Competiția Young Balkan Designers 2019 te întreabă cum arată designul circular. Tu ce răspunzi?

De fapt, îți pune această întrebare doar dacă ești un designer de produs născut după 1985 (inclusiv) și dacă provii din țările balcanice – România, Albania, Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Serbia și Turcia. Tu îi poți “răspunde” dacă te înscrii în competiție până pe 20 februarie 2019, individual sau ca parte dintr-un grup. Ba mai mult, fiecare candidat se poate înscrie cu un singur proiect sau mai multe!

Young Balkan Designers

Competiția Young Balkan Designers este organizată de Asociația Mikser și Partenerii.

Dar să începem cu începutul: Young Balkan Designers este o competiție regională fondată în 2011, care își propune să promoveze și să dezvolte potențialul regiunii balcanice în domeniul designului de produs și să creeze o scenă a designului regional, pe care să o apropie de piața internațională prin educație și experimentare continuă.

Aici intră în scenă circularitatea de care îți spuneam în titlu: tema ediției de anul acesta este “Designul circular”, prin care competiția încurajează tinerii designeri să “traducă” noțiunile de bază ale economiei circulare în posibilități inovatoare de design și să se folosească de circuitul produselor, materialelor, serviciilor și conceptelor.

“Competiția invită designerii să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale utilizatorilor de produse și servicii, implementând abilități și resurse locale și creând un impact pozitiv atât în comunitatea locală, cât și în ceea ce privește aspectele domeniului la nivel global”, au explicat organizatorii. 

Juriu?

Juriul internațional al competiției constă în profesioniști recunoscuți din domeniul teoriei designului, economiei circulare, producției de mobilier și piese de design, educației și comunicării în design, ca designerul industrial Konstantin Grčić (KGID Konstantin Grcic Industrial Design), criticul de design Jan Boelen (curatorul Bienalei de Design din Istanbul de anul acesta, directorul programului masteral de Design Social de la Academia de Design din Eindhoven, directorul artistic al fundației de cercetare Atelier Luma din Arles, Franța, și directorul artisic al Z33 House for Contemporary Art din Hasselt, Belgia), Ladeja Godina Kosir (recunoscută ca “motorul economiei circulare”, fondatorul platformei “Schimbarea circulară”, co-autoare a hărții Economiei Circulare Slovene și finalistă a competiției de Leadership Circular 2018), Orhan Niksic (co-proprietar al companiei producătoare de mobilier “Zanat” din Konjic, Bosnia-Herțegovina), echipa de designeri Vasso Asfi și Loukas Angelou (laureați ai competiției Young Balkan Designers și fondatorii StudioLav, studio stabilit în Londra și Atena). Li se vor alătura fondatorii platformei Young Balkan Designers: designerul industrial Nikola Radeljkovic (Numen / ForUse), profesoara Kelena Matic (Facultatea de Silvicultură a Universității din Belgrad) și arh. Maka Lalic (președintele Mikser Association și co-fondatoare a Festivalului Mikser).

Premii?

În ceea ce privește prima parte a competiției, premiile includ participarea la secțiunea Talent Exhibition a Festivalului Mikser 2019 din Belgrad și includerea într-o expoziție itinerantă din cadrul festivalelor din regiune.

Cât despre câștigătorii celei de-a doua parte a competiției, aceștia vor avea ocazia să înceapă o colaborare cu cei mai apreciați producători regionali de mobilier. Rezultatele celor mai valoroși dintre tinerii designeri vor fi expuse la Milan Furniture Fair din 2020.

Pentru mai multe informații, intră aici.

Pentru înscriere, intră aici.

Dacă ai întrebări, trimite-le aici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed