De ce să mergi pe 8 august la Conacul Apafi din Mălâncrav?

Pentru că circuitul de concerte SoNoRo Conac din vară se reia cu o vizită muzicală la conacul Apafi din satul Mălâncrav, conacul preferat din Transilvania al Prințului Charles.
Și ca să vezi ce traseu interesant poți face până acolo, iată aici drumul făcut de noi, acum două veri, către frumosul sat Mălâncrav.

Concertul va avea loc vineri, 8 august, de la ora 19.00, iar muzicienii Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă) ne vor delecta cu un program muzical  compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, G.Enescu, A.Dvořák și J.Halvorsen.

Sonoro Conac Apafi designist 01

Concertul începe la ora 19 și va fi precedat de o vizită a bibliotecii și a salonului conacului, proprietatea care a aparținut familiei regale maghiare Apafi în urmă cu 600 de ani, restaurată cu deosebită grijă de Fundația Mihai Eminescu Trust.

Despre Conacul Apafi ți-am povestit pe larg, într-un articol special, dedicat lui. Conacul a fost construit în secolul XV de familia regală maghiară cu același nume în localitatea Mălâncrav din județul Sibiu. La sfârșitul secolului XVII, conacul a fost trecut în proprietatea familiei nobiliare Bethlen.

Sonoro Conac Apafi designist 04

În secolul XIX el a fost vândut și a intrat într-un proces treptat de declin. În anii 1920 a devenit proprietate a Bisericii Luterane, iar în 1947 a fost confiscat de regimul comunist și transformat în cămin cultural. Căderea regimului comunist a însemnat restituirea conacului, în stadiu de ruină, Bisericii Luterane, care a luat hotărârea să-l vândă Fundației Mihai Eminescu Trust, în vederea restaurării. Lucrările de restaurare au început în anul 2004.

Sonoro Conac Apafi designist 02

Cu ajutorul arhitectului Jan Hülsemann și a meșterilor Fritz Klutsch și Ernst Linzing, conacul a fost restaurat pe cât posibil în concordanță cu planurile arhitecturale din secolul XVIII. Procesul de restaurare a fost unul migălos, realizat la standarde înalte, cu implicarea, printre altele, a artizanilor locali pentru broderiile și mobilele pentru interior și exterior. Planurile pentru grădină au aparținut lui Catherine Fitzgerald, peisagist, care a lucrat împreună cu Kirsty Stevens.

Pe 1 octombrie 2007, conacul astfel restaurant a fost redeschis publicului. În prezent, el poate găzdui până la 9 oameni, cu posibilitatea de a găzdui alți 18 în casele de oaspeți situate în sat.

Sonoro Conac Apafi designist 03

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac-, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

Afis sonoro conac 2014 Apafi Malancrav RO

Traseu: Satul Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) se află la 25 de km de Sighișoara, în drumul spre Mediaș. După ieșirea din localitatea Dandeș virați la stanga urmând indicatoarele către Laslea și Mălâncrav.

Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informații: http://conac.sonoro.ro/

SoNoRo Conac continuă în luna septembrie la Biserica Neagră din Brașov (13 septembrie) și Conacul Ghyka de la Cotești (14 septembrie), având ca ultimă oprire capitala, cu un concert pe 15 septembrie la Casa Monteoru din București.

Foto via experiencetransylvania.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed