Despre arhitectura participativă în vremuri de izolare
În ultimele zile ale acestor vremuri cum nu am mai trăit s-a discutat mult despre egalitate și sustenbilitate, dar și despre dimensiunea socială a schimbărilor care ne așteaptă. Momentan comunitățile clasice sunt puse deoparte, iar spiritul comunitar, acolo unde există, se face auzit doar de la depărtare. Totuși, ca un preambul al unor timpuri mai liniștite, îți povestim despre secțiunea cercetare prin arhitectură / arhitectură participativă a Anualei de Arhitectură București 2019, care urmărește proiectele cu o direcție socială și culturală de arhitectură, orientată către cetățeni, către comunitățile locale, către diferitele grupuri sociale și minoritare. Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici. VVITA – Modernizing Learning and Teaching for Architecture – premiul secțiunii Echipa proiectului: conf.dr.arh. Marius Voica, asist.dr.arh. Elena Cristina Mândrescu, lect. dr. arh. Mihaela Hărmănescu, conf.dr.arh. Andra Panait, șef de lucrări dr. arh. Marina Mihăilă, șef de lucrări dr.arh. Adrian Moleavin Ce au în comun arhitectura și comunitățile din Lofoten (Norvegia), Filicudi (Italia) și Sfiștofca (județul Tulcea, România)? Toate sunt sub reflectorul proiectului Erasmus VVITA, o cooperare transnațională între UAUIM (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (coordonator proiect), România), UNICT (Università degli Studi di Catania, Italia, responsabil: Vincenzo Sapienza) și NTNU (Norwegian University of Science and Technology, Norvegia). Obiectivul proiectului: o strategie care cuprinde și incluziunea socială în aceste zone și accentuarea componentei civice a patrimoniului arhitectural, mai ales a construcțiilor izolate și dezavantajate. Laboratoarele didactice gravitează în jurul revitalizării satelor în declin, iar noi nu putem decât să ne bucurăm și să așteptăm vești despre deciziile luate în satele din Deltă și împrejurimi. Citește și: Locurile unde dai o fugă pentru o gură de mare și deltă Regenerare participativă (Asociatia OVER 4) – nominalizare Autor: arh. Adrian Moleavin, Asociatia OVER 4 Despre Asociația Over4 și casa sustenabilă pe care au creat-o ți-am mai povestit aici anul trecut. De atunci, arh. Adrian Moleavin din echipa asociației a conturat un potențial circuit simplu de regenerare participativă:
Totul stă în mâinile rezidenților imaginari, de fapt: după ce primesc o schemă generală de reabilitare sustenabilă, ei decid modul de reabilitare a spațiului din jurul blocurilor, funcțiunile extinderilor orizontale și verticale ale blocurilor, soluțiile pentru fațade, modul de utilizare a energiilor regenerabile, materialele sustenabile folosite.
Centru de zi în Berceni (Wolfhouse Productions) În 2017 îți povesteam aici despre cât de important este designul în rolul de catalizator al creativității în școli și grădinițe. Acum avem un argument suplimentar – Centrul de zi din Berceni este amenajat pentru multifuncționalitate, așa că mobilierul modular poate fi ușor reconfigurat de copii și profesori. Firește, materialele sunt rezistente la șocuri și zgârieturi, iar întregul proiect a constat în colaborări cu designeri și arhitecți implicați în educație.
Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană. Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectură participativă” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.
Citește și: Pentru copii Fotografii: prin Anuala de Arhitectură |