Caruselul de Lumină din Centrul Vechi se redeschide după un sfert de secol

Caruselul de Lumină – așa cum purta numele palatul familiei de bancheri Chrissoveloni, de pe Lipscani, construit în 1860, se redeschide joi, 12 februarie, după un sfert de secol. Anul trecut vă povesteam ca aici a avut loc un preview al spațiului, în cadrul Romanian Design Week, în timp ce restaurarea se apropia de final.

cosmindragomir.info

Clădirea-monument din centrul istoric al Bucureștiului va găzdui o nouă librărie Cărturești. Prima călătorie în “Caruselul luminii” – cum a fost supranumit spaţiul noii librării – va fi marcată de la ora 20:00 de un concert Silent Strike și de proiecții video create de Dan Basu.

cosmindragomir.info cosmindragomir.info

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000 mp. Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială.

cosmindragomir.info

cosmindragomir.info

cosmindragomir.info

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

“Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare.” au declarat reprezentanţii Square One.

cosmindragomir.info

cosmindragomir.info

Așadar, avem un nou punct pe harta traseelor Designist.

Fotografii: Cosmin Dragomir

3 Comments

 1. Bahlu

  Si acest obiectiv e interzis persoanelor in scaun rulant ? Cel putin, din poze asa pare…..

 2. Simona

  Voi fericitilor ce ati mers la deschidere, ce parere aveti despre noul Carturesti?
  Eu am citit multe negative.

 3. Mihai Gurei

  Există lift. Se poate vedea în prima imagine.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed