Concurs: se caută soluții arhitecturale pentru construirea primei tabere incluzive din România 

Filiala Teritorială București a O.A.R. și Asociația HELP Autism, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, au lansat oficial, pe 27 septembrie 2022, concursul de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. Evenimentul a avut loc la Refugiu Urban, din Palatul Universul.

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă. 

În cadrul evenimentului, au vorbit Emil Ivănescu (arhitect, coordonator concurs și președinte Filiala Teritorială București a O.A.R.), Daniela Bololoi (psiholog, activist și antreprenor social, președinte Asociația Help Autism), Mihaela Șerban (arhitect, activist pentru promovarea designului incluziv, vicepreședinte AMAIS), Adrian Zerva (arhitect și președinte ASAR), Robert Zotescu (comisar Anuala de  Arhitectură București), copii și adolescenți – viitori beneficiari ai campusului incluziv, alături de părinții lor. 

“Evenimentul din seara aceasta este rezultatul unui efort mare care a început înainte să se termine pandemia. Vreau să mulțumesc mai multor oameni! Celor de la Help Autism – pentru că au avut curajul să inițieze un concurs pentru o tabără. Ceea ce nu s-a mai realizat din anii ’90. Din păcate, lipsa normativelor și a documentațiilor, deci a reperelor  din domeniu, fac imposibilă accesarea de fonduri publice pentru construcția directă a taberelor de copii. Help Autism este un pionier în această zonă. Reface o ruptură institutională și suntem mândri că am putut să fim noi cei care am lucrat pentru acest concurs. Mulțumiri către ASAR, Uniunea Arhitecților, Universitatea de Arhitectură, către AMAIS, către toți cei care s-au implicat în acest demers. Acest concurs  de soluții se finalizează cu cea mai bună soluție de proiectare și cu un contract de proiectare cu autorii soluției. Ne bucurăm că am putut desfășura acest concurs prin cadrul Anualei de Arhitectură București care împlinește 20 de ani. Ne bucurăm să deschidem Anuala cu acest eveniment”, declară arh. Emil Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România.

Concursul de soluții pentru construirea unui campus inovator în Munții Retezat este un prim-pas care ține de pionierat în România și care va putea fi folosit ca exemplu de bune practici.

Mai multe detalii și regulamentul complet găsești pe www.concurs.oar-bucuresti.ro/tabara-help-campus 

Ce își propune concursul?

Scopul acestui concurs este de a selectiona, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru ansamblul Tabăra Help Autism, situat în județul Hunedoara, oraș Uricani, zona denumită Câmpu lui Neag.

Analiza peisajului major din care face parte situl (macropeisajul) scoate în evidență tipologia dominantă a peisajului caracteristic montan, peisaj de pădure de amestec (fag și brad) și pajiște alpină. Zona studiată reprezintă „poarta de intrare” în Masivul Munților Retezat: peisajul este grandios, natura generoasă și orizontul este dominat de crestele munților care înconjoară orașul Uricani și satele Valea de Brazi și Câmpul lui Neag.

Masivele muntoase sunt brăzdate de pâraie care au format în timp numeroase peșteri: Dâlma cu Brazi (m-ții Retezat), Peștera nr. 4 (din Scocul Sorotei), Peștera cu Corali (Vâlcan, m-ții Retezat- Godeanu), sau Peștera Zeicului (m-ții Retezat – Rezervație Naturală speologică de categoria III), Peștera de Gheață (din Masivul Vâlcan). – (extras din Studiu Peisagistic de Biodiversitate –Uricani, sit Toplița)

Va fi prima tabără din România construită în acord cu cerințele terapiilor contemporane.

Premii
Premiul I: Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 780 000 LEI, fără TVA (din care 50 000 RON parte din valoarea contractului)
Premiul II: RON 30.000
Premiul III: RON 20.000
Mențiune I: RON 5.000
Mențiune II: RON 5.000

Despre organizatori

Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valoroase din București.
www.anuala.ro
 

Filiala Teritorială București a O.A.R. își dorește construirea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al arhitecturii ca meserie liberală în România. Organizația urmărește focalizarea resurselor pentru promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale. Este nevoie de o voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional.

Asociația HELP Autism își propune să crească șansele copiilor cu autism de a se dezvolta la potențialul lor și de a se integra social, ghidând pașii copiilor cu minți aparte, de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult, construind astfel o Românie în care mințile diverse să fie primite cu inimi deschise. 

Cu sprijinul:

ASAR este o inițiativă a unui grup de arhitecți români, cu activitate susținută în domeniul proiectării, reprezentanți ai unor birouri de proiectare de arhitectură. Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR reunește în prezent peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență care doresc să se implice activ în schimbarea și evoluția domeniului construirii în România, fiind deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației, membri sau nu în cadrul altor asociații de breaslă.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea ONG-ului este de a contribui la construirea unei societăți incluzive prin aplicarea principiilor designului incluziv în arhitectură. De asemenea, realizează analize de accesibilitate pentru diverse tipuri de spații; folosește tehnologia pentru a construi incluziv și a accesibiliza platforme web și aplicații; dezvoltă proiecte sociale pentru persoanele tipice și cele cu dizabilități cu scopul de a crește incluziunea socială.

Fotografii: via OAR-B

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed