Before & After într-un apartament de închiriat în care bugetul a fost mic de tot

Dacă designul este rezultatul ecuației dintre formă și funcționalitate, bugetul pe care îl aloci unei amenajări se dovedește de multe ori un factor care poate lua forma unei capcane sau a unei bucurii-surpriză. În povestea Before & After de azi, a fost mai degrabă o constrângere care a dus la câteva soluții simple. Povestea ne-o spune chiar autoarea amenajării, fosta noastră colegă, Dana Marin, care și-a început drumul în lumea designului de interior cu ceva timp în urmă.

Vă spun sincer: la început mi-a fost greu să mă las atrasă în acest proiect. Nu neapărat pentru că nu puteam să îmi imaginez finalizată amenajarea acestui apartament bucureștean mic, de 38 de metri pătrați, și foarte degradat, ci pentru că știam că în momentul în care o să zic “Da!”, apartamentul și toate defectele sale, adunate de-a lungul vremii, o să  îmi ceară foarte multă implicare și efort și din perspectiva co-proprietarului. Până la urmă, însă, după două luni, m-am lăsat convinsă, așa că ne-am apucat de treabă: doar urma să transformăm în totalitate un apartament, cu gândul de a-l închiria pe termen lung, dar nu înainte de a-l redesena cu la fel de multă grijă ca și cum ar fi urmat să ne mutăm chiar noi acolo.

Before & After

Am început ca la carte, cu concept, planuri, randări, buget și vizite în magazine de bricolaj, mobilier și decorațiuni. Apartamentul de două camere se află pe bulevardul Iuliu Maniu, în zona intrării în complexul studențesc de la Politehnica, așa că tematica amenajării a venit cumva de la sine: simplu și nepretențios, ca să fie pe gustul studenților, contemporan, cald, viu și colorat. Nu uitați că totul a pornit de la un buget mic.

Before & AfterBucătăria – before și în timpul șantierului

Primul pas: scoatem tot – mocheta, gresia, faianța, huma de pe pereți, lambriul de pe tavan (da, exista așa ceva în baie), ușa dintre living și hol, tot. Poate nu ți-ai imagina că “tot”-ul dintr-un apartament de 38 mp înseamnă atât de mult: 30 de saci de moloz. Practic 1,2 saci pe metru pătrat. 🙂

Before & After

Baia – before și în timpul șantierului

Apoi am început să regletuim și să îndreptăm tot ce era strâmb. În cele două camere și pe holuri, pereții au fost finisați cu lavabilă albă, pentru un aspect fresh, iar în baie și bucătărie am venit ulterior cu gresie și faianță noi.

Din motive de spațiu, frigiderul a trebuit mutat pe hol, situație nu tocmai ideală, dar totuși funcțională pentru viitorii chiriași care nu vor găti foarte mult. 

Am montat parchet laminat, am înlocuit fereastra albastră de la bucătărie cu ferestre termopan cu tâmplărie albă, am salvat și recondiționat ușile originale. În plus, am înlocuit instalația sanitară veche din pexal cu țevi de cupru, am schimbat panoul electric și am creat prize noi în living, bucătărie și baie.

Before & After

Pentru că suprafața dormitorului nu era foarte generoasă, am concentrat întreg spațiul de depozitare în holul mic dinspre baie și în living, unde am adaptat un sistem IKEA pe un perete întreg și l-am camuflat cu draperii albe, mate.

Dormitorul e boem, simplu, iar culoarea galben și lumina naturală joacă un rol important.

Before & After

Baia e mică, dar practică. Sunt adepta băilor cât mai decongestionate, așa că nu voi pune faianță acolo unde nu e cazul. Am optat pentru cabină de duș, din motive de spațiu, dar și din raționamentul că majoritatea tinerilor preferă dușul în detrimentul căzii.

Bucătăria a fost cu adevărat o provocare. Având lățimea de 1,55 metri a trebuit să luăm în calcul atât mobilierul, spațiul de lucru pe blat (de aceea am ales o plită mai mică, cu doar două ochiuri), deschiderea cuptorului, masa pliabilă, apometrele existente și, nu în ultimul rând, traiectoria ușii. Totodată, am vrut ca bucătăria să nu pară înghesuită sau neprimitoare, așa că am ales să renunțăm la uzualele corpuri de depozitare suspendate și să le înlocuim cu polițe. Corpurile de iluminat le-am făcut noi dintr-o strecurătoare și o răzătoare 🙂

Am avut un buget maxim stabilit dinainte, naiv de mic în lumea amenajărilor interioare, pe care l-am atins și chiar depășit ușor. Per total, amenajarea a durat aproximativ două luni și jumătate și s-a ridicat la bugetul total de 6.300 euro, din care ceva mai mult de jumătate s-a dus pe finisaje, meșteri, instalatori, electricieni și nenumărați saci de glet, restul de aproximativ 40% a fost reprezentat de mobilier și electrocasnicele, iar 5% a rămas pentru accesorii, textile și decorațiuni. Nerealist pentru unii, e adevărat, ținand cont că absolut tot e nou, dar în asta a constat provocarea amenajării acestui spațiu.

Text: Dana Marin, Postcard Projects

Fotografii: Cristian Butuc 

5 Comments

  1. Mirela

    Se poate inchiria apartamentul?

  2. Dana Marin

    Buna Mirela,

    Apartamentul este deja inchiriat.

    Zi frumoasa!
    Dana

  3. Georgiana

    Foarte frumos! Felicitări!
    De unde ati luat perdeaua de la bucatarie?? Mai puteti realiza corpuri de iluminat din strecuratoare?
    Multumesc!

  4. Cristina

    Care a fost bugetul pentru renovare??

  5. Designist

    Bună, Cristina! Așa cum scrie și în material, bugetul total al amenajării a fost de 6.300 euro.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed