Cui îi e frică de stilul eclectic? Proprietarii acestui apartament l-au primit în casa lor.

Este greu să pui degetul pe ce înseamnă stilul eclectic și asta tocmai pentru că înseamnă atâtea lucruri. E o combinație extravagantă și îndrăzneață de forme, (a)simetrii, materiale și culori. Și chiar dacă poate părea o compoziție neargumentată, decorul trebuie conturat cu mare grijă, astfel încât să își asume aventurile stilistice și micile “cacofonii” plăcute ochiului. Despre asta povestește apartamentul amenajat de echipa de arhitecți de la Laboratorul de Arhitectură.eclectic

Apartamentul de 160 mp se află în apropierea Bucureștiului și aparține unei familii care și-a dorit un mix de elemente clasice, minimaliste, art deco și moderne.

“Dorința proprietarilor a fost un design care să facă locuința mai “caldă” și prin care să beneficieze de mai multe spații de depozitare. De asemenea, ne-au cerut să integrăm cât mai multe piese din mobilierul pe care îl aveau deja și au dorit amenajarea camerei pentru copii cu dressing și baie proprie, care să satisfacă și nevoile bebelușului care urma să se nască, și nevoile copiilor mai mari, care vor locui acolo ocazional “, ne-a povestit arh. Cristina Stroe.

eclectic

Echipa Laboratorului de Arhitectură a decis să găsească soluția ideală de împărțire a celor 160 de metri pătrați, așa că următorul pas a fost recompartimentarea. Holul a fost lărgit prin eliminarea peretelui despărțitor dintre living și bucătărie și înlocuirea lui cu un corp de depozitare extins, o piesă custom made din MDF vopsit gri mat. Arhitecții au bifat astfel două dintre cerințele proprietarilor: și spații de depozitare, și stilul interioarelor pariziene, sugerat de fronturile casetate ale mobilierului.

Dacă nu ar fi un decor eclectic asumat, nu-i așa că nu ai vedea nicio legătură între placarea cu piatră naturală și polițele din stejar masiv suspendate pe cabluri, de inspirație minimalistă? Pe de altă parte, măsuța de cafea ne duce cu gândul la simetria și liniile drepte ale Art Deco-ului anilor 1920. Iar dacă am amintit de vedete aurii, nu putem trece cu vederea “pălăria” opulentă a corpului de iluminat cu foiță de aur. Covorul joacă un dublu rol: acela de cadru al întregii scenografii și de replică dată cromaticii spațiilor de depozitare.
eclectic

Spațiile de depozitare au deschidere dublă – pot fi folosite și din living, și de pe hol. 

eclecticMasa din dining este una dintre piesele de mobilier pe care proprietarii au vrut să le păstreze și în noua amenajare. Echipa Laboratorului a intervenit asupra ei înlocuindu-i blatul din MDF alb cu unul din stejar masiv, la fel ca parchetul și rafturile suspendate din livingul alăturat. 

eclecticBucătăria deschisă, spațiul preferat al arhitecților responsabili de proiect, mizează pe linii simple și culori naturale. 

eclectic

Cromatica sobră a dormitorului principal este spartă de o nouă serie de corpuri de iluminat extravagante, cu foiță de aur. Spațiul folosește minimul necesar în materie de piese de mobilier – dar ne-au plăcut rafturile simple și noptierele din lemn, un strop de nordic-scandinav.

eclectic

La capitolul spații de depozitare, dormitorul plusează cu un dressing generos, separat printr-un panou despărțitor. 

eclectic

Acum câteva luni îți vorbeam despre una dintre amenajările noastre preferate din ultima vreme, cea în care dining-ul era scos dintr-o zonă “safe” de design cu ajutorul unui perete placat cu plută. Prin urmare, când am văzut peretele îmbrăcat cu plută 3D Muratto din dormitorul copiilor, am fost cuceriți definitiv 🙂 . Iată ce detalii am aflat de la arh. Cristina Stroe:

“Pluta 3D este livrată în plăci de 25 x 25 cm, care se aplică prin lipirea cu un adeziv special. În acest caz, placarea cu plută a fost folosită pentru o izolare fonică mai bună a dormitorului copiilor (pe peretele spre living), dar și pentru culoarea și efectul impresionant”.

eclectic

Baia principală este un spectacol al simetriei: modelul esenței de lemn al dulapului este oglindit de faianța și gresia care îl preiau. Totul este punctat discret prin intermediul surselor de iluminat mascate în nișele de depozitare și sub dulapul placat cu oglinzi. 

Călătoria noastră prin meandrele eclecticului se încheie aici. Așteptăm să ne spui cum ți s-a părut și ție această escapadă 🙂 .

Fotografii: Cosmin Dragomir

14 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed