Cum faci lumină din betonul de cânepă

Cânepa e făcută să te contrazică și să te surprindă. Pentru un ochi de necunoscător, arată ca un tufiș de la care nu poți avea prea multe așteptări funcționale. Dacă te înarmezi cu suficientă implicare și răbdare, însă, devine beton (printre altele). La propriu! Betonul de cânepă, cunoscut și ca hempcrete, este un material biocompozit versatil și robust, pregătit să reconstruiască limitele designului de obiect, ba chiar și ale arhitecturii. Designerul Agnes Lukacs ne-a spus povestea lui și cum s-a folosit de cânepă și apoi de hempcrete ca să creeze noile corpuri de iluminat Hempiric, pe care le-ai văzut deja la expoziția centrală a Romanian Design Week 2020.

HEMPIRIC este un manifest vizual ecologic exprimat în două versiuni: o lampă de birou inspirată de vechea lampă cu ulei, cu elemente din metal și sticlă, și o lampă suspendată cu detalii metalice și fibre de cânepă. 

Total a început cu tema dată de Romanian Design Week, CHANGE, care s-a pliat perfect pe căutările lui Agnes din ultimii ani: tehnicile artizanilor tradiționali locali și designul inspirat din meșteșugul transilvănean.

„Cartografierea stilurilor de viață tradiționale sustenabile, care s-au pierdut, m-a ajutat să ajung la cânepă, o plantă cu adevărat veche și versatilă, care deține cheia unui viitor durabil. Strămoșii noștri știau despre numeroasele sale utilități uimitoare de zeci de mii de ani, foloseau fibrele sale puternice pentru a confecționa haine, frânghii, textile, ziduri de izolare. Cânepa este alternativa bună și sustenabilă pe care am căutat-o cu toții fără să ne dăm seama că o aveam deja la îndemână”, ne-a povestit designerul. 

De fapt, lista calităților cânepei este și mai bogată: este o resursă regenerabilă (creșterea ei durează doar 4 luni), absoarbe mai mult CO2 decât copacii sau alte culturi de plante industriale, are nevoie de mai puțină apă decât ele, poate crește în orice climat și nu are nevoie de pesticide. Ba mai mult, rădăcinile ei sunt suficient de lungi încât să aducă beneficii chiar și solului: culturile de cânepă sunt folosite ca să „vindece” solul între culturi. Am lăsat la final utilitatea care poartă cea mai mare doză de surpriză: poți folosi cânepa și în construcții, pentru izolația pereților neportanți! Într-adevăr, nu pe cont propriu⬇.

Citește și: Povestea împâslirii și a covorului fermecat

Hempcrete-ul este amestecul dintre miezul interior lemnos de cânepă, var (un liant mineral) și apă și pare hotărât să revoluționeze industria construcțiilor, așa cum ne-a spus designerul:

„Comparativ cu betonul propriu-zis, betonul de cânepă este un material „carbon negativ” sau „better-than-zero-carbon”, un material natural 100%, sustenabil și biodegradabil, care, pentru că absoarbe continuu CO2 după punerea în operă, ajută la transformarea varului hidratat în piatră de calcar. Cânepa poate schimba nu numai modul în care producem bunuri, ci și modul în care consumatorul se raportează la obiecte”.

După ce Agnes s-a hotărât să folosească hempcrete-ul pentru proiectul cu care urma să participe la Romanian Design Week 2020, a cerut ajutorul specialiștilor de la Hempcrete Romania: în ciuda multiplelor avantaje ale materialului final, hemprete-ul nu este un material ușor modelabil, așa că este nevoie de cunoștințele „inițiaților” ca să fie „îmblânzit”. De exemplu, designerul recunoaște acum că nu și-a dat seama inițial cât de greu va fi să-și transforme ideile și schițele în obiecte, fie ele de dimensiuni mici: a experimentat zilnic vreme de 2 luni, modelând treptat, până a ajuns la niște forme asemănătoare desenelor pe care le făcuse înainte să cunoască materialul propriu-zis 🙂 .

Citește și: Scaunul fără cuie și taburetul din resturi

Hempcrete-ul are un timp de uscare foarte lung – aproximativ 6 săptămâni – așa că, într-o oarecare măsură, corpurile de iluminat Hempiric au fost făcute „în orb”, fără să se poată prevedea rezultatul final. A fost nevoie de multă răbdare pentru că, până să se usuce complet, materialul este și surprinzător de sensibil. De exemplu, Agnes ne-a povestit că a separat, reorganizat și pieptănat „cu grijă aproape religioasă” fibrele de cânepă (câlții) folosite la lampa suspendată ca să ajungă în starea actuală 😊.

O stare actuală cu mult aport designist: corpurile de iluminat Hempiric au participat la London Design Festival, au luat premiul BigSEE Product Design Award 2020 pentru Design de produs și în curând vor merge la Design without borders / Határtalan Design Budapesta 2020.

Chiar dacă Hempiric a fost creat ca un manifest ecologic, designerul plănuiește să continue experimentul și cu alte obiecte home&deco, dar și cu câteva piese mai degrabă conceptuale. Le poți comanda și tu dacă ai răbdare să fie create vreme de 6 săptămâni 😉.

Imagini: Designist.ro, prin Agnes Lukacs și RDW

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed