Haine care cresc (da, ai citit bine) în ritmul copilului și alte minuni de design
Ne gândeam inițial să adăugăm în titlu, pe undeva, și precizarea “dacă am fi fost copii”, dar ne-am dat seama că nu am fi fost sinceri. Adevărul e că piesele de design (polonez și nu numai) pe care le-am descoperit la Łódź Design Festival și pe care o să ți le arătăm și ție mai jos sunt destinate în egală măsură și copiilor, și adulților care au crescut dorindu-și jucării (și nu numai) ceva mai ingenioase decât aveau la dispoziție. La final, așteptăm să ne spui dacă ți-au trezit cheful de joacă 🙂 . Jelonek ne-a adus aminte de faimosul scăunel pentru copii Sarenka, care a fost semnat de designerii polonezi Władysław Wincze, Olgier Szlekys și pe care l-ați văzut și în expoziția Manual de Design Polonez, curatoriată de Ewa Solarz. Și asta pentru că, la fel ca Sarenka, Jelonek este și un obiect de mobilier creat pe dimensiunile potrivite unui copil de 3-6 ani, și o jucărie – ai văzut că poți să folosești spătarul și pe post de cuier? 🙂 Piesele foarte simple din care e compus scaunul Jelonek au fost produse prin tehnici tradiționale de tâmplărie, pentru scăderea costului de producție. Cartea cu ilustrații UV “Slavic Demons” – designer: Barbara Szczepanek (Polonia) Clasicul Bau-Bau (și alți prieteni de-ai lui cu potențial crescut de înfricoșare a copiilor) devine personaj de carte în “Demony słowiańskie” – “Slavic Demons”, o carte care își propune să se folosească de dispozitive tech ca să îi convingă pe cei mici că monștrii nu există cu adevărat 🙂 . În plus, cartea are și o componentă educativă: se inspiră din povești slave tradiționale, rămase adeseori necunoscute copiilor de azi.
Robotul educativ Photon – designer: VORM (Polonia) De fapt, Photon este și educat, și educativ: un robot pe care copiii îl pot învăța totul de la 0 – culori, direcții, cum să reacționeze și interacționeze cu stimulii – folosindu-se de o aplicație de mobil concepută împreună cu o echipă de psihologi de la Universitatea SWPS din Polonia. Designul robotului a fost pus la punct pe baza feedback-ului unui grup de copii care au trecut prin fiecare etapă a sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinească Photon. Scopul jucăriei tech: dezvoltarea gândirii logice și a memoriei, creșterea vitezei de reacție, instruirea în bazele programării și în noile tehnologii. Blocurile Stworki – designer: Sylwia Sapała (Polonia) Potrivește, fixează, adaptează, explorează. Piesele Stworki (creaturi în limba poloneză) sunt un complex de piese interdependente, pe care copiii preșcolari le pot conecta în figurine abstracte. Jocul vine la pachet și cu o serie de inele flexibile care cresc posibilitățile de conectare: mai multe legături, mai multă creativitate, mai multă imaginație 🙂 . LOONO, jucăria pentru copiii cu deficiențe – designer: Zlatomíra Cirhanová (Republica Cehă) Chiar dacă formularea “instrumente didactice tactile”, care intră în descrierea lui LOONO, nu sună foarte ludic, piesa rămâne o jucărie, ba chiar una care dezvoltă simțul tactil, destinată mai ales copiilor cu deficiențe de auz și vedere.
Hainele care cresc Petit Pli – designer: Ryan Yasin (Regatul Unit) “După chipul și asemănarea lor” capătă o altă imagine prin hainele pentru copii Petit Pli, care pot crește până la 7 măsuri. Firește, hainele, create pentru copii de până la 36 de luni, au și o importantă componentă eco(nomică): cumperi o singură piesă în loc de 7 (sau mai multe!) și reduci astfel consumul de materiale, munca și emisiile de CO2 rezultate din activitățile de producție și din transport. Materialele din care sunt făcute hainele Petit Pli sunt foarte flexibile, se pot extinde sau comprima cu ușurință, se împachetează simplu, sunt impermeabile și rezistente la vânt. Fotografii: via Łódź Design Festival |
Foarte interesant, ce salturi tehnologice s-au facut in decursul deceniilor ..