Cine semnează designul celor mai frumoase localuri din Cluj? Stăm de vorbă cu designerul Cosmin Todor.

Despre casele frumoase din Cluj-Napoca îți povestim adeseori. Da, Clujul își fixează rădăcinile drept unul dintre orașele din România care respiră cultură, design, energie, creativitate, inovație. Și asta se întâmplă nu doar în spațiile private, ale căror uși le deschidem, ci și în spațiile publice  –  hub-uri, boutique hoteluri, cafenele, restaurante.

Stăm azi de vorbă cu designerul Cosmin Todor, care a “modelat” câteva dintre cele mai cool restaurante, baruri și cafenele din oraș prin concepte care virează grațios de la industrial la rustic sau eclectic, complimentând spațiile și respectându-le moștenirea arhitecturală. Îți mai spunem că a absolvit Facultatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și că este sculptor la bază. Dar cum a trecut la designul interior? Totul a început de la un internet cafe. 🙂 Dear Designist fans, meet Cosmin!

Cosmin TodorPortofoliul tău a adunat deja câteva zeci de proiecte de design interior în doar ultimii ani. Cum a început povestea ta cu designul interior?

Totul a pornit încă din timpul facultății. Eu studiam și profesam sculptura, dar am fost dintotdeauna extrem de pasionat de spații. Practic, toate lucrările mele de sculptură erau de la bun început gândite și integrate foarte bine în diverse spații. Pentru mine, sculptura nu putea trăi singură, trebuia să aparțină unui loc. În al treilea an de facultate, împreună cu un prieten care îmi cunoștea pasiunea, îndemânarea și posibilitățile pe care le pot genera în acest domeniu, am gândit și am realizat un internet cafe. Plata a constat în ore petrecute pe internet acolo 🙂 .

După experiența aceea, cineva m-a recomandat unui potențial client, care plănuia să deschidă o pizzerie-bar pe strada Piezișă din Cluj Napoca. Munca mea a constat din câteva desene pe hârtie, iar restul din ciocan și daltă. Așa am început, proiectând și executând. După proiectul Big Apple, am fost contactat de echipa care lucra la reamenajarea proiectului Marty Victor Babeș și am colaborat cu ei, de data asta ca designer.

Cosmin Todor Cosmin TodorCafeneaua Narcoffee

Totuși, știu că, în prima parte a carierei tale, proiectele pe care le-ai semnat erau de tip rezidențial. Majoritatea proiectelor tale actuale, însă, sunt spații HORECA. Cum ai făcut trecerea de la designul spațiilor rezidentiale la cele publice? 

După o lungă perioadă de timp în care au predominat proiectele de tip rezidențial, a venit perioada de criză când numărul acestui gen de proiecte a scăzut mult. Oamenii nu mai investeau în propriile locuințe, dar celălalt efect a fost dezvoltarea sau rebranduirea multor afaceri. Atunci a fost un moment propice și pentru noi și treptat am început să ne implicăm tot mai mult în amenajarea spațiilor comerciale.

Odată cu apariția în Cluj a unor spații cu o imagine neconvențională, clienții au început să ne caute tot mai mult pentru acest gen de proiecte și astfel am reușit să ne formăm o piață stabilă în domeniu.

Cosmin Todor Cosmin TodorRestaurantul Chop

Majoritatea celor din afara domeniului cred ca designul interior este un carusel de creativitate, libertate, chiar multă boemie. Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru tine? 

Arată… plină. 🙂 Nu e deloc boemie, e multă meticulozitate, detaliu, concentrare și research. Într-o zi obișnuită de lucru stabilesc direcția unor proiecte, le modific pe altele, aleg materiale, vizitez șantierele în lucru, discut cu clienții, dezbat proiectele cu colegii și vorbesc foarte mult la telefon. Și, printre toate astea, încerc să păstrez cât pot de des și de mult legătura cu familia.

Cosmin TodorCosmin TodorRestaurantul Zama, pe unde am trecut și noi acum vreun an 🙂

Și acum o întrebare previzibilă: de unde te inspiri? 🙂

Principala mea sursă de inspirație o reprezintă călătoriile. În ultima vreme, am fost plecat destul de mult și, în general, îmi rezerv timp special pentru asta. Pe lângă vizitarea marilor capitale, cred că este foarte importantă prezența constantă la marile târguri de profil din lume, unde poți cunoaște potențiali colaboratori. Totodată, urmăresc câteva bloguri de design cu proiecte din toată lumea, dar inspirație se poate întâlni pretutindeni, chiar și în discuțiile cu proprietarii spațiilor pe care urmează să le amenajez.

Cosmin TodorCafeneaua Phil’s

Ce designeri te inspiră sau cu ce designeri ți-ai dori să colaborezi și nu ai avut încă ocazia? Dar spații pe care ți-ai dori să le amenajezi?

Viziunile comune sunt. Nu aș putea spune că am pe cineva special, dar, dacă ar fi să dau nume, câțiva dintre designerii pe care îi apreciez și care mă inspiră ar fi: Tom Dixon, Michael Anastassiades sau Marcel Wanders.

Cât despre spațiile unde mi-ar plăcea să gândesc anumite proiecte, mi-ar fi destul de dificil să nominalizez o singură categorie pentru că am tendința de a mă îndrăgosti de toate spațiile în care lucrez. Am și avut proiecte în locații destul de diverse – de la clădiri istorice, care veneau deja cu o anumită poveste, la spații industriale, care cereau o abordare diferită, sau spații cu o mai mică valoare arhitecturală și cărora poate a trebuit să le dăm noi un sens. Toate au reprezentat o provocare pentru mine și au fost pline de satisfacții, în final.

Todor CosminRestaurantul Bujole – nu am mâncat doar o singură dată aici, într-un weekend petrecut la Cluj, cu ocazia cursului nostru de Design Interior, ci de două ori 🙂

Care este proiectul care ți-a ridicat până acum cele mai mari provocări? Dar cel de care ești cel mai mândru? 

Cele mai mari provocări le-am întâmpinat atunci când am amenajat restaurantul Chios, din Parcul Central al Clujul. Vorbim de o clădire istorică, în stil eclectic, cu o fațadă impunătoare, bine desenată, care cerea o anumită atmosferă interioară, dată fiind și poziționarea acesteia, în inima Clujului. Așteptările erau mari.

Când a început restaurarea clădirii, am sperat să găsim mai multe elemente istorice valoroase pe care să le integrăm în designul nostru. Spre surprinderea noastră, însă, nu am putut recupera mai nimic, așa că a trebuit să reimaginăm întreaga poveste – de pildă, tavanul din lemn este o replică a ceea ce credem că am fi putut să vedem cândva în acel spațiu.

Cosmin TodorRestaurantul Chios

Cât despre proiectul de care sunt cel mai mândru, deși e dificil de nominalizat, aș putea da ca exemplu proiectul Panemar, în care consider că am o evoluție și o continuitate foarte frumoasă.

Cosmin TodorBrutăria Panemar

Cum ai descrie în câteva cuvinte stilul Cosmin Todor?  

În proiectele mele nu încerc să fac un design demonstrativ, ci unul care să pună în valoare spațiile, astfel că fiecare design este gândit în deplină concordanță cu spațiul în care urmează să fie implementat. Foarte importantă pentru mine este și relația dintre utilizator și spațiu în așa fel încât cei care intră în spațiul respectiv să dorească să îl locuiască și folosească.

Cosmin TodorCafeneaua Meron

Cred că în Cluj am întâlnit cea mai mare densitate de spații cu design din România. Tu cum percepi Clujul din perspectiva designului?

Clujul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 5-6 ani din punctul de vedere al designului interior. Clienții au înțeles că, în afară de calitatea produsului și a servirii ireproșabile, este nevoie și de o calitate ambientală specială și de un cadru care să pună în valoare produsul pe care ei îl promovează. Designul face foarte bine lucrul acesta când este bine implementat în spațiul corespunzător, bineînțeles. Ca urmare a acestei conștientizări, clienții noștri clujeni au luat măsuri și asta se poate observa cu ușurință. Clujul este astăzi orașul cu cea mai mare densitate de spații comerciale bine amenajate din România.

Cosmin TodorRestaurantul Zama

Ce urmează pentru biroul Cosmin Todor?

Pentru că activez în domeniul artei, nu aș putea spune cu exactitate ce ne rezervă perioada următoare. Arta e mereu în schimbare, mereu surprinzătoare. Însă, așa cum spuneam anterior, suntem din ce în ce mai solicitați în afara României, recent am revenit dintr-o deplasare la New York, se anunță proiecte în Dublin, Praga, Amsterdam. Desigur că la fel de importante sunt proiectele care se nasc și rămân în România, fie în Cluj, fie în alte orașe ale țării. Ne dorim să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult echipa, să evoluăm constant ca oameni și profesioniști, să surprindem, sper eu, în mod plăcut în continuare.

Fotografii: arhiva Cosmin Todor

3 Comments

  1. Alina

    Buna , cum as putea intra in contact cu acest designer pt o viitoare colaborare

    Mersi

  2. Designist

    Bună, Alina! Toate informațiile sunte pe site-ul lui Cosmin: https://www.todorcosmin.com/

    Mult spor!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed