Cum și-a amenajat apartamentul un arhitect din București

Poate că te aștepți să vezi în continuare tendințe fresh din domeniul designului interior, stiluri ferm conturate, piese de mobilier pe care să le treci instantaneu pe lista de cumpărături și o mulțime de tips and tricks de reținut. Și chiar așa e, o să le vezi pe toate :). Dar nu doar atât. Apartamentul de mai jos, pe care arhitecta Sorana Buzinschi-Filip l-a amenajat pentru ea și soțul ei, este în primul rând “acasă”, un decor după chipul și asemănarea pasiunilor lor, ceea ce a construit un cocon de confort și familiaritate, așa cum ne-a povestit chiar ea.

Masa rotundă, din lemn reciclat, vine prin Atelier Anda Roman, iar scaunele Zartan Eco, design Philippe Stark (2012), prin Intro design.

Apartamentul de 150 mp, cu un living și două dormitoare (dintre care unul transformat în birou), nu este o achiziție nouă, ci a trecut recent printr-o transformare designist după ce Sorana și soțul ei s-au hotărât că au nevoie de o schimbare radicală și că trebuie să regândească mare parte a interiorului așa încât să îi reprezinte, dar și să le lase loc pentru completări și schimbări viitoare.

“Pentru mine casele sunt un work in progress, cel puțin cele în care locuiesc. Cel mai important lucru este, însă, ca designul să nu fie steril, impersonal, să nu urmeze rețete. Satisfacția cea mai mare este, desigur, ca oamenii cu care lucrez să se simtă “acasă” în spațiile amenajate. În acest caz, în mod particular, aici suntem întotdeauna “acasă”, într-un spațiu conținător, care ne reprezintă și care adună mici fragmente ale memoriei noastre”, ne-a povestit Sorana.

Canapeaua vine de la Boconcept

Pentru că schimbarea radicală de care îți spuneam mai sus nu a cerut și o nouă paradigmă funcțională, proiectul a însemnat doar mici modificări interioare, iar focusul major a rămas pe designul interior. Cât despre stiluri, Sorana ne-a spus că s-a axat pe soluții de design care să le completeze nevoile și să le dea spațiu de exprimare a pasiunilor lor.

“Mă feresc de anumite stiluri. Suntem tributari tendințelor din jur, fie că vrem sau nu, dar nu am căutat un stil anume. Am căutat, însă, o oarecare sobrietate și claritate în care mă simt confortabil, îndulcită ulterior de cărți, accesorii, tablouri și plante”.

Trebuie să spunem că nouă ne-a plăcut mult coerența formelor și culorilor din întreaga amenajare și aerul boem, relaxat. Și mai trebuie să-ți atragem atenția asupra corpurilor de iluminat supradimensionate (din imaginea de deasupra și cea de dedesubt), magnetice și foarte scenografice.

Corpul de iluminat de deasupra mesei, achiziționat prin Atelier Anda Roman și unul dintre preferatele gazdelor noastre, are cadru de bambus și este acoperit cu mătase țesută manual.

Măștile pentru calorifer sunt realizate pe comandă, traforate în MDF.

Așa cum ai văzut până acum, în living, și cum o să ți se confirme și în continuare, discursul amenajării este lin și limpede, fără discrepanțe și semne de exclamare, însă asta nu exclude câte o notă fermă ici-colo. De exemplu, pe peretele vopsit într-un accent de culoare (pe care o să-l descoperi și în altă încăpere), care marchează zona de dining și, așa cum ne-a spus Sorana, “este un suport bun pentru tablourile existente și cele care le vor însoți”.

Poate unul dintre cele mai simpatice elemente din living este ușa cu hublou a bucătăriei, încorporată în biblioteca albă, și ea custom made. Inițial, pe noi ne-a dus cu gândul la o ușă clasică de bucătărie a unui restaurant, dar Sorana ne-a spus că se leagă tot de o pasiune, de data aceasta a soțului ei: pentru nave maritime.

În bucătărie, întregul mobilier este realizat la comandă din MDF alb.

În dormitorul care ne-a introdus într-o atmosferă sud-americană (să fie efectul pielii de vacă din Brazilia de pe pat și al “farfuriei” de iută de pe perete?), unicul perete vopsit pune accentul pe zona de dormit, firește. Este spațiul care agregă toate elementele de mobilier ale camerei, cu aceeași coerență stilistică și cromatică – preferatul nostru: masa de piele achiziționată prin The Home 🙂 .

Corpul de iluminat de deasupra patului, la fel de scenografic precum cele din living, este Logico, Artemide. 

Sorana și soțul ei au transformat cel de-al doilea dormitor al apartamentului într-un birou pentru zilele în care lucrează de acasă. Este un spațiu care mizează pe liniște și pe creșterea puterii de concentrare, așa că accesoriile sunt minimale. Biroul cu înălțime reglabilă vine de la IKEA, iar țesăturile, de la Designers Guild, prin Atelier Anda Roman.

Sorana

Fotografii: Cătălin Georgescu

7 Comments

 1. Bogdan

  E genial amenajat.

 2. Victoria

  Buna seara, frumoasa amenajarea- felicitari! As avea o intrebare va eog- cine a realizat biblioteca din living si ce material e folosit- pal sau mdf?
  Va multumesc

 3. Designist

  Bună, Victoria! Te sfătuim să iei legătura direct cu designerul pentru detalii despre mobilierul custom made. Mulțumim și noi și o zi frumoasă!

 4. Ioan

  Imi place rezultatul si sunt curios de cufarul din ultima poza…de unde l-as putea cumpara?
  Multumesc

 5. Designist

  Buna, Ioan! Pentru detalii, iti sugeram sa iei legatura cu designerul amenajarii.

 6. Razvan

  Buna, m-au impresionat mastile caloriferelor, cine le-a realizat si unde ?

 7. Designist

  Bună, Răzvan! Măștile caloriferelor sunt realizate pe comandă, însă autoarea amenajării îți poate da mai multe detalii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed