Arhitectura publică ne arată ce planuri are

Îți propunem să ne scuturăm un pic de realitatea acestor timpuri și să ne imaginăm cum ar arăta arhitectura unui oraș ideal. Ne sprijină în inițiativa aceasta secțiunea proiecte de arhitectură / arhitectură publică a Anualei de Arhitectură București 2019, compusă din proiecte de arhitectură de sertar, proiecte realizate la nivel de idee și de concept cu program de funcțiuni publice, care își propun să dea urbanității, fie ea locală sau străină, noi valențe (trei dintre proiectele premiate sau nominalizate pe care ți le prezentăm mi jos sunt realizate de aceeași echipă de arhitecți).

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Școală – extindere NZEB (TECTO Arhitectura) – premiul secțiunii

Echipă: arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Băncilă, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan Roșu

Clădirea unei școli vechi și masive din Praga își propune să vină în prezent, iar calea pe care a ales-o este eficiența energetică. Ca urmare, proiectul cuprinde trei direcții distincte:

  1. să sprijine în primul rând nevoile educaționale ale elevilor și profesorilor,
  2. să folosească un limbaj comun și coerent arhitectural și urban pe ambele parcele din care este compus campusul școlar,
  3. să abordeze responsabil teme precum sustenabilitatea și intervențiile ecologice.

ReTurn. Conversie turn de de apă (TECTO Arhitectura) – nominalizare

Echipă: arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Băncilă, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan Roșu

Un alt proiect de reinventare: de data aceasta, de la turn de apă, trecând prin câteva soluții de amenajare, la obiectiv turistic. Primul pas al planului este instalarea unui lift exterior panoramic, cu acces la toate nivelurile interioare, pregătit să crească accesibilitatea clădirii. Pasul 2: natura intră în scenă și aici – turnului i se adaugă o grădină și un scuar verde. La final, interiorul se completează cu zonele esențiale: infopoint, spații expoziționale, sala Orizontul apelor, auditorium, bistro-sky bar și terasă belverde.

Pavilion Safari (TECTO Arhitectura) – nominalizare

Echipă: arh. Sergiu C. Petrea, arh. Cristina Pintilie, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Tania V. Băncilă, arh. Sebastian Apostol, arh. Dan Roșu 

Un traseu experimental care ne conduce spre reptile, elefanți, girafe și păsări exotice? Noi zicem da numaidecât. Mai ales că totul se întâmplă trecând printr-o serie de patru pavilioane diferite și senzoriale, în care suntem încurajați să descoperim fiecare structură și care ne pun la încercare continuu imaginația și simțurile.

“Fiecare pavilion accentuează și încearcă să reprezinte animalele pentru care a fost proiectat. Pavilioanele au, de asemenea, rolul de a îndrepta vizitatorii către punctul de belvedere în care pot observa cu ușurință animalele sălbatice în habitatul lor natural”, explică autorii proiectului. 

Enfilade – nominalizare

Echipă: arh. Andrei Theodor Ioniță, arh. Ioana Penescu, arh. Cosmin Anghelache

Cei 2200 mp ai ansamblului monahal francez Chartreuse de Neuville din Montreuil se desfășoară într-un circuit de saloane, grădini și galerii, care își pierde continuitatea în puncte distincte. Pentru recuperarea ansamblului și construcția unei noi extensii a centrului cultural, echipa de arhitecți români și-a propus să genereze o nouă rețea continuă de “treceri” între fragmente ale arhitecturii ansambului, cele care vor deveni punctele de pornire ale reconstrucției.

“Cadența aproape ceremonială a “trecerilor” asigură o retorică anexelor care altfel ar fi fost pradă demolărilor. Elibe rat de angoasa vechilor “maruntaie” și prin latenta posibilitate de încamerare, noul centru cultural împlinește caracterul procesional al mănăstirii Chartreuse de Neuville”, au spus arhitecții. 

 

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Proiecte de arhitectură – Arhitectura publică” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Imagini: prin Anuala de Arhitectură

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed