Alin Teglaș aduce un tribut computerului și creează povești nou nouțe din CTRL ALT DEL

În anii ’90, când ne stocam informația pe dischete, iar un calculator Pentium I sau II era o revoluție tehnologică, designerul Alin Teglaș se juca Pac-Man pe computerul de la serviciu al mamei sale, un TPD. Vă spunem cu toată sinceritatea că am căutat pe google să vedem exact ce înseamnă. La vreo 20 de ani distanță, curiozitatea sa de atunci s-a transformat în pasiunea și chiar afacerea lui de astăzi: creează bijuterii neconvenționale, genți și lămpi din dischete și piese reciclate ale cine știe cărui Pentium.

Cuplu: țăran și țărancă

Pe Alin l-am cunoscut la ultima ediție Autor, când ne-au prins pe loc poveștile sale de purtat, realizate din piese de calculator. Primele accesorii le-a creat în 2007, când împreună cu o amică a scris un proiect de teatru-dans, iar accesoriile făceau parte din acel proiect. A început ca o joacă, apoi s-a transformat în hobby, iar acum este o mică afacere. Te vei întâlni cu Alin și colecțiile sale, le vei putea cumpăra și face cadou celor dragi pe 22 și 23 decembrie, la târgul nostru Made in RO – Design românesc de dat în dar (La Copac, str. Pitar Moș nr. 23).

Cuplu: țigan și țigancă

În “joaca” sa, a început să creeze și alte obiecte în afară de inele, cercei, brățări, coliere și broșe. În 2008 s-au adăugat portofoliului său genți din dischete și au rezultat vreo 16 forme diferite; 5 fac parte din colecția Tetris, cu care a participat la ediția din 2009 a concursului de idei Inspired. Ar mai fi și lămpile din dischete colorate, însă păstrăm asta ca o surpriză pe care o vei vedea la Made in RO – Design românesc de dat în dar.

Cuplu: Charlie Chaplin și Hitler

“Materia primă” nu și-o procură atât de ușor pe cât ar părea. Are parteneriate cu câteva firme reciclatoare, iar cel mai ușor de obținut sunt tastele. Cu dischetele colorate sau transparente e mai greu, nu le prea găsește la centrele de reciclare, așa că e nevoit să le cumpere și, ca orice obiect “nostalgic”, ajung să fie mai scumpe decât suporturile de stocare din ziua de azi, CD-urile sau DVD-urile. Mai folosește și alte materiale pentru a-și  accesoriza… accesoriile: cabluri, ținte, piulițe, șuruburi, coliere de plastic și alte componente care nu știe exact cum se numesc, precum și materiale textile.

Coliere

Inele cu cadru din argint

Pentru noile colecții pe care le are în plan pentru anul viitor va fi puțin mai dificil cu obținerea pieselor. “Vreau să realizez câteva sculpturi – lămpi. De exemplu, unei prietene din Praga i-am pregătit cadou de Crăciun o lampă în forma literei W. Tot pentru la anul, voi concepe două colecții de accesorii futuriste din plăci de bază, procesoare, cabluri și câteva taste”, ne spune Alin.

Scurt interviu

Designist: Regreți ceva din vremea aceea, a calculatoarelor Pentium I și II și a dischetelor?
Alin: Designul computerelor era mai drăguț atunci, iar eu, fiind mai nostalgic, mi-am cumpărat un Commodore 64 și, recent, am primit un HC 90. 🙂

Decorație și butoni

Designist: Care ar fi pentru tine cea mai mare provocare creativă ce are la bază componente de calculator?
Alin: Vreau să realizez o sculptură – lampă de câțiva metri, dar e puțin cam scumpă producția ei. Cine știe, poate în viitor. Nu prea îmi place să vorbesc despre ceea ce vreau să fac, mai bine îmi țineți pumnii să îmi iasă tot ce îmi propun.

Poveste: Moș Crăciun și prietenii

Designist: Care e publicul tău? Cum ți-ai descrie purtătorii de bijuterie by Alin Teglaș?
Alin: Bijuteriile și accesoriile mele sunt purtate de toate categoriile de oameni și de toate vârstele. Știu asta datorită celor 4-5 ani de participări la târguri în țară și în străinătate.

Cei trei purceluși și lupul

Designist: Te inspiri de undeva?
Alin: Am fost întrebat de foarte multe ori de unde îmi iau inspirația, ideea e că nu o iau de nicăieri, fac pur și simplu ce îmi vine.

Scufița Roșie

Designist: Ce ne pregătești pentru Made in RO – Design românesc de dat în dar? Vii cu ceva nou?
Alin: Da, voi avea două broșe cu o Crăciuniță și o Spiridușă. Le-am făcut Moșului și Spiridușului consoarte, pe care le-am creat zilele astea. 🙂 Voi avea și lămpi, dar vă aștept să veniți să le vedeți.

Geanta preferată a lui Alin din întreaga colecție este aceasta, în formă de X.

Ne vedem la Made in RO! Facebook event aici.

Fotografii: Alin Teglaș

4 Comments

 1. […] Alin Teglaș aduce un tribut computerului și creează povești nou nouțe din CTRL ALT DEL […]

 2. […] Alin Teglaș, magicianul tastelor, cablurilor și dischetelor colorate de calculator, pentru că face el ce face […]

 3. Mada

  Buna ziua,
  As dori sa cumpar produse realizate de Alin Teglas, puteti sa ma ajutati ?
  Multumesc,

 4. Buna Mada,

  Il poti contacta pe Alin Teglas pe pagina sa de facebook, aici: https://www.facebook.com/DevlaAccessories

  Multumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed