Alina Turdean lansează la Made in RO o minicolecție de obiecte din metal traforat cu motive tradiționale

Alina Turdean designist 01 Când spui Alina Turdean spui masa Leaf, cu care arhitecta-designer a câștigat premiul I la Concursul de mobilier de avangardă 2012, organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România. Mai nou, când spui Alina Turdean, spui motive tradiționale românești traforate în tablă de aluminiu, un material pe care îl iubește și pe care încă îl aprofundează. Rezultatul? Un lampadar, o veioză și o consolă, care alcătuiesc minicolecția special pregătită pentru Made in RO, târg de design românesc.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Alina își va lansa minicolecția la Made in RO, care va avea loc pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Alina Turdean designist 11

Explorarea motivelor tradiționale și dorința de a le transpune înr-un obiect de design contemporan i se trag de la vacanța de vară petrecută în Apuseni, când a descoperit Roşia Montană şi poveştile legate de această zonă. De atunci a pornit realmente pe firul folclorului, iar aceste obiecte noi reprezintă dovada ei de patriotism, după cum ne spune ea.

Aina Turdean Designist 17

Provocarea Made in RO a venit la fix, pentru că deja plănuia această minicolecție, iar evenimentul nostru s-a dovedit cea mai bună oportunitate de a o prezenta. Una dintre lămpi și consola sunt rezultatul colabărării pe partea grafică dintre Alina și Cai verzi pe pereți (Ana Bănică și Bianca Bărbieru). Pentru veioză, a preluat un brâu bucovinean stilizat de Ana și Bianca (e prezent pe şorțul caprei cu 3 iezi din sticker-ul crea de ele) şi l-a folosit pentru abajur. Tot la Made in RO te vei întâlni și cu stickerele Cai verzi pe pereți.

Alina Turdean designist 02A fost o muncă intensă de documentare? Am văzut că ai preluat unul dintre modele din cartea “Cusături românești”.

Am descoperit blogul Semne cusute, al Ioanei Corduneanu,  şi o dată cu această descoperire am selectat şi sortat brâuri în căutare de zone cu semnificaţie în istoria personală. Astfel am ales motivele prezente pe obiectele mele.

Alina Turdean designist 04Ce a fost cel mai dificil în demersul tău pe partea de creatie și documentare, dar și pe partea de producție? Ai avut emoții?

Partea de creaţie a fost cea mai simplă pentru că s-au legat foarte multe şi am senzaţia că venit de la sine. Cu producţia e un pic mai greu, pentru că sunt la început şi încă mai am o sumă de ezitări legate de chestiuni de tehnică şi electrică, dar colaboratorii mei sunt excelenţi şi mă îndrumă mereu pe calea cea bună.

Alina Turdean 35Ședința foto ad hoc la Muzeul ASTRA din Sibiu, cu ocazia evenimentului Made in RO – Târg de design românesc. Pernuța poartă semnătura inconfundabilă a lui Ciprian Vrabie.

Alina Turdean designist 05Ca și masa Leaf, noile obiecte sunt din tablă perforată. Bănuiesc că materialul ales este pentru că îl cunoști deja și îl aprofundezi, dar și din motive practice, de producție?

Am ajuns să iubesc metalul de foarte multă vreme chiar datorită celor cu care lucrez (Vertigo Metal Design). Prin intermediul lor am intrat în contact cu ceea ce înseamnă fier forjat şi meşteşugirea metalului aşa cum nu prea se mai face acum. Aşa că am momentan o pasiune pentru foile de tablă şi tot ce se poate tăia/grava/modela din metale. O să mai dureze o perioadă, sunt sigură. Şi, da, are legătură şi cu faptul că e o colaborare foarte frumoasă.

Alina Turdean designist 06Ce așteptări ai de la cei care vor vizita Made in RO și vor vedea minicolecția ta?

Aş vrea să se bucure că se face design românesc de calitate şi că se reactualizează folclorul şi mă bucur particip şi eu la asta.

Alina Turdean designist 07Te gândești să extinzi colecția cu motive și către alte obiecte? Poate urma masa Leaf cu motive? 🙂

Pentru început, la Made in RO, vă aşteaptă o consolă cu un brâu bucovinean prelucrat de Cai verzi pe pereți. Am adunat o serie de modele la care ţin şi pe care aş vrea să le transform în alte corpuri de iluminat şi mici obiecte de decor.

Alina Turdean designist 08 Alina Turdean designist 09 Alina Turdean designist 10

Noile piese semnate de Alina Turdean te aşteaptă să le admiri şi să le iei acasă la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95, în zona Armenească, la doi paşi de Biserica Armenească – eveniment în cadrul Romanian Design Week.

Facebook event aici.

facebook cover Made in RO

Fotografii: prin Alina Turdean

5 Comments

  1. […] Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute și Mândra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup și Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create pentru cea de-a doua […]

  2. […] Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute și Mândra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup și Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create pentru cea de-a doua […]

  3. […] Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute şi Mandra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup şi Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create pentru cea de-a doua […]

  4. […] Design Alina Turdean […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed