De vorbă cu Alex Nimurad

Îmi amintesc și acum replica unui designer: “De Nimurad e bine să vorbești, oricum”. Țin minte că m-a amuzat și bucurat în același timp, mai ales pentru că mi se părea că prea puțini vorbesc despre proiectele lui.

Alex NimuradFoto: Vlad Bîrdu

L-am cunoscut pe Alex acum mai bine de un an la Street Delivery, mulțumită lui Cătălin Anchidin și a tricourilor pe care Alex le expunea pe Strada Verona. A urmat curând o colaborare: Alex a desenat două ilustrații special pentru tricouri Designist 🙂

Alex Nimurad grafica-bun

Alex Nimuard etichetaps

Și povestea a continuat, iar vizualul pentru ediția a doua a târgului de design contemporan Made in RO, care a avut loc pe 25 și 26 mai, în cadrul Romanian Design Week, este semnat tot de Alex Nimurad. Un vizual de care, deși târgul a trecut, ne e greu să ne despărțim 🙂

Vizual Alex Nimurad - Designist

Preconizăm multe zâmbete în acest text, dar așa se întâmplă când îl cunoști sau vorbești/lucrezi cu Alex. Și vă mai prevenim că veți fi uimiți de câte lucruri face, diferite, însă toate conectate cu designul. În general, nu ne “băgăm” când vine vorba de fashion, proiectele lui Alex sunt însă mai mult de atât și era și timpul să vorbim despre ele.

Alex Nimurad - Saint Hooligan (4)

Alex Nimurad - Saint Hooligan (2)Colecția Saint Hooligan, sau primul succes public, lansată la începutul lui 2012,  cu un concept vizual pe care e musai să-l vedeți complet aici. Noul huligan se răzvrătește împotriva a ceea ce a devenit sfânt: „tot plasticul și toată partea asta de fațadă, falsă, care a ajuns să fie icoană.”, explica Alex (sursa). 

Alex Nimurad - Saint Hooligan (3)Foto: Andrei Ivan, make-up & hair styling: Diana Ionescu, styling: Alexandru Nimurad, post-processing: Alexandru Nimurad. 

Alex Nimurad - Saint Hooligan (1)

Colecțiile Saint Hooligan și Elemental (lansată în vara anului trecut) au ajuns deja pe Not Just A Label, faimoasa platformă ce selectează atent lucrările tinerilor designeri. Iar în toamnă, colecțiile Elemental și Aminals vor apărea într-un album de 500 de pagini, scos de  Alt//Cramer, o editură din Berlin, alături de alți fashion designeri și colecțiile lor. 

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (5)

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (8)

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (6)

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (2)Elemental, lansată în vara lui 2012, vorbește despre cele 4 elemente care contruiesc totul în jurul nostru și care ne definesc, în proporții diferite: foc, aer, pământ, apă. Spre deosebire de Saint Hooligan, e o colecție mai conceptuală, de “non-produse”, cum le spune Alex, însă la fel de importante ca și “hainele de purtat” pentru povestea (despre noi) pe care o redau.

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (1)

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (3)Make-up & hair styling: Diana Ionescu. Fotografii de Vlad Bîrdu

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (7)

Elemantal - Alex Nimurad - Designist (4)

Proiectele tale sunt destul de diferite: de la grafică la fashion design, artă. Noi, cel puțin, te-am cunoscut datorită graficii tale imprimată pe tricouri. Cum se împarte, de fapt, ziua ta de muncă: cât e grafică, cât e fashion, cât e artă, cât e inspirație, cât e transpirație? 🙂

Multă muncă, dar nici nu aș putea altfel pentru că e ca un motoraș care mă menține activ și creativ. 🙂

Nu cred că aș putea să contorizez cum se împarte ziua de lucru pentru că se îmbină perfect toate lucrurile pe care le-am învățat și formează un tot unitar.

În general o zi de muncă obișnuită începe devreme, se termină târziu, dar oricum ar fi, de fiecare dată mă încântă la fel de mult și dacă în ziua respectivă am și învățat ceva nou, atunci cu atât mai mult am un motiv de bucurie mai mare.

Animals - Alex Nimurad - Designist (2)Make-up: Diana Ionescu. Bijuterii: Wolf 25. Fotografii: Vlad Bîrdu

Animals - Alex Nimurad - Designist (1) Aminals: o amină sau aminoacetal este un grup funcțional sau tip de compus chimic care are două grupe aminice atașate la același atom de carbon. Aminalele pot fi găsite în animale, plante, microorganisme și oameni și pot fi benefice sau răni, în funcție de cantitate. Prin urmare, e vorba de căutarea unui echilibru.

Animals - Alex Nimurad - Designist (3)

Revenind la fashion, ai semnat proiecte remarcabile: Saint Hooligan, Aminals, Elemental, iar mai nou Queen of Russia. Cum ai dezvoltat aceste concepte, sunt ele episoadele unui serial mai cuprinzător, in progress, există o constantă care le unește sau nici nu ai intenționat asta?

Toate aceste proiecte sunt etape în maturizarea mea, sunt căutări personale și întoarcerea către același filon -€“ căutarea unui echilibru. Fiecare temă pe care o aleg are undeva inclus un mic, dar important, detaliu care mă fascinează. Fiecare idee, în jurul căreia s-a dezvoltat un proiect, a reprezentat un moment sau o descoperire, sau o căutare, sau pur și simplu un motiv de bucurie. Odată asimilate, trec mai departe.

Noi am spune că de la desenele tale pe care le-am regăsit pe tricouri (menționând aici și cele 2 tricouri special create pentru Designist vara trecută), până la Queen of Russia, imprimi constant un feeling suprarealist, cu detalii fascinant de organice.Tu cum le percepi?

Cred că îmi distribiu atenția în mod inegal și mă concentrez mai mult pe anumite aspecte. Și apoi mai este și dragostea mea pentru tot ce înseamnă natură. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi altfel dacă nu aș fi influențat de ea.

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (8)

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (6)Queen of Russia, proiect realizat în 2013, în colaborare cu All Hollow și revista Make-up România. Un editorial inspirat de baroc și un concept tradus în 4 costume care te introduc într-o lume de poveste mai întunecată și rece, specifică Rusiei misterioase, dar și dure.

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (9)Fotografii: Barna Nemethi /concept & make-up: Anca Buzea Make-Up /wardrobe designer: Alexandru Nimurad /hair styling: Robert BOTH.

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (5)

De fapt, creațiile tale depășesc “limitările” unei colecții fashion: sunt mult mai conceptuale, abstracte, artistice. Tu însuți ai adăugat la descriere “Artist” la pagina de facebook. Să reținem, așadar, Alexandru Nimurad în primul rând artist, apoi designer?

Aici este o mică limitare pe care o are facebook, nu are categoria “designer”€™ pentru pagini și de aceea am fost nevoit să aleg cel mai apropiat titlu.

Ca formație sunt în primul rând designer.

Proiectele mele, mai corect spus ale noastre (pentru că mereu lucrez într-o echipă), vor fi mereu construite în jurul unei povești; dacă povestea e mai abstractă, atunci rezultatul e pe măsură.

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (1)

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (1) Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (2)Crearea conceptului pentru Queen of Russia ascunde aceeași poveste specifică fiecărui proiect: conturarea personajului, ideea centrală, apoi seria de ilustrații. Alex a studiat desenul, dar și arhitectura, iar acum e student la design vestimentar. Prin urmare, înțelegerea volumelor și transpunerea lor în ilustrații care susțin conceptul vizual al proiectului înseamnă pașii firești în construirea poveștii.

Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (4) Queen of Russia - Alexandru Nimurad - Designist (7)

Pentru că am deschis subiectul artei, ne-am referi mai ales la un proiect recent al tău: This is not Real – unde Mitul Peșterii a fost transpus într-un pictorial pentru o revistă fashion, Cockaigne. Este această direcție – conceptuală, artistică, constanta pe care vrei să mergi? 

Așa cum vă spuneam ne place să spunem povești folosindu-ne de mijloacele cu care suntem cât mai confortabili. Bineînțeles că proiectele acestea îmi influențează restul proiectelor.

Nu aș vrea să trag o linie și să spun “gata, până aici asta și de aici doar asta”; sunt o mulțime de lucruri pe care le învăț realizând proiecte mai abstracte și obiecte/non-produse.

This is not Real - Alex Nimurad - Designist (1) This is not Real - Alex Nimurad - Designist (2)This is not Real, proiect pentru revista Cockaigne, reinterpretează mitul peșterii, punând accent pe curajul de a te elibera, de a deschide ochii asupra ceea ce credeai a fi adevărat.

Foto: Vlad Bîrdu photographer; MUA: Diana Ionescu; Costumes & recoloring: Alexandru Nimurad; Concept: Vlad Bîrdu & Alexandru Nimurad

This is not Real - Alex Nimurad - Designist (3) This is not Real - Alex Nimurad - Designist (4)

Ai în vedere, în același timp, și lansări sau colecții cât se poate de purtabile – cu subtilități incluse, însă mult mai aproape de un scenariu cotidian, decât de unul conceptual – așa cum au fost, de exemplu, Saint Hooligan sau tricourile?

Dacă totul va decurge conform planului, atunci urmează un proiect asemănător în toamnă. Va fi o colecție mixtă.

Pentru că știm că de multe ori semnezi lucrări de graphic design: care sunt proiectele care ți-au rămas la suflet?

Fiecare proiect pe care l-am făcut a venit într-un moment de căutare și explorare și reprezintă ceea ce am simțit atunci și pentru fiecare lucru pe care îl fac mă implic foarte mult, de aceea îmi este imposibil să fac o ierarhie.

Ilustratii - Alex Nimurad - Designist (1)Ilustrații semnate de Alex Nimurad, deja le visăm pe pereți!

Ilustratii - Alex Nimurad - Designist (3)

Cu cine colaborezi cel mai des în proiectele tale? De ce obstacole te lovești în general la punerea lor în aplicare?

Până acum am lucrat cel mai des cu Vlad Bîrdu (fotograf) și cu Diana Ionescu (make-up artist), cu ei mă știu de ceva timp și ne înțelegem aproape telepatic.

Obstacolele pe care le-am întâlnit ar fi aroganța și lipsa unor platforme pentru tinerii creativi. Partea cu platformele pentru creativi se schimbă în bine ( și nu pot decât să mă bucur că există reviste ca All Hollow sau Cockaigne și alte proiecte asemănătoare). Sunt din ce în ce mai multe și sunt cel puțin la fel de bune ca cele de afară.

Ilustratii - Alex Nimurad - Designist (4)

Girls, ilsutrații

Ilustratii - Alex Nimurad - Designist (2)

La ce îți propui să (nu) renunți?

Nu aș renunța niciodată să mă exprim liber și nu aș putea accepta ideea că cineva sau ceva ar putea să mă limiteze vreodată (creativ), pentru că odată ce renunți la niște principii îți limitezi și creativitatea.

De renunțat, renunț (în general) la balastul care uneori se adună și te ține pe loc.

Un proiect la care visezi de mult timp?

Sunt momente în care visez să fac ceva ce are legătură cu lumea acvatică. Mă fascinează tot ce ține de universul subacvatic, care ne este atât de străin și care e foarte  compelx și interesant.

Acvarium - Alex Nimurad - Designist (3)

 

Acvarium, apropo de fascinația pentru lumea subacvaticăAcvarium - Alex Nimurad - Designist (1)

Care sunt maeștrii tăi personali? 🙂

Mi-a plăcut întotdeauna să descopăr și nu am luat niciodată lucrurile așa cum sunt pentru că îmi place să mă documentez și să aprofundez orice poate reprezenta o sursă de inspirație.

Îmi place foarte mult să pătrund în lumea sau în universul unui personaj care mă fascinează.

Pe lângă oamenii pe care nu i-am cunoscut personal niciodată, dar care mi-au îmbogățit viața și mi-au schimbat-o ( și aici o să dau câteva nume dintr-o listă foarte lungă: Hayao Miyazaki, Mark Rothko, Rick Owens), mai sunt și două profesoare: pe una am cunoscut-o la liceu, iar pe cealaltă am cunoscut-o la facultatea de artă.

Tricouri - Alex Nimurad - Designist (1)Tricourile cu ilustrații semnate de Alex, care ne-au picat cu tronc la Street Delivery 2012.Tricouri - Alex Nimurad - Designist (2)

Ce ai în pregătire pentru a doua parte a lui 2013, la ce să ne așteptăm?

Lucrez în paralel la mai multe proiecte, însă în ultima vreme m-am orientat mai mult pe partea de design vestimentar.

În momentul de față, pe lângă aceste proiecte, mai este încă unul la care mă ocup de partea de ilustrație. În permanență îmi vin idei noi, dar pentru asta e nevoie de resurse materiale și de timp.

Sunt deschis la tot felul de colaborări, așa că nu este exclus ca pe lângă ce am în plan să mai apară și alte proiecte noi.

Cum simți tu că se schimbă contextul de design de la noi? Există, din punctul tău de vedere, niște schimbări palpabile, concrete care te pot influneța?

De la an la an lucrurile evoluează într-o direcție care mă face să cred că e pozitivă. Mă bucur tare mult să descopăr tot mai multe proiecte frumoase ale unor oameni creativi și tot mai multe proiecte îndrăznețe.

Și cel mai mult mă bucur că oamenii încep să se exprime tot mai liber și în ciuda tuturor problemelor cu care designul românesc se confruntă oamenii nu se limitează și chestia asta îmi dă speranță și mă stimulează.

Alexnadru Nimurad_DesignistFoto: Vlad Bîrdu

Poți vedea mai multe lucrări create de Alex Nimurad pe pagina sa de facebook și în portofoliul său de pe Behance.

Fotografii: prin Alex Nimurad

One Comment

  1. Felicitari, Alex! Mult spor si creativitate sa ai!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed