişte amici ne-au invitat la o cafenea unde organizaseră o după-amiază de joacă părinţi-copii. După maximum un minut de consultat câte o cartolină, se organizau imediat şi pornea o joacă generalizată. Niciun fel de reţineri, niciun fel de inhibiţii, doar nişte mici discuţii despre cum se joacă de fapt Şotronul – ne explicau că “pe vremea voastră” se juca cu pietricica, “acuma nu se mai joacă aşa”. Dar noi eram mai mari, aşa că i-am convins că se joacă de fapt cu pietricica. Iar la Omul Negru a fost haos, cu ţipete şi apoi râsete.

In fata blocului - carte- Designist (8)Cartolinele și cutiile au fost printate la Masterprint, o tipografie din București, iar primul tiraj a fost de 1.000 de exemplare. Câteva imagini primite de la deja posesorii Colecției:

In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (1)Fotografii primite de la fanii proiectului. In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (2) In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (3) In fata blocului - colectie de jocuri - Designist (4)

Recunoaștem că cel mai jucat dintre jocurile Cuprinsului, pentru noi, a fost Elasticul. Vă lăsăm însă cu nostalgia aferentă să vi le reamintiți și pe ale voastre.

In fata blocului - carte- Designist (5)

In fata blocului - cartoline - Designist

În weekend, În Fața Blocului te așteaptă la Made in RO – Târg de design românesc  @ Impact Hub Bucharest (chiar în Piața Unirii, pe Splai, la 2 pași de Hanul lui Manuc).

Designist MiRo6 FBcover jpg final Designeri și branduri în premieră la Made in RO   Playground edition. 13 prezențe ludice & cool.

Facebook event: aici. Invită-ți și prietenii. icon smile Designeri și branduri în premieră la Made in RO   Playground edition. 13 prezențe ludice & cool.
Iată unde trebuie să ajungi:

Locatia Impact Hub Designeri și branduri în premieră la Made in RO   Playground edition. 13 prezențe ludice & cool.

Fotografii: prin În Fața Blocului

18 Comments

  1. Romulus Durac

    Ce tare!! 😀 Abia astept sa pot comanda si eu una… Eventual care sa o pot plati pe card, si livrata prin posta, nu doar la livrare…

  2. Bună, Romulus,

    Îți mulțumim pentru feedback și ne bucurăm că ne urmărești! Cel mai bine e să iei legătura cu creatorii proiectului. Le poți lăsa un mesaj pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/pages/%C3%8En-Fa%C5%A3a-Blocului/237627363099501 sau pe site: http://www.infatablocului.ro/comanda.php.

    Sperăm să capeți cât de curând colecția ta de jocuri În Fața Blocului! 🙂

  3. Floria

    Foarte misto idee! Chiar am observat ca in birou avem de multe ori discutii despre cum se jucau jocurile si cum nu se mai joaca acum. Deja am colegi cu mult mai tineri care, cand ne aud povestind cum saream elasticul, se uita pierduti ca si cum vorbim alta limba. Ma bucur ca s-a inventat aceasta carte, chiar o sa o caut in librarii.

  4. Buna, Floria,

    Ne bucuram ca iti place! Da, asa este, pentru cei din generatiile foarte tinere, ca sa spunem asa, aceste jocuri chiar sunt intr-o alta limba si dintr-o alta lume. Insa e vorba de o lume foarte recenta, care are inca multe de povestit. Cartea va aparea curand si in cateva librarii, iar intre timp poate fi comandata de pe site-ul dedicat.

  5. Vad ca Tzaca nu e listata, vre-un motiv anume?

  6. Tina

    Foarte tare ideea! Felicitari! Ati uitat sa treceti si Castelul, jocul cu pietrele sau se numeste altfel?
    Oricum BRAVO!

  7. mihai

    foarte tare, felicitari!

  8. Marius

    Uitandu-ma la cuprins, vad ca mai lipseste si Poarca.

  9. Bună, Mihai,

    Pe site-ul In Fata Blocului.ro, există o pagină la care se lucrează, unde suntem cu toții invitați să adăugăm jocuri noi sau să completăm cu reguli și detalii noi jocurile deja inserate în cuprinsul cărții: http://www.infatablocului.ro/completari.php

    Și poate astfel va apărea o nouă colecție În Fața Blocului.

    Mulțumim că ne urmărești!

  10. Bună, Tina,

    Pe site-ul In Fata Blocului.ro, există o pagină la care se lucrează, unde suntem cu toții invitați să adăugăm jocuri noi sau să completăm cu reguli și detalii noi jocurile deja inserate în cuprinsul cărții: http://www.infatablocului.ro/completari.php

    Și poate astfel va apărea o nouă colecție În Fața Blocului. 🙂

    Ne bucurăm că îți place și mulțumim că ne urmărești!

  11. Bună, Marius,

    Le poți trasmite asta creatorilor proiectului, pe site-ul In Fata Blocului.ro. Acolo există o pagină la care se lucrează, unde suntem cu toții invitați să adăugăm jocuri noi sau să completăm cu reguli și detalii noi jocurile deja inserate în cuprinsul cărții: http://www.infatablocului.ro/completari.php

    Și poate astfel va apărea o nouă colecție În Fața Blocului. 🙂

    Ne bucurăm că ne urmărești!

  12. Turcu

    Hei, poate o editie “in spatele blocului”?:) felicitari!:$

  13. Maria Magdalena Simionov

    Extraordinar! Buna idee! Felicitari! Ii tot povestesc fetitei mele despre copilaria mea (cea mai frumoasa)…”Intr-o alta limba, dintr-o alta lume…” Cartolinele astea (sper sa le pot avea) o vor face, cu siguranta, sa joace macar unele din jocurile noastre. Inca o data BRAVO!

  14. Diana

    Cate jocuri lipsesc!!!

  15. Simo

    Bravo! Tucalu o fi tot una cu turca?

  16. Mihai

    Foarte multe jocuri au denumiri diferite in functie de zona in care se jucau.

  17. foarte tare ideea! bravo baieti!

  18. Raul Cluj

    Felicitari!
    dar ma intreb sub ce denumire sunt jocurile: “Castel”, “Pinca” , “La foc, la foc” ?…sau sa inteleg ca in curand o sa apara volumul II ? 😉

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed