Comoda #, o piesă de mobilier ludică&grafică, semnată de Ana Barbu

Anul acesta Romanian Design Week a dat lovitura cu lucrările a 150 de designeri și arhitecți, un spațiu neconvențional, ce părea out of Romania, instalații-experiment musai de testat și expoziții tematice inedite, presărate peste tot prin București. Tot acolo ne-am reîntâlnit și cu jucăușa Comodă #(spune-i Diez sau Hashtag, e la alegere), care era deja pe lista noastră de subiecte.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist

Așadar, ne-am dus direct la sursa detaliilor: designerul Ana Barbu, pasionată de cinetică, care povestește la fel de bine precum creează piese de mobilier stylish. 🙂 Te lăsăm cu un interviu ce spune povestea Anei, despre cum a reușit să-și materializeze visul de design(er).

Care a fost povestea din spatele proiectului Comoda #(Diez/Hashtag)? Cum ai ajuns să creezi/reinterpretezi o comodă clasică? 

Îmi doream foarte mult să creez ceva dinamic si să încerc să combin două ramuri creative, designul grafic si cel de obiect, așa că, în urmă cu un an, am participat la Concursul naţional de design organizat de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, în urma căruia am obţinut premiul al doilea la etapa prototip.

După o lungă perioadă de documentare, mai mult pe partea grafică, şi după numeroase schiţe realizate, am ajuns să dezvolt această idee de juxtapunere a hașurilor.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist4

“Am dorit să elimin monotonia prin această piesă ludică destinată persoanelor de orice vârstă, care o și pot personaliza,” aflăm de la Ana.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist9

Comoda#_Ana-Barbu_Designist7

De ce “#”? Ce înseamnă numele și cum este aplicat conceptului de design?

Mobilierul # (Diez/Hashtag) are ca noutate uşile culisante de forma unui paralelogram, cu decupaje paralele cu muchiile. Conceptul a fost să creez vizual diverse forme geometrice, cuburi aşezate pe o muchie, triunghiuri sau hexagoane. Uşile glisante formează numeroase variante de juxtapuneri ce pot fi combinate prin culori și desene, rezultând haşuri nuanțate, de unde provine și numele.

Povestește-mi puțin despre materialele folosite pentru a crea Comoda #. 

Elementele principale sunt ușile culisante, detașabile, ce pot fi montate la dorința utilizatorului. Ele glisează câte două pe cele trei șine. Structura este din lemn masiv și MDF vopsit, iar ușile sunt metalice și culorile pot varia, desigur.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist15

Making off Comoda #

Comoda#_Ana-Barbu_Designist13

Cum a început colaborarea cu brandul de mobilier Formmat?

Am ajuns la Formmat datorită arhitectului Victor Grosu, cu care colaborez pe partea de arhitectură de interior. Brandul Formmat a fost cel care m-a ajutat în expunerea şi promovarea comodei.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist6

Ce a însemnat pentru tine participarea la Romanian Design Week și cum ai primit vestea? 🙂

Încurajarea și promovarea RDW înseamnă foarte mult pentru noi, tinerii creativi din România.

M-am bucurat, bineînțeles, să aflu că am fost selecționată alături de numeroși designeri talentați și am primit numeroase feedback-uri în urma cărora știu spre ce trebuie să mă orientez de acum încolo.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist8

Forme geometrice interșanjabile în fiecare zi
Comoda#_Ana-Barbu_Designist10

Cum pot pasionații de design sau toți cei care îndrăgesc Comoda # să o comande și să o aducă la ei acasă? 

Sper să am cât de curând un răspuns la această întrebare. În acest moment încă sunt în explorări cu posibili producători, nu am lansat producția în serie, dar știu că pe partea de metal voi colabora în continuare cu Vertigo Metal Design.

Prețul estimativ al comodei este de 900 euro, iar în funcție de cât de mare va fi seria acesta poate scădea.

Comoda#_Ana-Barbu_Designist2

Am aflat despre o viitoare bibliotecă, în ton cu comoda, ne poți da câteva detalii despre ea?

Biblioteca # urmează să fie realizată în curând, având în spate acelaşi concept. Aceste desene create de către uşile culisante dau posibilitatea de a ascunde sau a pune în evidenţă cărţile, exponatele sau alte obiecte depozitate. Oricine poate să interacționeze și să își lase amprenta personală prin creații proprii.

Sunt două tipuri de biblioteci, una transparentă – ce poate servi drept perete despărțitor, și una “normală”. Urmează să lansez colecția luna viitoare.

Biblioteca#_Ana-Barbu_Designist2

“Iniţial, piesa de bază era Biblioteca #, urmând să schiţez comoda cu o zi înainte de predarea finală pentru faza de concept,” ne spune designerul.

Biblioteca#_Ana-Barbu_Designist

Noi îi ținem pumnii strânși Anei pentru că ne-am îndragostit de piesele de mobilier #, pe care sperăm să le vedem cât mai curând pe piață și în casele voastre! 😉

Fotografii: prin Ana Barbu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed