Bijuteriile kinetice Joined by Fire Studios zboară deja spre Made in RO #14!

cinétic/kinétic, ~ă1 Care ține de mișcare. 2 Privitor la mișcare. 3 sf Ramură a mecanicii care studiază legile fenomenelor fizice bazate pe mișcarea materiei. 

Sigur că primul gând a fost să îți spunem că ni s-a întâmplat de multe ori să ne vină să ne luăm zborul de plăcere când am văzut ideile-minune ale designerilor de la Made in RO, iar Joined by Fire Studios (artista ceramistă Andreea Badragan și designerul de bijuterie Florin Chiuță) ocupă deja un loc fruntaș la acest capitol. Dar noua colecție de bijuterii kinetice Tinker, Tailor, Artist…Fly, pe care ei au creat-o special pentru Made in RO #14 de pe 23-24 noiembrie merită o introducere mai precisă și fermă de atât. Și asta pentru că este o combinație admirabilă de mecanisme și artistry care par să se înțeleagă și să se accepte total, ca două părți egale ale unui întreg.

“Ideea bijuteriilor kinetice a fost culminarea unei pasiuni care s-a dezvoltat din ideea colecției “Instrumente de zbor”, pe care o vom prezenta pentru prima dată tot la Made in Ro #14. Dacă instrumentele de zbor sunt bijuterii modulare, cum le-a spus un prieten, în care se vede că există, totuși, ceva ingineresc și în personalitatea mea, și care pot fi purtate și asamblate în mai multe feluri, cu Tinker, Tailor, Artist … FLY! trecem în zona de artistry, sau, pe românește, în zona în care ne arătăm măiestria. Sunt, dacă vreți, niște piese demonstrative. Noi suntem cumva oldschool când este vorba de artă: considerăm că arta stă la intersecția dintre concept, emoție și măiestrie. Dincolo de idee, design și proiectare, piesele acestei colecții sunt realizate integral manual la noi în atelier”, ne-a povestit Andreea. 

Instrumente de zbor este noua colecție de bijuterie Joined by Fire Studios, creată din argint și email din sticlă, cu accente Art Nouveau și versatilitate contemporană. Cerceii colecției pot fi purtați ca aripă întreagă, asimetric ca bumb și aripă sau doar bumbii colorați, în timp ce aripa se transformă în pandantiv. Bumbii cu email pot fi achiziționați pe mai multe culori. 

Pe larg, bijuteriile kinetice Tinker, Tailor, Artist … FLY! au apărut și datorită pasiunii lui Florin pentru mecanisme și mașinării cu elemente în mișcare. Pasiunii, dar și abilității lui de construcție, de fapt – Andreea ne-a spus că mai bine de jumătate din aparatura de bijuterie din atelierul lor este construită de Florin:

“Nu doar bancuri de lucru și instrumente de baza, ci și un CNC, o presă de vulcanizare, aparatul de gravură pneumatic, aparatul de șlefuit cu pietre și cel cu ace, iar de când avem și imprimantele 3D este ca un copil cu o jucărie nouă. Tot răsar piese noi care se asamblează și care îmbunătățesc câte un proces de lucru. În bijuteriile kinetice colegul meu și-a pus la un loc ambele pasiuni. Cea mai complexă dintre piese, răsărită la sugestia unei prietene, a avut drept inspirație, în măsura în care s-a putut și cu ajustările necesare pentru a funcționa ca bijuterie, una dintre schițele lui Leonardo da Vinci. De altfel, de la aparatele de zbor ale lui da Vinci a venit și titlul colecției inițiale, Instrumente de zbor“.

Mecanismul de funcționare sună ca un dans al numerelor și…balamalelor – o lăsăm pe Andreea să ne explice mai jos:

“Mecanismul de funcționare se bazează pur și simplu pe pârghii, balamale, resorturi și tije simple sau articulate. Multe tije și balamale. De exemplu, inelul inspirat de schițele lui Leonardo (n.r.: foto deasupra) are 16 balamale, 7 tije simple, 8 tije articulate, un arc și două inele concentrice. Fiecare dintre ele este construită, sudată și șlefuită manual pentru ca la final să se asambleze perfect. Inelul din interior pune totul în mișcare când este apăsat”.

Da, și noi am rămas cu gura căscată! 🙂

Pentru moment, Tinker, Tailor, Artist … FLY! înseamnă 3 piese – watch out, până pe 23-24 noiembrie, la Made in RO #14, Joined by Fire Studios vor mai lucra la încă una sau două 🙂 .

Dincolo de bijuteriile kinetice, Joined by Fire Studios ne vor mai aduce la Made in RO #14 bijuteriile-instrumente de zbor modulare, inele organice cu pietre brute și multe altele. Ne vedem pe 23 și 24 noiembrie la Impact Hub (Timpuri Noi Square, Clădirea 2, etajul 1).

Fotografii: Andreea Badragan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed