Cum au transformat un garaj de 22 mp într-un birou în care să tot lucrezi

Arhidot_designist 1

Cine? Arhitecții de la Arhi Dot Design, cu care noi am împărțit fostul birou vreo doi ani și ceva. În februarie, am primit vestea că trebuie să ne mutăm. Și noi, și ei. Au început căutările, calculele, renovările, ajustările, amenajările. În iunie, aveam două spații gata de arătat lumii. Și ei, și noi. 🙂 Începem cu noul birou Arhi Dot. După un șir lung de anunțuri imobiliare citite, vizionări și calcule, au decis să cumpere un garaj și să-l transforme cum numai arhitecții știu.

Arhidot_designist 15Așa arăta garajul în luna martie…

Arhidot_designist 2

Așa arată acum. Zona de lucru este separată printr-un corp cu rafturi deschise
de zona de întâlniri.

Înainte de a intra în detalii, trebuie să vă spunem că ce ne place cel mai mult este felul în care, printr-o mobilare inteligentă, au integrat toate funcțiunile (baie, chicinetă, depozitare, spațiu de lucru, zonă de întâlniri și de luat masa) într-un spațiu de doar 22 mp. Soluțiile găsite sunt versatile, astfel încât biroul nu arată înghesuit, ticsit. Iar unul dintre cele mai dificile provocari ca arhitect este să amenajezi un spațiu mic, care să funcționeze independent în ceea privește toate funcțiunile de care ai putea avea nevoie.

Arhidot_designist-13Surprise! Masa de cafea se face masă de meeting, care prinde bine și ca masă de lucru suplimentară sau ca loc de luat masa.

“Pentru biroul nostru de arhitectură, ne doream un spaţiu neconvenţional care să ne reprezinte, mic şi uşor de gestionat, un loc unde să ne simţim mai mult ca acasă decât ca la birou și care să ofere un contact cât mai direct cu strada, cu oraşul”, ne spun Dana și Vlad Boștină.

Când am auzit că vor să-și amenajeze biroul într-un garaj, am rămas un pic surprinși, dar lucrurile s-au metamorfozat pas cu pas și destul de repede. Garajul, aflat la parterul unui bloc de locuinţe din anii ’60, era folosit ca spațiu de depozitare de mulți ani, iar noul rol dat de arhitecți recuperează astfel un spațiu care ar fi rămas neglijat.

Arhidot_designist 3Totul a fost gândit cât mai eficient posibil. “Ne doream să avem integrate aici toate utilităţile necesare pentru a funcţiona independent, o zona extinsă de lucru, precum şi o zona de întâlniri/relaxare/loc de luat masa. Toate acestea fără că spaţiul să pară înghesuit”, adaugă Dana.

În afară de realizarea vitrajului către exterior, intervenţiile asupra spaţiului au fost minime la nivel de finisaj: au îndreptat pardoseala și au tratat-o cu o vopsea epoxidică.

Arhidot_designist 4

Au acordat o atenție mare instalaţiilor nu doar pentru a rezolva toate dotările necesare, ci și pentru a obţine consumuri mici pentru utilități – toată iluminarea se face cu tehnologie LED, iar bateriile din baie și din chicinetă sunt eco și reduc consumul de apă.

Arhidot_designist-14Ceea ce a transformat însă radical spaţiul au fost mobilarea (practic, pereții sunt “îmbrăcaţi” în mobilier) și placarea cu panouri cu aspect de lemn (inclusiv tavanul).

“Ne-am dorit un spaţiu inteligent, relaxat şi foarte flexibil, care să poată fi transformat uşor în funcţie de nevoi. Corpurile închise de mobilier includ şi maschează toate dotările (grup sanitar, spaţiu tehnic, bucătărie, depozitare amplă, imprimante etc.), iar piesele independente pot fi reconfigurate în funcţie de necesităţi”, ne spune Vlad.

Arhidot_designist 5 Arhidot_designist 8 Biblioteca-paravan, ce separă spaţiul de lucru de zona de întâlniri, este formată din 6 module care pot fi repoziţionate separat sau împreună în diverse variante, masa din zona de zi se transformă din masă de cafea în masă de dining sau de lucru, iar biroul cu 4 posturi de lucru are multiple spații de depozitare,  fiind prevăzut în mijloc cu o trapă cu capace pe toată lungimea sa, pentru mascarea cablurilor.
Arhidot_designist 9 Smart, simplu, curat, look minimal. Congrats!

Autori: arh. Vlad Andrei Boștină, arh. Daniela IleanaBoștină, arh. Simona Istoc
Birou de arhitectură: ARHI DOT DESIGN

Arhidot_designist 10 Arhidot_designist 11

Fotografii: Arthur Țințu

14 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed