Cui îi e frică de stilul eclectic? Proprietarii acestui apartament l-au primit în casa lor.
Este greu să pui degetul pe ce înseamnă stilul eclectic și asta tocmai pentru că înseamnă atâtea lucruri. E o combinație extravagantă și îndrăzneață de forme, (a)simetrii, materiale și culori. Și chiar dacă poate părea o compoziție neargumentată, decorul trebuie conturat cu mare grijă, astfel încât să își asume aventurile stilistice și micile “cacofonii” plăcute ochiului. Despre asta povestește apartamentul amenajat de echipa de arhitecți de la Laboratorul de Arhitectură. Apartamentul de 160 mp se află în apropierea Bucureștiului și aparține unei familii care și-a dorit un mix de elemente clasice, minimaliste, art deco și moderne.
Echipa Laboratorului de Arhitectură a decis să găsească soluția ideală de împărțire a celor 160 de metri pătrați, așa că următorul pas a fost recompartimentarea. Holul a fost lărgit prin eliminarea peretelui despărțitor dintre living și bucătărie și înlocuirea lui cu un corp de depozitare extins, o piesă custom made din MDF vopsit gri mat. Arhitecții au bifat astfel două dintre cerințele proprietarilor: și spații de depozitare, și stilul interioarelor pariziene, sugerat de fronturile casetate ale mobilierului. Dacă nu ar fi un decor eclectic asumat, nu-i așa că nu ai vedea nicio legătură între placarea cu piatră naturală și polițele din stejar masiv suspendate pe cabluri, de inspirație minimalistă? Pe de altă parte, măsuța de cafea ne duce cu gândul la simetria și liniile drepte ale Art Deco-ului anilor 1920. Iar dacă am amintit de vedete aurii, nu putem trece cu vederea “pălăria” opulentă a corpului de iluminat cu foiță de aur. Covorul joacă un dublu rol: acela de cadru al întregii scenografii și de replică dată cromaticii spațiilor de depozitare. Spațiile de depozitare au deschidere dublă – pot fi folosite și din living, și de pe hol. Masa din dining este una dintre piesele de mobilier pe care proprietarii au vrut să le păstreze și în noua amenajare. Echipa Laboratorului a intervenit asupra ei înlocuindu-i blatul din MDF alb cu unul din stejar masiv, la fel ca parchetul și rafturile suspendate din livingul alăturat. Bucătăria deschisă, spațiul preferat al arhitecților responsabili de proiect, mizează pe linii simple și culori naturale. Cromatica sobră a dormitorului principal este spartă de o nouă serie de corpuri de iluminat extravagante, cu foiță de aur. Spațiul folosește minimul necesar în materie de piese de mobilier – dar ne-au plăcut rafturile simple și noptierele din lemn, un strop de nordic-scandinav. La capitolul spații de depozitare, dormitorul plusează cu un dressing generos, separat printr-un panou despărțitor. Acum câteva luni îți vorbeam despre una dintre amenajările noastre preferate din ultima vreme, cea în care dining-ul era scos dintr-o zonă “safe” de design cu ajutorul unui perete placat cu plută. Prin urmare, când am văzut peretele îmbrăcat cu plută 3D Muratto din dormitorul copiilor, am fost cuceriți definitiv 🙂 . Iată ce detalii am aflat de la arh. Cristina Stroe:
Baia principală este un spectacol al simetriei: modelul esenței de lemn al dulapului este oglindit de faianța și gresia care îl preiau. Totul este punctat discret prin intermediul surselor de iluminat mascate în nișele de depozitare și sub dulapul placat cu oglinzi. Călătoria noastră prin meandrele eclecticului se încheie aici. Așteptăm să ne spui cum ți s-a părut și ție această escapadă 🙂 . Fotografii: Cosmin Dragomir |
Superb! De unde este covorul din living?
Natalia, te sfătuim să iei legătura cu biroul de arhitectură care semnează amenajarea pentru a afla detalii despre furnizori.
Fermecătoare pluta 3D! Și ce culoare absolut specială! Unde mai pui că izolează și fonic, nu-i așa?
Buna ziua. Nu mi-ati comunicat de unde este covorul. Va rog, daca se poate sa imi spuneti. Imi place foarte mult.
Bună, Natalia! Și nouă ne place covorul, dar nu știm să-ți spunem de unde este achiziționat. Am văzut ceva similar la Mobexpert. Cel mai sigur este să iei legătura cu arhitecții care au amenajat spațiul.
As zice ca e de la Carpetvista https://www.carpetvista.ro/covor/colored-vintage?artno=MRA1176
Covorul este de la Ioooi.ro. Aveti linkul mai jos http://ioooi.ro/decoratiuni/covoare.html
Aveti idee de unde au fost achizitionate corpurile de iluminat din dormitor, cele cu foita de aur? Multumesc!
Buna ziua, din ce material sunt placile gri de pe peretii din living si unde se poate achizitiona ceva similar? Multumesc.
Pentru informații despre amenajare, vă rugăm să luați legătura cu designerii.
Pentru informații despre amenajare, vă rugăm să luați legătura cu designerii.
Corpurile de iluminat sunt de la Domicilio.
Corpurile de iluminat sunt:
https://www.catellanismith.com/en/lederam-manta-s2
https://www.catellanismith.com/en/malagola
importate de:
http://www.luminna.ro/
Placarile din living s din hol sunt de fapt fronturile dulapurilor de MDF.