Mici lecții de design dintr-un apartament mare (de 103 mp!)
…și cu tușe industriale. De proiect s-au ocupat arh. Oana Vasile și Octavian Stanciu de la Diez Office, care ne-au făcut câteva surprize demne de pus pe lista soluțiilor cool cu care încălzești și dai confort unei amenajări industriale. Am spus tușe industriale? Canapeaua provine de la IKEA, iar biblioteca este realizată la comandă. Corpurile de iluminat sunt de la Insightfloor și Kare. Te întrebăm pentru că, după ce anii trecuți stilul minimalist scandinav devenea din ce în ce mai popular în amenajările românești (și noi am simțit nevoia să-ți povestim mai multe despre el), acum tot mai multe proiecte de design interior par să se “înșurubeze” în stilul industrial. Fie pe de-a-ntregul, fie doar parțial – o variantă mai fezabilă într-un apartament de bloc. Cum se întâmplă în apartamentul realizat de echipa Diez Office, care a ales să industrializeze doar unul dintre pereții livingului – trebuie să recunoaștem, inițial am crezut că este vorba de beton aparent, însă arhitecții ne-au făcut o surpriză:
Reține varianta dacă vrei un stil industrial fără completări. Întoarce, mărește suprafața și sporește spațiile de lucru! Mobilierul de bucătărie a fost făcut la comandă din MDF vopsit (părțile vizibile) și din PAL (interiorul și blatul de lucru). Principala sarcină pe care au primit-o arhitecții Diez Office a fost să mărească suprafața bucătăriei, singura încăpere mai mică a apartamentului. Ca urmare, au ales să se folosească de un truc de amenajare: au redistribuit blatul de lucru pe mai multe laturi. Este o variantă bună dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare și de lucru în bucătărie, dar reține că s-ar putea să fii obligat să muți alimentările pentru plită, cuptor și hotă. Spațiul de depozitare deschis casetat organizează mulțimea de ingrediente și luminează nuanțele cuminți ale bucătăriei. Rafturile pentru vinuri din imaginea de mai jos îi repetă efectul. Ambele au fost realizate la comandă. Și o soluție de design pentru cei cu copii mici și foarte creativi: vopseaua neagră cu efect de tablă de scris. E o rezolvare care are deja câțiva ani “vechime” în amenajările de la noi, însă își păstrează utilitatea. Biblioteca de pe un întreg perete al livingului plusează la capitolul spații de depozitare. Detalii care accentuează stilul (industrial) Lustră industrială de la Kare De exemplu, un corp de iluminat metalic și rough, care pune accentul pe funcționalitate (ceea ce nu îi știrbește din estetică) – arhitecții Diez Office au folosit în dining o lustră care ne-a amintit de lampa scialitică pe care am descoperit-o în ieșeanul Oddity Bar. Sau corpurile de iluminat stil fir textile + bec decorativ (pe care le avem și în biroul nostru), suspendate de o bară metalică. Am vedea cadrul ăsta și într-un dining, ca să transformi zona de luat masa într-un “separeu”. Sau un suport pentru biciclete făcut la comandă din tablă neagră. Ne-a amintit de un alt raft de biciclete, nu la fel de industrial, dar tare smart, despre care am scris aici. Fototapetezi? Mai bine ilustrezi! În dormitorul fetiței proprietarilor, am avut parte de o altă surpriză: fototapetul s-a dovedit a fi o pictură adevărată – arh. Oana Vasile ne-a povestit:
Aici, lecția ar fi: adaptabilitate la contexte neprevăzute și multă creativitate! 🙂 Planul apartamentului de 103 mp Și gata, asta a fost lista noastră de lecții dintr-un apartament mare. Așa că la final ne relaxăm un pic la înălțime, de pe balconul apartamentului. What a view, nu? Fotografii: Diana Oros |
Buna ziua, mi-a placut mult biblioteca din living. Ceva asemanator mi-ar placea si mie. Unde ati facut-o? Multumesc
Buna, Anca! Iti sugeram sa iei legatura cu designerul pentru mai multe detalii.