Concertele SoNoRo Conac ajung de mâine la Alba Iulia și Viscri

Dacă weekend-ul vă prinde pe lângă Alba-Iulia sau Viscri, mergeți la concertele SoNoRo Conac. Primul are loc vineri, 21 august, de la ora 20:00, la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul “Dilema Veche”.

Programul serii cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Frank Bridge (Lament pentru două viole) și Antonín Dvořák (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

catedrala alba iulia

Situată în interiorul cetății Alba Iulia, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (83 m în ax) catedrală din România.

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1009, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei. În imediata ei vecinătate, în dreptul portalului de vest, a fost descoperită fundația unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.

La mijlocul secolului al XII-lea au fost ridicate navele transversale ale catedralei. Lăcașul a fost distrus parțial de marea invazie tătară în anul 1242. Actuala catedrală a fost construită între anii 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, cel al fiului său, Ladislau de Hunedoara, iar în nava nordică se află sarcofagul reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei. În absida navei laterale nordice se află capela Lazo unde pot fi observate câteva fresce din epoca Renașterii.

Edificiul a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei, iar de la concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

viscri 2

Următorul concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac va avea loc sâmbătă, pe 22 august, de la ora 19:00, în Biserica evanghelică fortificată din Viscri (județul Brașov).

Programul serii va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Zoltan Kodaly (Intermezzo), Frank Bridge (Lament pentru două viole), Robert Fuchs (Terzetto pentru 2 viori și viola, op.107), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Concertul va fi urmat de un cocktail găzduit de Viscri 125.

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: conac.sonoro.ro.

viscri 1

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum:

  • Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
  • Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
  • Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015)
  • Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad (11 septembrie 2015)
  • Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015)
  • Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)

Afis sonoro conac 2015 VISCRI

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed