Casa EFdeN Signature și echipa României s-au întors acasă cu patru trofee de la olimpiada caselor solare din Dubai

La sfârșitul lunii iulie, te anunțam că trebuie să îți treci în agendă o vizită a casei solare EFdeN Signature înainte ca ea să se mute în Dubai ca să reprezinte România la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare, Solar Decathlon. Ei bine, lunile au trecut, la fel și olimpiada și revenim cu vești proaspete direct de la echipa EFdeN, proaspăt întoarsă în țară după 45 de zile în Dubai, timp în care au asamblat un prototip de casă solară, au concurat alături de alte 14 echipe şi au dezasamblat casa pentru a o reconstrui în România în 2019. Ba mai mult decât atât: Echipa României a fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie și Construcție, respectiv la proba de Condiții de Confort! Nu în ultimul rând, studenţii au obţinut locul 3 la proba de Sustenabilitate. 🙂

EFdeNÎn spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai 4 universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București. 

EFdeNCasa EFdeN Signature, proiectată și construită de tineri români este una dintre cele mai sustenabile case din lume, este 100% electrică, automatizată și își produce singură energia de la soare.

“Pentru noi, experienţa Solar Decathlon a însemnat să ne depăşim constant limitele şi să nu renunţăm. Am învăţat enorm de la oamenii care ne-au fost alături, specialişti în energie, inginerie, arhitectură, comunicare, am cunoscut studenţi plin de ambiţie şi visuri din toată lumea şi am legat prietenii pe viață. Suntem mândri că am reprezentat România cu succes în anul centenarului”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Coordonator de Proiect.

EFdeNSolar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul, care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Casele au fost evaluate în funcţie de 10 probe, dintre care 6 jurizate de specialişti internaţionali – Arhitectură, Inginerie şi Construcţie, Comunicare, Sustenabilitate, Eficienţă Energetică, Inovaţie – şi 4 monitorizate prin amplasarea senzorilor în interiorul prototipului: Condiţii de Confort, Funcţionalitate Casei, Managementul Energiei şi Transport Sustenabil.

EFdeN

“Participarea în această competiţiei a fost o provocare extraordinară. Ca studenţi am avut ocazia să ne punem în practică ideile, să lucrăm în echipă și să învățăm de la celelalte discipline. Am dedicat mii de ore în ultimii doi ani ca să ajungem aici, seri, nopți și weekenduri. Nu a fost ușor, cu toții am făcut sacrificii, dar acum, la final, suntem mândri de ce am realizat”, spune Adrian Chelariu, Arhitect de Proiect.

Casă solară EFdeN Signature este 100% electrică și prietenoasă cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant. Are o suprafaţă construită de 150 mp, iar constructorii au acordat o mare importanță condițiilor de confort, fizice și psihologice, care integrează vegetația, estetica și lumina. O altă caracteristică destinată experienţei utilizatorului este asistentul vocal al casei, care poate acţiona toate sistemele integrate.

EFdeN

Câteva dintre strategiile pasive integrate de tineri sunt turnurile de vânt, vitrajele reduse şi orientate favorabil şi spaţiile tampon, iar câteva dintre tehnologiile active, controlate electric, sunt sistemul de automatizare personalizat şi adaptat, sistemele de climatizare, producţie, consum şi control al energiei.

Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed