Într-o lume în care, luni întregi, cuvântul de ordine a fost distanța, arta, în toate formele ei, a părut că vine tot mai aproape de noi. Sigur, nu în sens clasic: ne-a intrat în case prin spectacole virtuale, tururi ghidate online, concerte live prin Zoom. Încet-încet, pe măsură ce ne adaptăm noii lumi, arta și noi toți ne întâlnim în forme neobișnuite. De exemplu, până pe 11 octombrie, o poți vedea la Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 2), în universuri domestice special imaginate pentru lucrări ale artiștilor emergenți care au participat în edițiile anterioare DIPLOMA. Noi am văzut „camera artei” chiar în ziua vernisajului și îți povestim mai multe în continuare, ca să te pregătești și tu de vizită 😊.
Designul expoziției este semnat de Zeppelin Design, iar designul grafic de Radu Manelici și Sebastian Pren.
Ce ne-a surprins cel mai mult la IQOS Living Room: faptul că este creat ca un concentrat de micro-expoziții atipice, care apasă pedala familiarului, ca apoi să ne ia prin surprindere: aici o canapea pe care ne-am vedea bând un ceai în pijamale (dar momentan e ocupată de o domnișoară impasibilă, în chipul căreia ne putem face selfie-uri ⬇), alături o siluetă uriașă totemică. Dincolo, o măsuță de cafea și două fotolii în stil Mid Century Modern și pe-aproape un perete-accent care prinde aripi. Sunt universuri-capsulă care ne primesc în spații la care ne putem adapta rapid, menite să sublinieze impactul estetic al artei în definirea spațiului personal și mai ales importanța integrării artei în realitatea cotidiană.
Cătălin Velea – Animal Totem
Daniel Roșca – In the Beginning
Filip Voicu – Oedip
Iar dacă unele dintre lucrări (sau toate!) îți par cunoscute, să știi că nu este doar o impresie: expoziția își propune să pună reflectorul și asupra continuității festivalului DIPLOMA, care ajunge anul acesta la a șaptea ediție. Ca urmare, proiectele selectate în IQOS Living Room se numără printre cele expuse deja la celelalte ediții DIPLOMA, dar sunt prezentate acum într-un context proaspăt. Nu rata explicațiile conceptuale, fiecare dintre ele o să te convingă de ce.
Sînziana Coșoianu – Mood
Lucrările care fac parte din IQOS Living Room sunt semnate de artiștii și designerii Carmen Nicolau, Cătălin Velea, Filip Voicu, Laszlo Forray, Anca Vintilă-Dragu, Daniel Roșca, Mircea Constantinescu și Sînziana Coșoianu. O să-ți arătăm mai jos câteva dintre preferatele noastre – așteptăm și lista ta după ce vezi expoziția 😉.
Artistul Laszlo Forray conceptualizează impactul naturii umane asupra planetei în lucrarea Organic/Inorganic și încearcă să ne sugereze că dimensiunile deciziilor noastre sunt adeseori mai mari decât presupunem în trecere.
Mărturisim: privind lucrarea Ants 2.0 a artistului Mircea Constantinescu ni s-a făcut tare dor de o vacanță la mare și de panorama nisipului sfârâind, văzut de la înălțime 😎.
Lucrarea Monștri, sirene și alte lighioane a timișorencei Carmen Nicolau scoate ludicul din fantastic și îl modelează în siluete simpatice și abstracte, care cu siguranță ți-au apărut într-o mulțime de Instastory-uri până acum. Urcă la etajul expoziției ca să le vezi și tu – tot de acolo poți face o fotografie întregii IQOS Living Room 😉.
Tot la etaj, Anca Vintilă-Dragu, designer ceramic pe care o cunoști și de la Made in RO, a adus piesele #Antropo-Ciberneticus: un grup de făpturi imaginare care abstractizează legătura strânsă dintre viață și tehnologie și îți arată efectele ei asupra posturii, atitudinii, ba chiar comportamentelor noastre de masă.
Nu rata expozițiile Diploma din spațiile UNAgaleria și SENAT ale Combinatului Fondului Plastic și cea din spațiul Qreator by IQOS (Bulevardul Aviatorilor nr. 8A): cuprind peste 90 de lucrări ale absolvenților facultăților vocațional-creative din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Baia-Mare și Oradea.
Evenimentul este organizat ținând cont de distanțarea socială și de toate regulile și
recomandările în vigoare.
Fotografii: Designist.ro, Maria Iordache și prin Diploma
Tags: anca vintila dragu, arta, Carmen Nicolau, Catalin Velea, Combinatul Fondului Plastic, continuitate, Daniel Rosca, diploma, Diploma 2020, Festivalul DIPLOMA, Filip Voicu, IQOS, IQOS Living Room, Laszlo Forray, micro-univers creativ, Mircea Constantinescu, Sinziana Cosoianu, spatiul Senat, spatiul UNAgaleria, The Institute
|