Cum faci designul unui apartament cool (și) cu ce stă ascuns în debara sau reuse și recycle la puterea designist.

Nu o să începem acum să-ți povestim despre o Narnia magică de București, cu toate că s-ar potrivi de minune, nici nu o să-ți dăm lecții de reciclare/reutilizare creativă, chiar dacă această amenajare le-a cuprins și pe ele. Dar trebuie să recunoaștem că ne-am bucura să vedem mai multe povești din aceeași serie, care pornesc de la lucruri vechi și care formează scenarii designist noi 🙂 Un fel de “fă rai din ce ai”! De această dată, s-a întâmplat într-un apartament bucureștean reamenajat de Kulcuș (arh. Anca Ionescu) și cu piese noi, dar mai ales cu ajutorul pieselor vechi de mobilier și al unei debarale în care au încăput tot felul de surprize.

debaraApartamentul de 3 camere și 72 mp se află într-un imobil din 1969 din zona Lujerului și aparține cuplului Andreea-Alex, băiețelului lor, Matei, și papagalilor Kiki și Riki. Scopul lor (și motivul pentru care Anca a fost cucerită din prima): să-și facă o casă-acasă, care să le semene și pe care să o poată personaliza (din reamenajare nu au făcut parte și cele două dormitoare). Preambulul a constat în schimbarea tuturor finisajelor, a corpurilor de iluminat și a accesoriilor sanitare. Apoi, au intrat în scenă vechile (dar noile) piese de mobilier și o serie de piese desenate de arhitectă special ca să vină în completarea celorlalte.

debaraArhitecta ne-a spus că baia a fost votată încăperea preferată și de membrii echipei, și de proprietari 🙂 Ne-au plăcut și nouă mult și faianța tip subway, și bateriile Osmyum. Piesele favorite rămân, însă, corpurile de iluminat cu tentă industrială de la Zangra prin Design&After.

debara

Pentru o imagine mai amănunțită, uite și un colț din gresia ecosez alb-negru – dacă vrei să dinamizezi încăperea. 

debara

Faianța tip subway din baie se transformă într-o dantelă ceramică în bucătărie, tot cu ajutorul celor de la Osmyum. 

debara

“Așadar, primul pas a fost să scoatem toate finisajele existente (gresie, parchet laminat, arcadele și plafoanele în forme “organice” din gips carton etc ) și înlocuirea lor cu niște variante ceva mai fresh și mai estetice. După aceea, a urmat instalația electrică. Aici a intervenit o mică provocare tehnică: tipic pentru blocurile vechi, exista doar câte un corp de iluminat în centrul camerei, ceea ce ne-a obligat să regândim toată partea de iluminat, un plus pentru amenajare. Într-un final am strecurat și alte corpuri, care să compună scenografia camerelor”, ne-a explicat Anca.

debaraSaga finisajelor nu se termină aici, însă: tâmplăria din living și balcon a fost un alt personaj negativ al reamenajării apartamentului pre-debara 🙂 Mai precis, pentru că arhitecta a decis să plaseze în living un birou prelung, suficient de lung cât pentru toți cei trei membri ai familiei (observi și varianta mini din laterala stângă a imaginii de mai jos, da?), a fost nevoie de un sistem de deschidere glisant a ferestrelor, care să nu le lase să se năpustească asupra ecranelor și ghivecelor de pe birou. Ceea ce a venit la pachet cu un pic de adrenalină…

debara

debara

“Partea interesantă a fost că timp de 10 zile, cât a durat realizarea noului sistem, livingul a fost în bătaia vântului, de-a dreptul, fără ferestre, așa că toți ne rugam să nu pornească vreo furtună. Totul e bine când se termină cu bine: am răsuflat ușurați când am scăpat fără surprize și cu un sistem perfect 🙂 “.

Acum trebuie să facem un rewind. Cu siguranță ai zărit într-una din imaginile de mai sus…un șemineu. Un șemineu într-un apartament din Lujerului?! Da, chiar așa! Ceea ce ne duce în partea noastră preferată a poveștii apartamentului.

debara

“Cu amenajarea nu am pornit de la un stil anume, ci de la ceea ce proprietarii aveau deja și voiau să refolosească…și aveau multe. Andreea (cred că mai mult decat Alex) a strâns de-a lungul timpului foarte multe lucruri drăguțe, majoritatea păstrate ascunse într-o debara. La prima vizită mi-au sărit în ochi două lucruri despre care am știut din prima că le voi integra în amenajare: șemineul fals și covorul. Covorul și-a păstrat poziția, în timp ce șemineul a devenit o piesă centrală a livingului: se afla inițial pe un perete în continuarea unor corpuri de bibliotecă, greu de remarcat, așa că a meritat să fie scos la lumină. Am completat colțul cu o ramă ascunsă în debara, în care am pus oglinda de deasupra șemineului”, ne-a povestit Anca. 

Nouă ni se pare o imagine care s-ar potrivi în vreun conac adus în contemporan – contrazice tot ce-ți imaginezi când te gândești la un apartament dintr-un cartier muncitoresc din București.

debara

Dacă Andreea, jumătatea feminină a cuplului de proprietri, a fost cea care a adunat cele mai multe dintre piesele din debara, Alex, jumătatea masculină, a fost cel responsabil de coloana sonoră a apartamentului 🙂 Asta pentru că este pasionat de muzică, așa că a adunat de-a lungul timpului accesorii care au devenit piese de design în povestea amenajării lor – boxe, un mixer, dar mai ales pick-up-ul vintage care ne-a făcut să ne gândim la un superstar hollywoodian scăldându-se în lumina reflectoarelor 🙂 (da, a primit deasupra o lampă doar pentru el, care să-l scoată în evidență).

debara

Balconul este locul în care ne-am refugia în fiecare zi de primavară-vară dacă l-am avea la dispoziție. A trecut și el printr-o reinventare – a primit ferestre noi – și o reamenajare “scoasă” tot din debara: băncuța este fostul pătuț al lui Matei, masa este una dintre piesele depozitate, care nu și-a găsit un loc în casă până acum, decorațiunile croșetate de pe perete au fost făcute de mama Andreei. Sentimentul de liniște – de neprețuit 🙂 .

debara

Încheiem turul apartamentului cu singura imagine înregistrată a papagalilor Kiki și Riki. Așa-i, nu par foarte impresionați, dar papagalii nici nu sunt cunoscuți ca niște ființe foarte pasionate de design, nu? 🙂 

Fotografii: Cătălin Georgescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed