Cum arată o bucătărie care îți pune pe masă organizarea, utilitatea și atenția la detalii?

Tu unde îți începi diminețile? Noi, de cele mai multe ori, ne punem la punct planul de bătaie de peste zi în bucătărie, în timp ce sorbim dintr-o ceașcă de cafea. Dar seara? Așa-i că, de obicei, vă adunați cu toți ai casei tot în bucătărie să aflați noutățile de peste zi? Deci se înțelege de ce este esențial ca amenajarea ei să ceară timp, răbdare și expertiza specialiștilor.
Cu ajutorul echipei La Maison, am compus o listă a celor mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când gândești designul unei bucătării. Iar dacă ai nevoie de ajutor, ține minte că La Maison semnează proiecte de design complete: de la concept până la ultimele detalii, pline de finețe.

1. Adaptarea perfectă la necesități, dar și la forma bucătăriei

Foto: Grange

Nu credem în rețete de amenajare a unui spațiu, nici în stiluri care se pretează oricărei case, așa că optăm întotdeauna pentru adaptare. La pasiuni și necesități, dar mai ales la dimensiunile spațiului pe care îl ai la dispoziție. Este important ca, indiferent de formula de mobilare, să ai libertate de mișcare în bucătărie, să poți găsi totul cu ușurință, să deschizi dulapurile și cuptorul fără să lovești vreun perete, ușa încăperii sau pe cea a dulapului vecin. Ideal este să existe o distanță de aproximativ 120 cm în fața pieselor de mobilier (de exemplu între insulă și laturile bucătăriei, așa cum vezi în fotografia de mai sus), cât să ai suficient loc să te miști în voie (mai ales dacă ai companie la gătit) și să manevrezi totul cu lejeritate.

MaisonO bucătărie deschisă, în formă de U, este potrivită pentru încăperi de dimensiuni generoase: este suficient de mare pentru un singur bucătar care poate să și socializeze cu musafirii în același timp. Sau chiar să primească o mână-două de ajutor :). Ia în considerare adăugarea unei insule sau peninsule, pe care să o organizezi ca bar sau masă pentru micul dejun. Dar la toate acestea găsește răspunsuri echipa La Maison (foto: proiect de amenajare La Maison).

MaisonO bucătărie deschisă, în formă de L (cu sau fără insulă), este pentru cei care primesc adeseori oaspeți: i se poate alătura zona de dining, iar zona de lucru devine a tuturor. 🙂 Ai grijă, însă, gândește-te bine dacă îți place să împărtășești secretele tale de bucătar  🙂 (foto: proiect de amenajare La Maison).

În ceea ce privește organizarea bucătăriei tale, iată care sunt recomandările La Maison:

“Este esențial să existe o logică în aranjarea pieselor de mobilier. De pildă, nu plasa niciodată chiuveta într-un capăt al camerei, iar aragazul în celalălt. Nu vrei să fii nevoit să traversezi toată camera cu un vas plin cu paste fierte. Și dacă tot vorbim despre chiuvetă, o idee inspirată este să o așezi în fața ferestrei, dacă se poate. Mai bine să ai o priveliște frumoasă în fața ta în loc să te uiți la un perete”, punctează Cristina Zelmat, owner La Maison.

MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

2. Mascare și depozitare – utilitatea discreției

Pentru că și o bucătărie mică poate fi cochetă, depozitarea riguroasă, organizarea și mascarea electrocasnicelor sunt secretul. De la La Maison am prins câteva artificii care îți pot economisi din spațiul de lucru:

“Secretul este să folosim cu atenție fiecare spațiu disponibil. Insula poate ascunde rafturi sau sertare, hotele pot fi mascate de profile decorative, asortate stilului bucătăriei, ușile dulapurilor pot ascunde spații de depozitare oricât de mici, în care poți ține condimentele, de exemplu. Dincolo de cămara clasică, unde poți ascunde piesele mici, încearcă dulapurile cu uși care glisează, care să consume spațiu doar pe orizontală atunci când le deschizi, sau uși care se deschid pe înălțime. Folosim orice centimetru, suntem pregătiți cu experiență și imaginație pentru o mulțime de scenarii”, ne-a mai povestit Cristina Zelmat.

MaisonFotografii sus și jo: proiecte de amenajare La MaisonMaisonSurprise! Un frigider perfect încorporat.

La MaisonIar dacă vrei să mergi la un nivel superior, cine spune că nu poți masca întreaga bucătărie? Mai ales dacă vorbim de amenajarea unui studio (foto: proiect de amenajare La Maison).

3. Hote perfect mascate în mobilier

Îți spuneam că specialiștii La Maison sunt maeștri în crearea bucătăriilor made to measure; au ajuns la un nivel atât de avansat încât au devenit și maeștrii ai ticluirii hotei. 🙂 La prima vedere, nici nu ai zice că deasupra plitei există și o hotă, nu-i așa?

Fotografii sus și jos: proiect de amenajare La MaisonMaison

Cât despre tipurile de hote disponibile, echipa ne-a vorbit despre hotele încastrate în blatul superior, cu elemente decorative, și despre cele care glisează atunci când sunt folosite – cere detalii specialiștilor La Maison pentru mai multe idei adaptate spațiului tău.

4. Blatul de lucru – suport pentru arta din bucătărie

Granit, compozit, lemn special tratat pentru “încercările” unei bucătării, ba chiar și marmură – blatul de lucru al bucătăriei poate fi realizat din oricare dintre aceste materiale. Totuși, pentru că blatul este una dintre cele mai utilizate și vizibile suprafețe ale mobilierului, trebuie să fie și una dintre primele piese pe care le alegi și care poate dicta nuanțele și materialele din restul bucătăriei. Discută cu specialiștii La Maison coordonatele de bază: gătești des? Primești frecvent musafiri? Sunteți o familie activă, nu petreci mult timp acasă? Toate aceste răspunsuri pot influența decizia voastră.

La MaisonFotografii sus și jos: proiect de amenajare La MaisonMaison

5. Chiuveta – și pregătire, și curățenie

O chiuvetă ceramică, lucrată manual, foarte grea, adâncă și încăpătoare, cu o lungime de până la 100 cm. Sau, lângă blatul de lucru din compozit despre care îți spuneam mai sus, o chiuvetă care să îi continue finisajul și să creeze o imagine unitară. Sunt doar două dintre sugestiile La Maison. A, să nu uităm de întrebarea “chiuvetă simplă sau dublă?”: știm că uneori nu apuci să te ocupi de cele câteva farfurii pe care le-ai murdărit mai devreme și le-ai lăsat în chiuvetă, dar ai nevoie să speli fructele pentru desert. Dacă ai destul spațiu, alege o chiuvetă dublă, chiar dacă ai încorporat în mobilier și mașina de spălat vase.

MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

La MaisonO baterie clasică se încadrează perfect în povestea blatului de lucru și a chiuvetei ceramice. În cazul în care ai o opțiune ceva mai modernă, ca un duș extractibil, poți alege încastrarea acestuia în blat. Și dispenserul pentru detergent sau săpun poate fi încastrat în blat – încă un strop de spațiu salvat și de discreție! 🙂 (foto: proiect de amenajare La Maison)

6. Rafturi și sertare – organizare sub acoperire

Organizarea este o artă în sine, o artă a depistării utilității :). De pildă, rafturile largi și adânci sunt perfecte pentru păstrarea vaselor – poți vedea din prima din ce ai de ales și toate vasele vor fi cu siguranță mult mai folosite decât până acum. Suntem fani ai sertarelor înalte tip jolly systems,  pentru depozitarea condimentelor, uleiului, orezului sau cerealelor.

MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

7. Mânere și balamale – micile bijuterii ale fronturilor

Încet, încet, personalitatea bucătăriei tale se conturează. Trecem, deci, la elemente de detaliu, care dau tușele finale. La capitolul balamale, La Maison ni le-a sugerat pe cele vizibile atașate ușilor care sunt încorporate în structura piesei de mobilier, care oferă un bonus de sinceritate și de stil. Esențial este să avem un sistem bun de închidere a sertarelor, cum este Blum.

La MaisonFotografii sus și jos: proiecte de amenajare La MaisonMaison
Maison

8. La Cornue – vedeta unei bucătării complete La Maison

Last but not least, ajungem la partea noastră preferată a unei bucătării La Maison, cea mai palpitantă și gata să ofere savoare și la propriu, și la figurat: pianele de gătit La Cornue. Ți-am povestit despre ele pe larg, acum câteva luni, însă nu strică niciodată să redescoperi sous-chef-ul din fontă care împacă cele mai pretențioase gusturi atât în materie de pasiuni culinare, cât și de design. E vorba despre piese făcute în atelierul din Saint-Ouen-l’Aumône de artizani care le creează componentele lucrând manual vreme de 3-4 luni – da, dacă îți dorești un pian La Cornue, ia legătura cu specialiștii La Maison pentru că trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare.

Și asta pentru că fiecare pian de gătit (sunt mult mai mult decât un aragaz), fie că are cuptor electric, cu acoperiș boltit, sau este alimentat cu gaz, păstrează nivelul optim de umiditate pentru că este învelit la interior cu un strat ceramic. Așteaptă-te, deci, la friptura perfect fragedă și la desertul bronzat exact ca în cele mai apetisante seriale de pe TV Paprika.

MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

Foto: La Cornue

Foto: La Cornue

Pentru mai multe detalii despre fiecare dintre aspectele unei bucătării ca la carte, intră pe site-ul La Maison sau ia legătura cu Cristina Zelmat la cristina.zelmat@lamaison.ro și 0723 393 793.

Fotografii: via La Maison

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed