Bucătăria zilelor noastre nu s-a schimbat prea mult din 1926. Îți arătăm de ce.

Te-ai întrebat vreodată cum a ajuns bucătăria zilelor noastre la această formă concentrată pe o suprafață cât mai mică, dar cât se poate de funcțională? Dacă îți spunem că din 1926 până azi schimbările (de formă) nu sunt tocmai dramatice, ne crezi? 🙂

Să dezvăluim partea cea mai importantă a poveștii: bucătăria zilelor noastre a apărut în 1926, la Frankfurt, și a fost creată de prima femeie arhitect din Austria – Margarete Schütte-Lihotzky.

7Frankfurt Kitchen - DesignistPrima bucătărie compactă a erei moderne a rămas cunoscută sub numele “Frankfurt Kitchen”.

12Frankfurt Kitchen - DesignistMargarete Schütte-Lihotzky, prima femeie arhitect din Austria

Unde am descoperit bucătăria care stă la baza tuturor “derivatelor” zilelor noastre? La Muzeul de Arte Aplicate din Viena (MAK), a cărui expoziție permanentă MAK Design Lab e de bifat pe harta oricărui traseu care vă aduce la Viena. Construită asemenea unei istorii interactive a designului lucrurilor din viața de zi cu zi, de la instrumente de scris, la fashion, cufere de călătorie, veselă etc., expoziția găzduiește modelul reconstruit al faimoasei Frankfurt Kitchen.

1Frankfurt Kitchen - Designist MAK SammlungsobjektFrankfurt Kitchen a fost reconstruită la Viena, la începutul anilor ’90.

8Frankfurt Kitchen - Designist

Cum a apărut Frankfurt Kitchen, în 1926?

În 1916, așa cum spune Margarete însăși, era de neconceput ca o femeie să proiecteze case. Iar Margarete e “specială” nu numai pentru că e prima femeie arhitect din Austria, ci și pentru că nu s-a dezis de orientarea ei socialistă până la sfârșitul vieții (a murit la 103 ani, în 2000, ceea ce înseamnă că și-a văzut modelul primei bucătării moderne evoluând de-a lungul secolului trecut).

Deși a fost consultant pentru proiecte de arhitectură din China, Rusia sau Japonia (și datorită orientării ei socialiste), nu a fost implicată în proiecte la fel de mari în Germania sau Austria (iar aici tot perspectiva politică joacă un rol important).  Cu ocazia vizitei la MAK, din cadrul Vienna Biennale, am prins și un documentar despre școlile și grădinițele pe care Margarete Schütte-Lihotzky le-a proiectat și cum, de exemplu, devenise un model profesional pentru femeile din China.

Revenind la Frankfurt Kitchen, apariția ei în 1926 e legată de proiectul New Frankfurt, dezvoltat de arhitectul Ernst May între 1925 – 1930. Scopul acestui proiect era de a oferi locuințe clasei de mijloc germane într-un oraș afectat serios de primul război mondial, într-un context al crizei locuințelor. Pe scurt, spațiile trebuia să fie foarte compacte și foarte funcționale, iar costurile cât mai “economice”. Pentru conceptul bucătăriei reduse ca dimensiuni, dar foarte practice, arhitectul a invitat-o în proiect pe Margarete.

5Frankfurt Kitchen - DesignistBucătăria expusă la MoMa10Frankfurt Kitchen - DesignistFrankfurt Kitchen la MAK (Viena)

11Frankfurt Kitchen - Designist

Scurt film despre cum arătau locuințele proiectului New Frankfurt:

Ce a inspirat designul bucătăriei moderne?

Margarete recunoaște că nu a proiectat bucătăria din perspectiva unei femei casnice (mai ales că nici nu gătea prea mult acasă în acea perioadă) și că ceea ce a inspirat-o a fost bucătăria vagoanelor – restaurant, în al căror spațiu extrem de mic și de eficient organizat doi oameni reușesc să prepare mâncare și să spele vase pentru alți 100.

2Frankfurt Kitchen - Designist 83.2009Sursa foto

Povestea Frankfurt Kitchen nu se termină, ci evoluează și în zilele noastre. Sperăm că și pentru voi a fost la fel de incitantă descoperirea. Recunoaștem că nu ne-am fi așteptat ca aceasta să fi fost bucătăria clasei mijlocii din Germania anului 1926. Am fi văzut lejer această bucătătie amenajată după cel de-al doilea război mondial, prin anii ’50-’60. Și la fel de surprinzătoare a fost schimbarea nu în mare măsură a planului bucătăriilor noastre față de acum aproape 100 de ani.

9Frankfurt Kitchen - Designist

Alte descoperiri de la Vienna Biennale aici și aici.
Pentru un design trip la Viena, vă recomandăm Schani Hotel și 25hours Hotel.

Foto: Wikipedia, MAK, Designist.ro

3 Comments

 1. Vlad

  Cumva legat de asta, recomand vizionare
  http://www.imdb.com/title/tt0323872/

 2. Bună, Vlad,

  Daa, îl recomandăm și noi. E unul dintre filmele noastre preferate. 🙂

  Mulțumim!

 3. Roze

  Ma asteptam sa gasesc cateva cuvinte despre organizare si functionalitate, altfel regasesc in articol doar niste poze si prezentarea sumara a contextului.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed