Cum “a crescut” livingul unui apartament mic din București cu ajutorul luminii și transparențelor

Bine, o să spui că e doar o iluzie vizuală. Și o să ai dreptate 🙂 . Nu, spațiul nu a crescut deodată, ca-n basme, doar s-a folosit de soluții simple ca să-și fructifice plusurile, să-și camufleze minusurile și să facă loc pentru o bibliotecă, spații de expunere pentru suvenirurile din călătorii și o canapea care exista deja acolo. Lăsăm dormitorul deoparte și ne concentrăm azi doar pe zona de zi (living, dining și bucătărie), care însumează 36 mp din totalul de 58 mp ai apartamentului, zonă pe care au amenajat-o arh. Alexandru Bucur și Roxana Doboș (Interiology Design Studio).

transparențe

Delimitează fără să separi 

Bucătăria este delimitată fizic, dar integrată vizual în spațiul livingului printr-o casetă vitrată. Transparența sporește luminozitatea apartamentului, pune deoparte bucătăria și toate miresmele ei, dar nu creează senzația unei suprafațe micșorate nici în living, nici în mini-bucătărie.

transparențe

De vitraje s-a echipat echipa Arcade Doors. 

Dacă te încântă soluția, folosește-te de “vitrina” camerei pentru mici surprize scenografice: un sticker decorativ care să se întrevadă prin peretele transparent, o piesă de mobilier într-o culoare statement sau picioarele metalice ale mesei de bucătărie, care, văzute dinspre living, au și o componentă decorativă, ca în povestea noastră (elementele metalice sunt fabricate de Mihai Manda).

transparențe

Faianța vine de la Venis, iar blatul de granit este Typhoon Bordeaux. transparențeFolosește transparențele oriunde găsești ocazia: de pildă, în dining 🙂

Creează laitmotive

apartament mic

Bancheta cu picioare de fag și șezut din plută vine de la Ubikubi

“Punctul slab al spațiului original: dispunerea pe lungime a zonei de zi, fragmentată de stâlpi și grinzi. Pentru a distrage atenția de la acestea, am propus ca laitmotiv diagonala. Aceasta apare în micile detalii ale amenajării: pe pardoseală (linia dintre gresie și parchet), în designul pantofarului din hol, care se aliniază la diagonala gresiei, la grila caloriferelor”, ne-a povestit arh. Alexandru Bucur.

Ca urmare, păstrează coerența amenajării repetând elementele grafice și desenează delimitări subtile, care să nu fragmenteze spațiul.

apartament micScandinav și transparent ≠ rece (dacă ai grijă)

După ce am lăudat atât transparențele, trebuie să îți dăm și cealaltă față a monedei: dacă le folosești, s-ar putea să creezi un spațiu mai rece (tot vizual!) decât plănuiai, mai ales dacă dublezi totul cu mult alb și elemente de design nordic-scandinav. Nu uita, deci, să echilibrezi balanța cromatică și să adaugi materiale naturale, care să infuzeze căldură și confort: țesături moi, ratan, lemn de nuc, piele, grejuri, bejuri sau un accent tonic, pe care să-l reproduci pe parcursul amenajării.

transparențeFotografii: prin Interiology Design Studio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed