Câteva dintre cele mai frumoase birouri din București îți arată cât contează designul în munca ta de zi cu zi.

Din cei 80 de ani de durată medie a vieții, ne petrecem la birou mai mult de 13. Suntem angajați, în total, vreme de aproximativ 55 de ani și ne schimbăm jobul de 10-15 ori de-a lungul carierei, potrivit unui studiu realizat de HuffPost Australia. Acestea fiind zise, lăsăm cifrele deoparte și te întrebăm: îți dai seama ce mult contează cum arată biroul în care lucrezi zi de zi de zi de zi? 🙂 Ca să nu lăsăm întrebarea în aer, am pus la punct o listă de “exemple de bune practici” și îți prezentăm câteva dintre cele mai designist birouri din București și împrejurimi. Ne-am inspirat din selecția realizată de Anuala de Arhitectură București 2018, secțiunea “Amenajări de interior”.

BitterStrawberry – arh. Anda Manu, arh. Ștefan Mantu, arh. Petru Herciu, arh. Verona Panait, arh. Cristina Neacșu, arh. Karina Picuș / AMA Design

birouri

Știi atmosfera aia sumbră, sobră și somnoroasă, când afară e înnorat și biroul pare să se fi molipsit și el? Arhitecții AMA Design, care au amenajat sediul agenției de advertising BitterStrawberry, par să-și fi propus să combată scenariul ăsta printr-o dinamică de culoare și texturi care compun zone cu tematici diferite – retro, pop, Vrăjitorul din Oz sau disco style – , dar reunite sub aceeași umbrelă a brief-ului clientului: “plin de viață”.

“Este locul în care îți găsești ușor spațiul propriu de lucru pe timpul zilei în funcție de dispoziția și persoanele cu care vrei să interacționezi. Bancheta de la fațadă unește toate aceste spații și oferă valoare adăugată unei zone care ar fi rămas neutilizată”, explică arhitecții.

birouri Masa de lucru din Orangerie ?marchează spațiul de lucru colaborativ – brainstorming-uri care să ne facă poftă de vară? We’re in! 🙂

Eurosun – arh. Anda Manu, arh. Ștefan Mantu, arh. Anca Crețu, arh. Adriana Gigoi, arh. Emilia Tunaru, arh. Alina Ursulescu / AMA Design

birouri

Când auzi VIP lounge, cel mai probabil îți imaginezi un club de lux sau un aeroport internațional, însă, când au amenajat birourile Eurosun, arhitecții AMA Design l-au gândit ca spațiu de întâlnire și prezentare pentru potențialii clienți ai companiei. De altfel, VIP lounge-ul acoperă o mare parte a spațiului de 289 mp de pe strada George Enescu din București.

“Toată amenajarea gravitează în jurul mesei centrale ce va susține machetele proiectelor în desfășurare. Zona propriu-zisă de birouri este în plan secund și este bogat ambientată cu plante și iluminată local prin două lămpi supradimensionate. Sala de întâlnire internă și mica zonă informală completează spațiul de lucru prin culoare și texturi diferite”, au explicat arhitecții.

birouriOK Center – arh. Elena Dragu, arh. Cosmin Anghelache, arh. Simina Ignat / CUMULUS ARCHITECTURE

birouri

“La vedere” – dacă ar trebui să descriem amenajarea OK Center, un centru pentru cursuri informale, prietenoase, asta am spune în primul rând. Iar motivul este că echipa biroului Cumulus Architecture, care a semnat proiectul, a ales să nu acopere sau ascundă nici instalațiile, nici materialele de construcție și să folosească asta ca răspuns la eventualele întrebări designist:

“OK Center este un loc anti-plictiseală, educativ în mod direct,  deschis dialogului. Spațiul vorbește despre el însuși, despre materialele din care este alcătuit și despre legătura lui cu lumea: instalațiile sunt lăsate la vedere, materialele de construcție brute (beton, tencuieli, lemn) sunt lăsate vizibile. Utilizatorul poate atinge, poate înțelege de unde vine țeava galbenă și unde se duce, află de unde este adus lemnul de mobilă și cât a costat banca pe care stă”, spun arhitecții. 

birouri

Spațiul de 700 mp de pe strada Traian e străbătut de holuri lungi și întortocheate, ceea ce a fost o constrângere inițială pentru echipa de arhitecți. Pe parcurs, totuși, dficultatea s-a transformat în furnizor de fluiditate și surprize: holurile au devenit parte a unui traseu expozițional, punctat de elemente de interes și puncte de respiro –  așa zisele “buzunare de joacă” pe care le vezi în lateralele imaginii de mai sus 🙂 .

HQ Baupartner Group – arh. Alexandru Solomonesc, arh. Cristina Solomonesc / Bauprojekt SRL

birouri

Un birou ca un microcosmos și trei niveluri cu o dispunere tectonică a cromaticii, texturilor și materialelor? Sună complicat, dar arhitecții Bauprojekt au pus la punct un proiect care jonglează cu toate aceste coordonate – amenajarea HQ Baupartner Group: “un joc între aria conceptuală și cerințele de confort și utilitate specifice unor birouri”, așa cum a povestit echipa.

birouri

“Cele trei niveluri abordează o dispunere tectonică plecând de la sfera mineralului (parter), prin nuanțe de gri metal și beton aparent, trecând prin analogia vegetalului (etaj 1), cu nuanțe deschise de verde și texturi de lemn și sfârșind în dreptul terasei exterioare a etajului 2, cu nuanțele albăstrui ale cerului”.

Jungla urbană – arh. Alina Vîlcu, arh. Gabriel Ciobanu, arh. Daliana Răducan, arh. Ilinca Ștefănescu / Piano:terra

birouri

O junglă supraetajată? Avem! Mai precis, arhitecții Piano:terra, care au semnat amenajarea birourilor Jungla urbană din București au profitat de înălțimea liberă de 4,7 m a parterului comercial pe care îl aveau la dispoziție și au integrat un etaj intermediar: spațiul de birouri și-a păstrat înălțimea inițială, iar bucătăriei și grupurilor sanitare le-a crescut o zonă etajată multifuncțională deasupra 🙂 .

“O cerință clar exprimată a fost cea de a avea zone verzi și, având ca imagine de brand un leu, am definit un concept creativ de “urban jungle”. Astfel, open space-ul cu birouri are o grădină interioară combinată cu tratări specifice spațiilor urbane – cărămidă aparentă, metal, texturi de beton și tubulaturi aparente”, spun arhitecții.

birouriÎn bucătărie, jungla urbană apare sub forma picturilor murale și a lemnului, iar elementele urbane sunt sugerate de șapa epoxidică și de fronturile geometrice ale corpurilor de mobilier.

Ogilvy & Mather – arh. Eliza Yokina, arh. Andrada Tărău / CUMULUS ARCHITECTURE

birouri

Un face lifting interior – dacă ți se pare că sună contradictoriu, înseamnă că nu ai văzut încă birourile Ogilvy & Mather Romania, în care echipa Cumulus Architecture și-au propus să schimbe ambianța prin intervenții minime concentrate în interiorul spațiului, mai degrabă decât pe clădirea propriu-zisă.

“Prin direcția abordată, s-a căutat crearea unei simbioze între viziunea de branding a companiei Ogilvy & Mather și constrângerile specifice impuse de arhitectura unei clădiri de patrimoniu, provocând spațiul prin culorile folosite, corpurile de iluminat și mobilierul”, au povestit arhitecții.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: BitterStrawberry, Eurosun – Andrei Tudoran | OK Center, Ogilvy & Mather – Andrei Mărgulescu | HQ Baupartner Group, Jungla urbană – prin OAR-B

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed