În weekendul 20-21 aprilie, la AUTOR 2019, “frumusețea chiar vine din interior”, ne spune designerul de bijuterie Raluca Buzura.

2019 este unul dintre momentele-cheie pentru târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR: împlinește 10 ani de la prima ediție! Ocazia perfectă ca să facem o trecere în revistă a transformărilor prin care a trecut evenimentul, într-un interviu realizat special pentru noi de prietenii de la AUTOR cu una dintre cele mai longevive prezențe din istoria târgului, designerul Raluca Buzura.

AUTOR 2019 va avea loc pe 20-21 aprilie, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național și va cuprinde o selecție curatoriată de bijuterie contemporană și de artă realizată de 100 de designeri de pe patru continente și din 27 de țări.

Raluca Buzura

În ce moment te afli acum în traseul carierei tale și unde te vezi peste următorii 10 ani?

Se împlinesc și pentru mine, asemeni AUTOR-ului, 10 ani de când îmi dedic în întregime timpul creației de bijuterie artistica. În acest moment în care va scriu, este ora 6.30 dimineață și tocmai ce m-am urcat într-un tren care mă duce înspre Valencia, acolo unde, împreună cu un brand mare de porțelan de pe scena mondială, Lladro, dezvoltăm o colecție de bijuterii. Este o provocare importantă pentru mine să creez la o asemenea scară, și în același timp o bucurie să văd că industria tinde înspre zona artistică.

Raluca Buzura

Broșa She’s pure

De vreo 3 ani încoace au apărut tot mai multe propuneri de colaborări și, odată cu ele, responsabilități tot mai mari, dar și satisfacții pe măsură. La nivel de creație consider că de-abia încep vârsta maturității artistice, este momentul în care conștientizez și decantez tot mai mult lucrurile esențiale pe care vreau să le transmit prin ceea ce fac. Cât despre viitor, nu știm niciodată ce ne rezervă. Întotdeauna am luat lucrurile din aproape în aproape, cu pași mici și fără a avea multe așteptări. Cert este că voi continuă să mă concentrez pe creație și să ofer ce e mai bun din mine, pentru că atunci când dăruim, contribuim la felul în care vrem că lumea să fie și, ulterior, toate căile prin care îmbogățești lumea vor veni înapoi înspre tine.

Raluca BuzuraColierul She’s the fertility  

Ai venit pentru prima data la AUTOR în 2009, așa că ai o viziune de ansamblu și de continuitate asupra evenimentului. Cum i-ai perceput evoluția și ce părere ai despre acest context creativ?

Nu este prima dată când o spun, dar dacă există vreun responsabil pentru dezvoltarea mea ca artist în zona bijuteriei, acesta este AUTOR. Eram în ultimul an de masterat în cadrul departamentului de ceramică când am primit propunerea de a participă la prima ediție AUTOR. Pe atunci nu aveam multe cunoștințe despre acest domeniu, pentru că în educația artistică din România bijuteria nu este pe deplin recunoscută ca o formă de artă, ci mai degrabă ca un meșteșug. Ca urmare, nu existau prea mulți artiști de bijuterie și cu atât mai puțin un public pentru asta. Consider că AUTOR a jucat un rol enorm în dezvoltarea acestora. A creat posibilitățile de expunere ale artiștilor și astfel, în timp și prin muncă, s-a format un public iubitor al bijuteriei de autor.

Raluca Buzura

Broșa She’s a flower.

Dacă ar fi să derulez filmul cu 10 ani în urmă, mi-aș aduce aminte de niște adolescenți, nu cu prea mare pricepere, dar cu o poftă imensă de a cunoaște și a face lucrurile mai bine. S-au schimbat multe de atunci – cu fiecare ediție calitatea evenimentului a crescut, fie că vorbim despre locație, prezentare, atmosferă sau piese. Un salt mare a fost momentul în care evenimentul s-a deschis către artiștii internaționali, nu doar pentru că publicul poate astfel să se bucure de o diversitate mai mare de creații, ci pentru că, de fapt, această deschidere funcționează în sens dublu: fiecare prezența internațională duce cu ea înapoi acasă o frântură din cultura locală.

Dincolo de asta, avem posibilitatea de a ne cunoaște între noi, de a schimba idei, de a lega noi colaborări, de a închega o comunitate de colegi și prieteni. AUTOR nu este un târg, este un moment festiv, este o reuniune cu prietenii, o explozie creativă, un spectacol vizual.

Raluca BuzuraColierul She’s the abundance

Anul trecut, la cea de-a 17-a ediție a evenimentului, ai câștigat premiul AUTOR Awesome Award, care aduce un focus asupra pieselor tale de-a lungul ediției care va avea loc pe 20-21 aprilie. Ce înseamnă pentru tine această distincție și ce ne poți povesti despre noua ta colecție, „She”?

Ultima ediție AUTOR a fost pentru mine cea mai mare surprindere și încântare, începând cu reacția cât se poate de pozitivă a publicului față de colecția prezentată și încheind cu câștigarea premiului AUTOR Awesome Award. Ca urmare, anul această, sunt onorată să fiu în ipostaza de artist focus al evenimentului, chiar dacă de obicei îmi place să primesc atenție moderată. Iar pentru că asta vine la pachet cu multă vizibilitate, mi-am dorit, prin colecția prezentată, să tratez un subiect cât se poate de intim, dar și problematic: feminitatea.

Raluca Buzura

Broșa She’s delicate

Ideea colecției, pornită inițial ca o interogare asupra propriei cunoașteri despre complexitatea corpului feminin, s-a dezvoltat rapid într-o investigație mai amplă asupra statutului femeii în lume: de la oprimarea drepturilor femeii în Iran, la abuzurile sexuale din Africa, la căsătoriile forțate ale minorelor din Indonezia și până chiar la neputința, rușinea de a vorbi despre corpul nostru, toate având în centru abuzul dreptului la feminitate. Nu mi-am dorit nicidecum să dezvolt colecția în jurul acestor problematici brutale, ci mai degrabă să evoc partea frumoasă a ceea ce înseamnă pentru mine feminitatea, așadar vă aștept să vedeți personal colecția „She”.

Raluca Buzura

Broșele She’s a lotus

Ce înseamnă frumusețea pentru ține și cum ți-a influențat acest concept creația artistică?

Există o parte a statementului meu ca artist care se referă la conceptul de frumusețe: „Rezultatul acestor trăiri îmi place să cred că este o moștenire, o dovadă a existenței mele ce se răsfrânge asupra societății, făcând-o dacă nu mai bună, măcar ceva mai frumoasă(…)”, așadar ocupă un loc esențial în creația mea, este fundamentul pe bază căruia creez și trăiesc. Și deși pare clișeistic, frumusețea chiar vine din interior. În accepțiunea mea frumusețea este generozitate, empatie, bunătate, inteligență, naturalețe, modestie, onestitate; orice creație făcută cu aceste virtuți interioare va oferi acea plăcere vizuală, definită că fiind frumusețe.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed