Cartea de vizită, o carte Made in Romania, premiată la Best Book Design from all over the World

Ne-am notat publicarea acestei vești foarte bune a zilei în caietul nostru La început ești entuziast, realizat de Fabrik. Dacă acum câteva luni le recomandam creațiile grafice – în speță caietele și agendele pe DESIGNIST -, acum îi felicităm pentru cartea premiată la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de design de carte. Rămânem entuziaști 🙂

Cartea de vizită este printre premianții competiției internaționale de design de carte Best Book Design from all over the World 2015. Juriul independent format din șapte specialiști a selectat 14 titluri câștigătoare din 10 țări, printre care și România. Este prima oară când o carte din România primește o distincție de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigență profesională și creativă în domeniul designului de carte.

1Cartea de vizita - Fabrik - Designist

„Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărți provenind din 30 de țări din toată lumea au trebuit să fie jurizate – cu siguranță, deciziile nu au fost ușoare, luând în considerare numărul enorm de cărți frumoase și diversitatea copleșitoare a abordărilor – design de carte excepțional din atât de multe țări și culturi.” Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

2Cartea de vizita - Fabrik - DesignistJuriul Best Book Design from all over the World 2015

Competiția internațională are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. Pot fi înscrise doar cărți care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel național. La ultimele trei ediții au fost înscrise și cărți din România selectate în concursul național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România. În edițiile 2013 și 2014, România a avut cărți nominalizate la premii de către juriul internațional, iar în acest an, Cartea de vizită a fost distinsă cu Mențiunea de Onoare.

6Cartea de vizita - Fabrik - Designist

Albumul este o colecție de 59 cărți de vizită ce datează din prima parte a secolului XX și a fost tipărit într-o ediție de 150 exemplare. Cartea este o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrități sau oameni obișnuiți, ale căror cărți de vizită ne servesc astăzi drept suport pentru un exercițiu de stil și o lecție de imagine personală.

5Cartea de vizita - Fabrik - Designist

Cartea se dorește a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidelă și obiectivă a cărților de vizită selectate, fără intervenții estetice în procesul de prelucrare, cu o grafică discretă, deloc invazivă, care respectă construcția minimală, dar riguroasă a cărții de vizită, lăsând notițele și mesajele să vorbească în locul unor explicații tradiționale. Jocurile de texturi și tehnicile combinate, fac din copertă o introducere tactilă în atmosfera cărții.

„Suntem bucuroși și onorați de această distincție și le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect – de la cei care ne-au pus la dispoziție originalele cărților de vizită, până la tipografii și legătorii care au avut grijă ca această idee să se materializeze fără cusur. Și, bineînțeles, mulțumim proiectului Cele mai frumoase cărți din România, fără de care participarea la această competiție nu ar fi fost posibilă. au spus autorii, la aflarea veștii despre premiul primit.

7Cartea de vizita - Fabrik - DesignistUn preview al Cărții de vizită aici.

Autorii și editorii acestei cărți, Fabrik – 72+87, un atelier tipografic și o asociere între doi graphic designeri, și-au propus să finanțeze singuri proiectul pentru a putea respecta toți pașii procesului clasic de producție de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune și respect pentru această disciplină.

Toate cele 585 de cărți participante, între care și cărțile finaliste ale concursului Cele mai frumoase cărți 2014 vor fi prezentate publicului în expoziția Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie în standul Stiftung Buchkunst – G600 din Hala 3. Pe siteul stiftung-buchkunst.de veți găsi lista și descrierile tuturor cărților premiate, lista cărților nominalizate și descrierea membrilor juriului.

4Cartea de vizita - Fabrik - DesignistDe asemenea, Cartea de vizită va fi expusă și în standul României, la Leipzig, alături de celelalte cărți premiate în concursul național de design de carte, urmând o serie de expoziții (cu cărțile premiate sau cu toate cărțile selectate în urma jurizării) la tărgurile internaționale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed