CasaOM, ridicată cu bugetul necesar cumpărării unui apartament vechi, la bloc. În Brașov.

Probabil mulți dintre voi și-au pus cel puțin o dată întrebarea: oare cu banii necesari cumpărării unui apartament vechi în oraș, cât de cât spațios, nu aș putea să-mi construiesc o căsuță confortabilă în afara orașului? Nu am avut o idee clară despre cât de confortabilă poate arăta o astfel de casă până când am descoperit proiectul CasaOM, semnat și realizat de Insert Studio (arh. Ondin Oprița, arh. Mihai Roșca). În Hărman, Brașov.

CasaOm- Brasov - Designist (1)CasaOM a câștigat deja 2 premii de arhitectură: Premiu pentru Locuire în cadrul Arhitectura.6 și Premiul Președintelui de onoare la Bienala Națională de Arhitectură 2014. De ce? Pentru că reușește să fie o construcție cu proporții atât de armonioase, deși a fost construită pe o parcelă de doar 330 mp. Iar suprafața desfășurată este de 142 mp!

Principiile construcției au fost: armonia cu natura, ferestrele și terasele au fost orientate ținând cont de factorii naturali; dar și o eficiență energetică, care, din lipsa bugetului necesar pentru instalarea sistemelor inteligente, a fost obținută tocmai prin adaptarea casei la mediul natural și alegerea judicioasă a materialelor.

CasaOM a fost încadrată în clasa A de eficiență energetică. Consumul anual pentru încălzire este cu 30% mai mic decât cel necesar acestei încadrări, însă normativele actuale din România nu includ clase superioare. Iar bugetul total pentru ridicarea ei a fost de 60.000 euro (exact cât ar fi plătit proprietarii acum 2 ani pentru un apartament de 3 camere, într-un bloc parțial reabilitat, cu o vechime de minimum 25 de ani, în Brașov).

CasaOm- Brasov - Designist (4)

Linii tradiționale, sentiment de acasă

Este cea mai mică construcție din zonă, situată la margine de sat – știm cu toții cum majoritatea proprietarilor se aruncă la case mari, cu cel puțin un etaj (întotdeauna ne întrebăm dacă acești proprietari sunt conștienți și de costurile de întreținere sau dacă măcar aleg sisteme inteligente pentru a eficientiza consumul energetic).

Pentru a păstra elementele locuirii din timpuri străvechi (comuna Hărman a fost atestată din secolul al XIII-lea), arhitecții au ales elementele tradiționale care să accentueze sentimentul de acasă în ciuda dimensiunilor mici: frontonul triunghiular, hornul, lumina de la intrare – într-o formă mai ingenioasă, actuală.

“Pentru a nu-i mărunţi imaginea şi a evita aspectul de casă de păpuşi s-a încercat migrarea spre imaginea de casă-obiect. Forma este simplă, lizibilă; suprafeţele exterioare sunt unificate prin continuarea finisajelor de pe o suprafaţă pe cealaltă, materialele sunt prezente prin textură, nu culoare.

Am avut grijă să limităm amprenta la sol şi să valorificăm fiecare zonă. Casa a fost amplasată pe latura nordică a terenului pentru a permite însorirea unei părţi cât mai mari din curte. Pentru zona auto şi colectare deşeuri a fost rezervat spaţiul minim – dimensiunea unei parcări la limita dinspre stradă. Există o singură alee de acces spre casă, restul terenului fiind rezervat pentru plante. În ecomonia parcelei s-a găsit loc chiar şi pentru o mică grădină de legume – într-o poziţie nepotrivită ca loc de siestă sau activităţi, însă cu însorire optimă.”, povestesc arhitecții Ondin Oprița și Mihai Roșca.

CasaOm- Brasov - Designist (6)Proprietarii s-au bucurat deja de prima recoltă de legume. Ne-au spus că a fost un deliciu!

Legătura cu natura: cea mai bună soluție energetică low-tech

CasaOM este locuită de o familie tânără cu un copil, iar confortul pe care îl asigură e invers proporțional dimensiunilor mici ale exteriorului. Pentru că, așa cum spuneam, bugetul nu a permis instalarea unor sisteme inteligente care să eficientizeze consumul, toate soluțiile sunt naturale, vin din exploatarea legăturii casei cu mediul, așa cum era prețuită și aplicată și în trecut.

“Pentru o casă mică, 2 terase pot părea o exagerare, însă acestea oferă ambianţe diferite, una deschisă spre perspective largi, însorită, cu iarbă şi copaci, cealaltă umbrită şi mai intimă, protejată pe 2 laturi de pereţii casei, pe celelalte bordată de grădina de legume, cu orizontul mărginit de proximitatea dealului Lempeș, ce are statut de rezervaţie naturală.

Spaţiile sunt “împachetate” cât mai compact, pentru a minimaliza suprafeţele exterioare prin care se pierde căldură. Vitrajele sunt orientate cu atenţie, ţinând cont atât de elementele naturale de interes cât şi de aportul energetic al acestora pe timp de iarnă.

Pentru umbrirea acestora pe timp de vară am ales să plantăm foioase: cea mai low-tech variantă şi care permite în mod natural aportul solar iarna. S-a avut în vedere, bineînţeles, şi asigurarea unei anvelopante cu pierderi minime de căldură. Pentru a se putea integra ulterior instalaţii de captare a energiei solare casa este dotată cu un versant de acoperiş orientat favorabil.”, spun arhitecții Insert Studio.

CasaOm- Brasov - Designist (3) Intrarea și terasa din față, însorităCasaOm- Brasov - Designist (11)Partea din spate a casei, cu încă o terasă pe laterală

Materialele folosite

CasaOM este construită pe structură din lemn. Da, este o casă din lemn. Iar pereții au o grosime de 25 cm, reprezentată de saltele de vată minerală intercalate cu elementele structurale. Arhitecții explică alegerea:

“Cele mai multe case din lemn în România sunt învelite în polistiren, soluţie total inadecvată, ce nu ţine cont de faptul că lemnul şi după uscare se acordează din punct de vedere al umidităţii la mediul în care este, preluând sau cedând vapori de apă. Un înveliş de polistiren peste o structură din lemn o expune pe aceasta în timp la putrezire sau contaminare cu bacterii şi ciuperci.

Toate faţadele casei sunt ventilate: chiar sub finisajul aparent este un strat de aer care se ventilează. Acest ultim aspect ajută şi la atenuarea supraîncălzirii vara.”

CasaOm- Brasov - Designist (5)

Materialul acoperișului continuă și pe fațada din spate, tocmai pentru un aspect compact, unitar. Este vorba despre plăci cu ciment în compozitie. Li se mai spune și “eternita” – așa s-a încetățenit la noi denumirea brandului care a popularizat materialul Eternit. Arhitecții au folosit un material asemănător, însă produs local.

Ferestrele sunt gri, ceea ce pentru vecini a fost din nou o surpriză, reproșându-le aspectul de fabrică. 🙂 Bugetul nu permitea folosirea unor mplării cu adevărat performante, explică arhitecții Insert Studio:

“S-au folosit tâmplării care să respecte cerinţele minime în vigoare stabilite prin normativele româneşti (proaspăt corelate la cele ale Uniunii Europene) – nici acestea nu sunt însă uşor de găsit. Mulţi furnizori nu comunică valorile de performanţă ale tâmplăriilor, iar beneficiarii nu ştiu oricum să judece aceste informaţii”, mai spun ei.

CasaOm- Brasov - Designist (7)

Revoluție 1: gardul e transparent! Și va deveni verde.

“De obicei nu încurajăm lumea să investească foarte mult într-un gard :). În acest caz un gard transparent, extrem de simplu s-a impus şi pentru a beneficia de un orizont mult mai larg până se construiesc împrejurimile, lotul fiind de doar 330 mp. Iar până se va construi în jur va creşte şi vegetaţia ce dublează gardul, oferind atât intimitate, cât şi o dublare a “verdelui” disponibil pe lot.”, spun arhitecții Insert Studio.

Revoluție 2: Și ce dacă plouă pe pereți?

Inițial, vecinilor li s-a părut inacceptabil că acoperișul nu protejează pereții exteriori și va ploua pe ei. Arhitecții le-au explicat relaxat că pentru asta există pereții exteriori, finisați cu soluții de exterior, tocmai ca să și plouă pe ei. 🙂

1475964_637504649625403_1063210112_nCum va arăta CasaOM iarna (din arhiva proprietarilor). Deja au crescut copăceii ce o vor umbri vara.

“Apartament de 3 camere, decomandat, LA CURTE”

Mulți au fost surprinși de cât de spațioasă este casa la interior, în ciuda aspectului miniatural al exteriorului, pentru că a fost astfel proiectată încât să nu existe “spații moarte”. Are două dormitoare, două băi, un living spațios, o bucătărie încăpătoare.

Fereastra dormitorului principal, amplasată la nivelul patului, dă spre munți și Brașov, iar cea a dormitorului mic spre Mânăstirea Hărman.

CasaOm- Brasov - Designist (8)Încălzire prin pardoseală

Casa este încălzită de o centrală termică pe gaz (una simplă – capacitate “de apartament”). Au mers pe încălzire prin pardoseală pentru că este un sistem ce poate fi în viitor branșat la o altă sursă decât centrala termică pe gaz, cum ar fi un sistem de energie alternativă. În același timp, încălzirea în pardoseală poate fi mai ușor combinată cu o altă sursă de agent termic –  fie că e vorba de panouri solare pentru încălzire, pompe de căldură etc.

CasaOm- Brasov - Designist (9)

 

CasaOm- Brasov - Designist (2)

 

Așadar, v-am convins că se poate construi o casă armonioasă și deșteaptă cu banii necesari cumpărării unui apartament la bloc?

Arhitectură: Insert Studio – arh. Ondin Oprița, arh. Mihai Roșca
Rezistență: ing Mihai Moglan
Instalatii: ing. Zsolt Halmagy
Fotografii: Bela Benedek

CasaOm- Brasov - Designist (10)

9 Comments

 1. Andrei

  – Cred ca este o greseala in articol. 142mp cred ca e suprafata desfasurata, amprenta la sol fiind de 71 mp.
  – Bugetul de 60.000 pentru ce “a iesit” nu e ceva neobisnuit, titlul articolului si anumite pasaje din el au ceva din reclamele la imobiliare. Oricine construiste in regie proprie si are grija la buget poate usor sa se incadreze in 3-400 euro/mp construit. Bine sa nu uitam si pretul terenului. Deci cam asta e suma. Pentru Romania e ceva normal, poate anormale sunt preturile apartamentelor.
  – E cool sa te lauzi ca arhitect ca au venit vecinii sa-ti reproseze “aspectul de fabrica”. Din ce am observat griul e ultima moda la casele noi, mai ales in randul tinerilor,inca putin si ajunge “maro” -ul din urma. Oricum e destul de greu sa-l detroneze 🙂
  – Ce insemana “CasaOm” – de ce “Om” e legat de “casa”, am inteles ca aici vor locui 3 persoane :), sau vine de la initialele prenumelor arhitectilor ? mi se pare iar un titlu ciudat
  – In rest toate bune si frumoase :), felicitari arhitectilor !

 2. Bună, Andrei,

  Într-adevăr suprafața desfășurată este de 142 mp, a fost deja rectificat în articol.
  Am lăudat acest proiect pentru că pe lângă bugetul foarte bun în care s-a încadrat, a ținut cont de eficiența energetică și a fost astfel proiectat încât comunicarea cu mediul să-l avantajeze. Din punctul nostru de vedere, fără să vrem să facem reclamă la imobiliare, e un exemplu pentru soluțiile găsite și aplicate. Știm că se poate construi pe loturi mici, știm că nu e buget record, dar sunt puține astfel de rezultate.
  Arhitectul nu s-a lăudat cu “aspectul de fabrică”, a fost doar un detaliu al interacțiunii dintre casă și vecini. E destul de diferită în peisaj.
  CasaOM vine de la inițialele proprietarilor. Iar pentru noi legătura dintre casă și om mai vine și din proporțiile armonioase ale construcției. O casă la scară umană.

  Mulțumim că ne urmărești!

 3. Alberto

  Daca o realiza in regie propie scutea 14.400 euro , bani cu care cumpara 4 kituri fotovoltaice de cate 6,5 kwp , suficient atat pentru consumul propiu cat si pentru injectarea in retea.

 4. Radu Banciu

  OM credeam că vine de la Olympique Marseille 🙂

 5. Martinescu Elena

  Cand spuneti 60.000 de euro ati avut in vedere toate cheltuielile ocazionate de acest propiect? Precum: teren, acte notariale, cost proiect casa, proiecte racordare utilitatati (fosa/canalizare, electricitate, costuri autorizatie construire/inchidere autorizatie, etc), gard, gradina, absolut tot?!
  Intreb asta, deoarece se cam uita aceste cheltuieli desi ele exista si sunt considerabile.

 6. Bună, Elena,

  Am înțeles de la proprietari că bugetul a inclus totul, mai puțin cumpărarea terenului.

  Mulțumim!

 7. bogdan

  nu cred ca puteti compara o casa in mijlocul campului cu un aparatment in oras. in pretul unui apartament intra si facilitatile, apropierea de magazine, gradinita, spital, acces facil la serviciu. asa ca aceasta casa nu e “asa de ieftina” pentru ca nu beneficiaza de aceste facilitati. iar accesarea inseamna costuri pentru proprietari….

 8. Tomi

  Exact! In termeni generali curtea si gradina au nu anumit miraj, copilul creste pe aer (mai) curat, dar toata familia e condamnata sa fie prizonierul masinii. Dupa foarte putin timp incepe circul cu gradinita (si copilul aici deja are varsta aia), iar apoi ceva si mai greu de suplinit: prietenii care “drop by”.

  In termei mai specifici, eu stiu ca ei stiu foarte bine aceste dezavantaje 🙂 si ca in mod declarat construirea casei a fost un experiment din toate punctele de vedere, pe care il testeaza iar la un moment dat vor schimba. Deci bravo lor!

 9. HerCalin

  Dacă era in regie proprie neglija job ul și pierdea 50.000 euro fotovaltaicele sunt OK ziua când ești plecat la job, seara sau in Weekend când ești acasă poți apela la abonament electric diferentiat și scapi și de industria din curte…

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed