Cum amenajezi o bucătărie custom, în formă de L? Tips & tricks care îți fac alegerile mai simple.

Suntem în București, într-o bucătărie inaugurată anul acesta, de Paște, cu o rețetă de cozonaci dolofani. 😊 Și pentru că proiectarea unei bucătării nu e o treabă simplă, mai ales atunci când ai o fereastră în mijlocul frontului principal de lucru și o centrală termică de integrat în mobilier, am zis să facem un articol de tipul “Nota Bene” și să extragem trucuri, ponturi, surse, furnizori.

Stai cu noi până la final – cât crezi că a costat această bucătărie?

 

Un articol semnat de arh. George Barbu (Arhistation – birou de arhitectură & design interior) pe care l-am invitat să ne povestească în continuare cum a proiectat această bucătărie și ce alegeri a făcut împreună cu beneficiarii săi. 👇

——-

Vorbim despre o bucătărie deschisă spre living, de 13 mp, în care racordurile de apă și canalizare, precum și prizele erau deja prevăzute, astfel că brief-ul clienților mei conținea câteva direcții clare:

  • să ne mișcăm repede cu amenajarea (conta, așadar, să colaborăm cu un furnizor de mobilier care să asigure montajul într-un timp optim);
  • să menținem un spațiu cât mai aerisit, astfel încât fereastra să “respire”, să nu fie flancată de dulapuri stânga-dreapta, oricât de tentant ar fi fost orice extra spațiu de depozitare;
  • bucătăria să fie un element de contrast în zona de zi, în care parchetul triplu stratificat este deja un element puternic în decor, oferind unitate la nivelul pardoselii și legând vizual bucătăria open space de living;
  • să avem electrocasnice dintr-o zonă medie de preț, dar dotate cu tehnologii smart, inclusiv de conectivitate sau control de la distanță;
  • să avem combină frigorifică încorporabilă, astfel încât aspectul bucătăriei să fie cât mai “clean” și echilibrat, mai ales că pe același perete aveam de mascat și centrala termică.

După mai multe vizite la câțiva furnizori de mobilier custom made, alegerea noastră a fost determinată de un cumul de factori, pe care i-am regăsit la kimor: calitatea produselor, execuția corpurilor de mobilier (sunt fabricate în Germania și vin finisate, găurite (pentru mânere) și parțial asamblate încă din fabrică – eliminând astfel erori de montaj), termenul de livrare (a fost gata în două luni), raportul calitate-preț și, nu în ultimul rând, partea de client service și etapizarea clară a lucrărilor. Totul a mers lin, conform calendarului stabilit și chiar am primit more for your kitchen (sloganul lor).

Citește și: Mulți ani înainte, mulți ani înainte în… bucătăria ta de la kimor

Cum am ales elementele și culorile? 

Proprietarii își doreau ca bucătăria să fie un element de contrast, dar totuși suficient de neutră – așa am ajuns la o combinație de Aqua blue-grey pentru fronturile din MDF + alb/gri pentru blat și contrablat + nuanța de stejar pentru etajere și nișă. Am adăugat un 5% negru – mânerele și plinta, care reiau din nodurile negre ale parchetului și din culoarea tâmplăriei exterioare.

Cuptorul și plita, singurele electrocasnice aflate la vedere, sunt tot negre, de la Samsung, și le-am ales nu doar datorită calităților tehnice (despre care povestesc mai jos👇), ci și datorită designului sleek, minimalist.

Am ținut ca blatul și contrablatul să fie din același material – pentru un aspect unitar, nu ne doream prea multe culori sau finisaje. Blatul melaminat este alb-gri, texturat și slim, am găsit această variantă la kimor, ceea ce face ca aspectul general al bucătăriei să fie mai rafinat.

“Vrem o chiuvetă mare, adâncă și frumoasă”, mi-au spus clienții. Am găsit-o la neakaisa.ro, împreună cu întregul kit de accesorii negre, metalice: sifon, dozator de detergent și un suport special pentru buretele de vase. Deși era disponibilă și pe negru, am mers pe varianta gri-beton – culoarea reia din nuanțele blatului de lucru texturat și nu contrastează cu acesta în plan orizontal. Chiuveta, de la brandul Deante, este din material compozit, adâncă, superîncăpătoare – îți încape în ea chiar și tava mare a cuptorului!

Bateria Hansgrohe e neagră, înaltă și coordonată cu celelalte elemente negre din plan vertical – vine tot de la neakaisa.ro.

Citește și: Am vizitat noul showroom Neakaisa.ro și am descoperit orice îți poți imagina pentru baia ta

Detalii care fac diferența

Fără doar și poate, detaliile despre care îți povestesc în continuare au avut un cuvânt greu de spus în alegerea de a lucra cu cei de la kimor. Urmărește cu atenție detaliile din fotografiile de mai sus ☝️

Foto o1 + Foto 02 ➡️ Observă canturile finisate în aceeași nuanță de stejar, folosită și pentru etajere și contrablatul nișei. Aceasta a fost o opțiune standard, sugerată de echipa lor, nu a însemnat un cost suplimentar.

Foto o3 ➡️ Cele două blaturi sunt îmbinate fără profil (de obicei metalic) – îmbinarea este aproape insesizabilă, pare un blat continuu.

Foto 04 ➡️ Nu am dorit înălțător – ar fi arătat inestetic în contextul în care avem o diferență de 2 cm între nivelul blatului de lucru și glaful ferestrei. Soluția a fost un profil special din silicon gri deschis, aproape insesizabil, dar care etanșeizează optim.

Un alt detaliu ➡️ benzile LED sunt încorporate în etajere prin frezare, iar intensitatea și temperatura luminii pot fi selectate printr-o simplă apăsare de buton.

Plită, cuptor, combină frigorifică – toate smart, de la Samsung

Samsung este un brand care investește constant în inovație și design și am avut mereu experiențe foarte bune cu produsele lor. Prin urmare, alegerile au venit cumva firesc, astfel încât să ne încadrăm cu electrocasnicele într-un buget rezonabil (mediu).

De ce plită cu inducție și nu pe gaz? În primul rând, a fost cea mai practică și rapidă alegere, ținând cont că ar fi fost nevoie de un proiect special pentru a trage o țeavă de gaz până în zona plitei. Apoi, această țeavă ne-ar fi împins câțiva centrimetri buni în față cu mobilierul, ceea ce nu era posibil în cazul nostru. În al doilea rând, se curăță extrem de ușor, mâncarea se gătește mai repede… Și încă un lucru important: aveam contrablat melaminat, iar focul și acest material nu sunt cei mai buni prieteni. 🔥

Proprietarii au ales plita cu inducție NZ64M3NM1BB/OL de la Samsung, în primul rând pentru că arată foarte bine – e neagră, simplă, exact cum ne doream. 👌 Însă trebuie să știi și câte lucruri smart poate să facă:

  • are funcția Power Boost – econmisești timp și gătești mai repde, plita oferă un impuls rapid de căldură, timp de până la 10 minute. Apa ajunge în punctul de fierbere rapid;
  • indicatorul de căldură reziduală “H” se transformă în “h” mic, atunci când suprafața devine suficient de rece pentru a o atinge;
  • te avertizează dacă vasul de gătit e prea mic, dacă acesta acoperă mai puțin de 60% din suprafața de încălzire;
  • are buton tactil care o blochează, astfel încât e sigură pentru cei mici;
  • suprafața de gătit se oprește automat, dacă funcționează prea mult timp.

Cuptorul este, desigur, tot electric. Am ales de la Samsung modelul de cuptor încorporabil Bespoke Dual Cook, 76 L, NV7B5645TAK/U2. Are un look minimalist, cu un singur buton principal de selecție a programelor + afișaj digital.
❗Poate fi conectat la aplicația Samsung SmartThings, ceea ce îl face mai mult decât un cuptor: un fel de bucătar care te învață rețete noi, care te ghidează atunci când gătești și îți recomandă rețete personalizate. 👩‍🍳

Bespoke este gama de electrocasnice de la Samsung care oferă bucătăriei un aspect frumos, elegant și unic – cuptorul fiind disponibil într-o varietate de culori și finisaje.

Citește și: Când te-ai entuziasmat ultima dată la vederea unui frigider?

Iată ce mai poate să facă acest cuptor și cât de smart este:

  • este Dual Cook, adică are două zone de gătit, care pot funcționa independent sau împreună. E ca și cum ai avea două cuptoare într-unul singur, astfel încât poți găti două preparate în același timp, cu setări diferite. Este prevăzut cu un element special care compartimentează cuptorul la nevoie;
  • are funcția Natural Steam – este prevăzut cu o tavă specială în care torni apă, ceea ce face ca preparatul să fie suculent la interior și crocant la exterior;
  • are Air Fry mode – gătești, de exemplu, cartofi prăjiți sau aripioare crocante într-o tavă specială, care permite circulația aerului fierbinte, acesta învăluind alimentele.

Proprietarii nu au folosit încă prea mult bucătăria, dar cozonacii de Paște, când am făcut și sesiunea foto, au ieșit perfecți – pe modul Conventional, la 180 de grade Celsius.

Combina frigorifică încorporabilă este tot de la Samsung – model BRB30600FWW/EF, 298L, clasa F, Twin Cooling. Ce i-a făcut pe beneficiari s-o aleagă a fost nu doar capacitatea (298 l) mai mare a acesteia (tehnologia SpaceMax™ are ca rezultat pereți mult mai subțiri, dar foarte bine izolați, creându-se astfel mai mult spațiu de stocare), ci și o caracteristică inteligentă: Cool Select Plus, care e de mare ajutor… ⤵️

✔️ Pe scurt, poți transfoma congelatorul în frigider, adică poți modifica temperatura congelatorului, astfel încât să funcționeze ca un frigider! În felul acesta, proprietarii au un frigider mult mai încăpător și își vor achiziționa, separat, un congelator (au și o cămară, unde poate fi depozitat).

Deasupra combinei frigorifice, a rezultat un extra spațiu de depozitare pentru tăvi. 

Alte plusuri ale acestei combinei frigorifice No Frost de la Samsung:

  • Twin Cooling Plus – optimizează temperatura și umiditatea din frigider și congelator, folosind o răcire independentă. Cu un nivel ridicat de umiditate în frigider, alimentele perisabile rămân suculente și proaspete;
  • Cool Select Plus (de care povesteam mai sus) – îți oferă și posibilitatea de a selecta temperatura dorită pentru a stoca diferite alimente la temperatura optimă, astfel încât totul să rămână mai proaspăt.
  • Tehnologia Digital Inverter – compresorul își ajustează automat viteza ca răspuns la necesarul de răcire. Deci este mai silențios, utilizează mult mai puțină energie.

Și acum iată care a fost costul: bucătăria a costat 9.970 euro (include: moblierul și accesoriile sale, chiuveta + accesoriile, bateria, toate electrocasnicele – combina frigorifică, plita, cuptorul, hota, mașina de spălat vase, montajul). Nu fii surprins, dar nimic nu mai costă cât costa în 2019-2020. Din păcate.

În rolurile principale:
➡️ kimor, mobilier de bucătărie – https://kimor.ro/
➡️ Samsung, electrocasnice – https://www.samsung.com/ro/
➡️ Neakaisa.ro, baterie + chiuvetă – https://www.neakaisa.ro/
➡️ Proiect & amenajare: arh. George Barbu – https://www.arhistation.ro/

Dacă și tu îți amenajezi bucătăria, îți dorim alegeri line și inspirație! 💪

Fotografii: Designist.ro / Samsung

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed