Bijuteriile Contemporia nu sunt doar accesorii. Ci prezențe cu subtilități ludice și mesaj.

Pe designerii Ioana Streza și Alex Burlacu, creatorii Contemporia, i-am cunoscut anul trecut cu ocazia Made in RO – Târg de design românesc. În decembrie 2014 lansau colecțiile Cupcakes și Colaj, care au atras destul de multe priviri și… degete pe care s-au instalat grațios. De curând au lansat și site-ul – Contemporia.ro, unde le poți “încerca” virtual toate colecțiile de bijuterie contemporană. Mai puțin una, Cele 7 păcate capitale, cu care am ales să spargem gheața pentru a vă induce… tentația shoppingului. 🙂

11Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Avariția: „1/2 inel” –  jumătatea aflată la vedere e strălucitoare, cealaltă jumătate, din palmă, e doar o sfoară care ține inelul pe deget. Trebuie să fii atent să nu se vadă…

13Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Desfrânare: inelul care înglobează un recipient cu parfum afrodiziac.

14Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Furie: „inelul cenzură”, dacă vrei să lovești, te vei lovi și tu.

23Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Invidie: „inelul spion”, cu o oglindă care deformează imaginea persoanelor invidiate ce se reflectă în suprafața sa.

24Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Lăcomie: inelul cu multe pietre, atât de multe încât nu îți mai poți ține degetele apropiate. 🙂

25Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Lenea: „inelul pernă”, poți oricând să îți lași capul în palmă și să adormi.

26Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistMândrie: „inelul cu inel”, bijuteria ca etichetă a statutului social, purtată cât mai la vedere.

Colecția e o reinterpretare comică și iconică a celor 7 păcate, pe care o vedem circulând cu succes și pe site-uri internaționale dedicate designului și bijuteriei. În același timp, spune multe despre abordarea foarte ingenioasă, experimentală și în același timp ludică a Ioanei și a lui Alex:

“Până la bijuterie, traseele noastre au fost foarte diferite: arhitectură, peisagistică, inginerie, însă tocmai această diversitate cred că dă un caracter special bijuteriilor noastre. Ne place mult să experimentăm cu materiale (argint, cupru, textil, plexiglass, pietre) şi să învăţăm tehnici noi. Backgroundul fiecăruia reprezintă o sursă bogată de inspiraţie. Un alt aspect interesant pe care am ajuns să îl observăm amândoi la obiectele create este întâlnirea dintre masculin şi feminin. La început era evident care piesă era făcută de mine şi care de Alex, între timp am ajuns să ne formăm un stil comun mixând, îmi place să cred, ce avem mai bun fiecare”, ne-a povestit Ioana.

8Contemporia - bijuterie contemporana - Designist 1Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistColierul din plexiglas cu inserții de alamă costă 270 lei.7Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Elitra este una dintre colecțiile noastre preferate de pe site-ul Contemporia. Datorită detaliile organice, care se întrepătrund cu cele Art Nouveau. Nu mai e vorba de fluturi, cărăbuși sau libelule, ci, cum spun designerii,  de ființe imaginare așa cum ni le-am închipui poate dacă nu ar exista lupă sau microscop.

10Contemporia - bijuterie contemporana - Designist Broșa Cărăbuș alb, din plexiglas, cu inserții de alamă.12Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

4Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistInelul libelulă, din plexiglas

Care sunt sursele de inspirație pentru colecțiile de bijuterii Contemporia? Am spune că elementele organice stilizate și jocurile geometrice sunt la egalitate, iar de multe ori chiar îngemănate. Dacă Ioana și Alex vorbesc despre un mix uniform de feminin și masculin, noi l-am redenumi organic și geometric.

Alături de Elitra, colecțiile Anatonima, Color drops și Echilibru vin cu cea mai pregnantă amprentă a organicului reinterpretat.

3Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistAnatonima este o colecție-manifest, care explorează simbolul inimii dincolo de imaginea ultrauzată a inimioarei-kitsch. Au rezultat inimi-conceptuale, foarte grafice, de pus în piept.9Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

“Pentru crearea acestei colecții ne-am întors la elementul inițial – inima ca organ, ca structură anatomică, pentru ca apoi să îi asociem diferite ipostaze simbolice, altele decât iubirea romantică”, spun designerii.

18Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistInel din colecția Echilibru
19Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistColor drops sunt reinterpretări ale inelului clasic cu piatră sau perlă, care ies din convențional prin dinamică: ai senzația că elemntul deocrativ alunecă sau stă într-un echilibru fragil. Inelul costă 140 lei.

În completare, colecțiile Angulum, TectonicColaj punctează la capitolul geometrii și simterii fine.

6Contemporia - bijuterie contemporana - Designist Inel Angulum, din argint, acrilic și rășină. Întreaga colecție e de o simplitate extem de sugestivă, perfect “tăiată” de triunghiuri expresive.16Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Inelul din colecția Colaj demonstrează cum resturile de materiale pot căpăta o nouă viață în designul unei bijuterii. Colajul e reprezentat de alamă, cupru și argint.

20Contemporia - bijuterie contemporana - Designist Inel Tectonic, format din două piese, care se unesc perfect geometric pe deget.21Contemporia - bijuterie contemporana - Designist

Nu ratați de pe site-ul Contemporia secțiunile de Cheap & Chic și Oferte – am descoperit multe bijuterii, care nu au mai intrat pe lista de cadouri din decembrie, acum cu preț redus. 😉 Cum sunt simpaticele Cupcakes:

15Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistInelele Cupcakes, din argint și fetru colorat, costă acum 120 lei.

Am încercat să facem un top 3 al colecțiilor Contemporia, pornind de la whishlist-ul personal de bijuterii contemporane, dar l-am depășit. 🙂 Așadar, topul nostru extins este: Angulum – pentru goemetria suavă; Elitra – pentru insectarul artistic cu vibrații de primăvară; Anatonima – pentru că vrem să purtăm în piept inimi grafice, conceptuale; Tectonic – pentru cele două jumătăți de inel care se unesc simetric pe deget. Cele 7 păcate nu au mai încăput în top, dar nu le uităm.

Suntem curioși, bijuteria sau colecția voastră preferată care e? E mai conceptuală sau mai ludică?

5Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistInel din colecția Angulum

01Inimă Anatonima, de pus în piept.

Pentru a fi la curent cu noutățile Contemporia, urmărește și pagina de facebook. Iar pentru comenzi și alte informații de care ai nevoie de la Ioana și Alex, îi poți contacta aici.

Nu suntem critici avizați de bijuterie, dar văzând și probând aceste bijuterii, știm sigur că nu sunt doar aceesorii, ci prezențe ce adaugă subtilități și mesaj stilului tău, cu discreție, fără a-și marca puternic statement-ul. Sub “pielea” lor conceptuală simți jocul – geometric, organic, jocul cu materialele; provocarea, bucuria. Așa s-ar traduce pentru noi Contemporia: bijuterie contemporană pentru bucuria purtării. În această experiență se întâlnesc armonios conceptualul și ludicul.

22Contemporia - bijuterie contemporana - DesignistInel Tectonic 2 în 1

Fotografii: prin Contemporia

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed