De vorbă cu Ciprian Vrabie, designerul de ale cărui desene devii dependent!

Pe Ciprian l-am cunoscut prin intermediul unor eșarfe: realizam capitolul de design de obiect pentru numărul 5 al Institute The Magazine, iar în scenariul foto dedicat au fost inserate eșarfele lui. Nu, nu vorbim, cum îi place și lui să se explice, de un creator de eșarfe, pernuțe, tricouri etc., ci de un graphic designer care a început prin a lăsa arhitectura pentru creioanele colorate și a continuat prin a-și imprima desenele pe suporturi care mai de care mai fine, cum ne place nouă să spunem.

Acesta este desenul cu care se deschide și site-ul său, o creație ce poate fi imprimată pe multe suporturi, de la mătase la bumbac, de la pernuță la sacoșă etc.

Un posibil suport pentru acest desen, în culori diferit virate. Ni l-am notat deja pe lista de cadouri 🙂

Probabil cele mai cunoscute sunt eșarfele sale, asta și pentru că fashion-ul are întotdeauna un cuvânt mai greu de spus când vine vorba de percepție și promovare. Sau, ca să ne păstrăm în același domeniu, tricourile Dersu Streetwear, pe care și membrii Subcarpați le poartă uneori la concerte, cum s-a întâmplat anul acesta la Street Delivery. Pe la unele târguri v-ați întâlnit poate și cu pernele ce-i poartă desenele. Vă spunem sigur că s-ar bucura ca grafica sa să îmbrace multe din lucrurile faine din jur și am zice că nu mai e cale atât de lungă.

Desen pentru eșarfa Art Deco, din mătase, din noua colecție, recent lansată de Ciprian, a cărei poveste o spune mai jos.

Așa va arăta la gât eșarfa

Iar așa o vei primi 🙂

Trebuie să știți că cele mai multe dintre creațiile lui minunate și colorate le veți putea vedea față în față și cumpăra de la Made in RO – Design românesc de dat în dartârgul de cadouri de Crăciun organizat de Designist.ro pe 22 și 23 decembrie, în spațiul La Copac (Str. Pitar Moș nr. 23). Iar până atunci, vă introducem în atmosfera desenelor lui Ciprian.

Desene care ne plac și la care ne gândim ce bine le-ar sta drept printuri înrămate. Mai multe puteți vedea aici.

Village

Country

Cum ai început să desenezi ilustraţiile atât de frumoase pentru eşarfe? E o pasiune mai veche sau, pur şi simplu, într-o bună zi te-ai întrebat “ce ar fi dacă…” şi lucrurile s-au pornit să se întâmple?

Dintotdeauna mi-a facut plăcere să desenez, de asta am și oscilat la un moment dat între arhitectură și arte plastice. Nu mi-am propus de la început să fac eșarfe, ele au devenit suportul prin care o parte din grafica mea a luat o formă fizică, purtabilă și ….vandabilă. Prin ele am urmărit să spun povești frumos colorate care să complimenteze femeia si sa o facă să se simtă specială.

Cats in the living room

 Desen Russian tea

Ce te inspiră în motivele pe care le desenezi? Noi te-am proclama un Klaus Haapaniemi al României, care reuşeşte să îmbine tare armonios tradiţia românească cu rafinamentul nordic al ilustraţiilor.

Inspirație e pretutindeni, în viață și în artă, trebuie numai să o vezi. În primul rând sunt atras de natura și de folclorul balcanic. Mi-am petrecut vacanțele de vară ale copilariei într-un sat din nordul Moldovei. Acum, după mult timp, îmi vin în minte imagini de livezi, dealuri înverzite, căsuțe pline de carpete înflorate, pisici, oameni frumoși… și le desenez.

Cultura urbană a secolului XX, ilustrațiile pentru copii și cinematograful sunt alte teme care-mi sunt foarte dragi. Nu am o singură sursă de inspirație, ultima mea colectie de eșarfe se inspiră din art deco, cabaret și din glam-ul starurilor de cinema din anii ’40.

Comparația cu artistul finlandez e flatantă pentru că el are un univers minunat, cu totul aparte. Îl știu de mult, îl urmăresc de ani de zile și este unul dintre ilustratorii mei favoriți.

Eșarfă de mătase, Suspicion, din noua colecție art deco & glam de anii ’40

La gât va sta așa

Scarf with Cats, tot din noua colecție

Așa o vei primi

De la eşarfe, la tricouri, apoi la pernuţe? Cum a decurs aventura creaţiei şi a imprimării? 🙂

Ideea de business a fost relativ simplă: să ai o grafică interesantă, atractivă, pe care să o imprimi pe diverse suporturi, de la materiale nobile precum mătasea, până la bumbac sau carton/hârtie. Rezultatul constă într-o o mulțime de produse, de la tricouri și pernuțe decorative, până la ilustrații, afișe, felicitări, autocolante.

Din punct de vedere creativ fac doar ce îmi place, aventura în adevăratul ei sens începe când vreau să materializez grafica mea într-un obiect de design atractiv și…vandabil. E greu să faci singur tot acest demers. Procesul efectiv începe cu o schiță, schița capătă contur, ulterior o procesez digital pentru macheta finală și o trimit la print. Între timp mai fac și un import de mătase ;), definitivez grafica pentru ambalajele care vor „adăposti” produsele finisate, tigheluite pe care le-am ridicat de la un atelier de croitorie cu care colaborez. Și mai fac uneori și livrări clienților din București 😉

Pernă decorativă, cu desen creat de Ciprian Vrabie. Pernuțele sunt pasiunea noastră cu numărul 2 , după eșarfe, și deși ne-a rugat să nu punem “chiar așa de multe”, credem că, spre bucuria multora, îl vom trăda 🙂

Cam greu să le reziști, desenele lor ne-au amintit de cele ale lui Klaus Haapaniemi.

Desene noi, care, așa cum spuneam nu e musai să stea doar pe penuțe.

Culorile (unele modele vin în 2 sau mai multe variante de culori) și dimensiunile pernuțelor pot fi alese la comandă.

Am văzut că ţi-ai împrospătat colecţia de tricouri cu “grafici” noi, care explorează elementele tradiţionale acum 3D. Ce vei expune la Made in RO din colecţia de eşarfe, mai ales că vine vremea lor, şi cea a pernuţelor?

Tocmai am terminat o colecție nouă de eșarfe, inspirată din Art Deco și La Belle Epoque, în care am urmărit eleganța unor vremuri apuse. Culorile alese (roșu, negru, auriu) sunt puternice, trimit la rafinament și senzualitate.

Nostalgia este tema dominantă a acestei colecții, deoarece evocă un tip de frumusețe pierdut pentru totdeauna. Atunci când le-am desenat, m-am gândit la feminitatea marilor staruri ale filmului din anii ’40 (Veronica Lake, Rita Hayworth, Hedy Lamarr, Jane Russel) deoarece aceste actrițe sunt ultimele reprezentante ale eleganței, cu rochii lungi din lame, șiraguri de perle și blănuri opulente. Pentru a nu fi luat foarte în serios, am creeat și o eșarfă cu pisici, păstrând unitatea cromatică a colecției.

Această colecție este deja disponibilă online, dar a fost și va fi prezentă și la târguri de design.

Pentru pernuțe m-am raportat la lumea satului românesc și am creat peisaje imaginare cu dealuri pline de căsuțe sau forme vegetale în care se ivesc insecte.


Eșarfă Yellow Feather, din noua colecție

Eșarfa Golden Night

Eșarfă Ocean Flower, bineînțeles print digital pe mătase

Eșarfă Neofolk

Cât e de greu sau uşor este drumul de la desen până la creaţia finală? Unde le imprimi, de unde vin materialele, ce găseşti şi ce nu găseşti în România?

În general nu e chiar așa de greu să concepi un obiect și apoi să îl realizezi practic. Problemele mele de la început au fost legate de colaboratorii pe print, de atelierele de croitorie și de rețelele de distribuție. Am întâmpinat destule dificultăți legate de imprimarea pe mătase în România, de realizarea unui prototip sau a unei serii mici de test, dar și de finisaj al produsului final. Unele printuri se pot realiza în Romania, pe altele le-am făcut în Anglia.

Până la urmă e oarecum firesc să existe și piedici; nici in arhitectură sau în amenjări interioare nu am avut niciodată un șantier fără nicio problemă 🙂 Importantă e gestionarea lor cu abilitate, pentru ca rezultatul final să fie cel așteptat și să pot ajunge la calitatea dorită de mine.

Batistă pentru costum, Zig-Zaga, ca să nu se simte domnii în minoritate. 

Batistă pentru costum, Orange Grass, din mătase

Batistă Folk Pink

Batistă Folk într-o variantă mai roz 🙂

În cazul pernuţelor, de exemplu, de unde iei feţele propriu-zise şi unde continui procesul tehnologic şi creativ? Pot fi imprimate şi feţe cu dimensiuni variate, la comandă?

Pernutele, ca și celelalte produse sunt imprimate digital pe bumbacuri, satin, materiale mixte. Ulterior se „construiește” pernuța la un atelier de croitorie. Și da, la comandă se pot realiza și alte dimensiuni sau chiar modifica cromatica desenelor.

Pernuțe

Desen Fleurs, cu poveste

Ce te gândeşti să mai desenezi sau să creezi? Cu ce materiale noi ai vrea să experimentezi?

Mă interesează să lucrez cu ceramica, mi se pare foarte ofertantă. De asemenea, mi-aș dori să pot imprima pe metal, plastic, corian. Din păcate, de multe ori tehnologia este destul de scumpă și asta se extinde, evident, și asupra prețului final.

Mă tentează, ca pe multi arhitecți de altfel, să realizez obiecte de mobilier, scaune, mese. De mult am în minte un prototip de lampă din corian și sper ca în primăvară să îl văd realizat.

Eșarfa Geometrical garden

Atunci când desenezi, cum ştii ce motiv ar fi mai potrivit pentru o pernuţă, o eşarfă, un tricou? Cum ajung să se contureze şi să se diferenţieze creaţiile tale?

Nu am un set de reguli pentru asta, mizez mai mult pe fler si pe intuiție. Totuși, fiecare suport material cere un anumit tip de desen. De exemplu, mătasea e nobilă, are strălucire, e perfectă pentru un accesoriu elegant. Mătasea cere o grafică subtilă și rafinată. Nu merg întotdeauna pe eleganță declarată și lux, caut și alte modalități pentru a defini feminitatea și atunci aleg o cromatică îndrăzneață sau un desen naiv, eventual inspirat din imaginarul copilăriei.

Fiecare obiect este conceput având în vedere caracteristicile lui finale care includ conceptul, materialul ales, desenul, cromatica. Cum se diferențiază produsele mele de celelalte? Simplu. Chiar dacă sunt la curent cu ce produc marile case de modă și designerii de nișă, nu urmez niciun trend, ci  am încredere în instinctul meu.

Tricou Pixel românesc roșu, Dersu Streetwear

Peacock-Duck

Tricou Beige Horses

 La final, o mărturisire: drumul designerului român e presărat cu…

Cactuși înfloriți.

Pe 22 și 23 decembrie îl poți cunoaște pe Ciprian și proba eșarfele & tricourile sau pipăi pernuțele la Made in RO – Design românesc de dat în dar, târg de cadouri de Crăciun powered by Designist.ro, în spațiul La Copac (str. Pitar Moș nr. 23).

Brăduţii care alcătuiesc grafica tuturor vizualurilor Made in RO sunt şi ei creaţia lui Ciprian. Ca să vedeţi câte aplicaţii minunate îşi găsesc desenele lui 🙂 

Fotografii prin Ciprian Vrabie (site și pagina de facebookDersu Streetwear)

11 Comments

 1. eM

  Sanna Annuka sa traiasca, de n-ar fi fost ea…

 2. april

  🙂 sunt elegante si dau un plus de valoare tinutei .
  e un accesoriu de bun gust atat pentru studenta grabita sa ajunga la examen cat si pentru femeia de cariera grabita sa ajunga la o conferinta.

 3. Ioana

  Buna Designist si buna Ciprian!

  Am vazut tricourile la voi, la un concurs, nu am castigat dar le-am tinut minte. Totul arata fantastic! Voi veni La Copac sa vad 🙂 Bafta in continuare!

 4. Buna, Ioana! Te așteptăm cu drag și cu multe surprize frumoase! 🙂

 5. Superbe eşarfele!

 6. extraordinare desene! felicitari, Ciprian, sunt deja fana 🙂

 7. Roxana

  cred ca vreo 2 desene mi le voi face tablouri pe perete…sunt grozave, si culorile si grafica, ma fac sa am simt ca Alice in Tara minunilor

 8. […] De la ultimul nostru interviu ştim că petreci o parte din weekend-uri într-o frumoasă grădină de la ţară. Am spune că […]

 9. […] mai sofisticat, nu dai greș cu o eșarfă din mătase (62 euro) sau o cravată (35 euro), creație Ciprian Vrabie. Noi ne-am îndrăgostit iremediabil de ele de ceva […]

 10. […] Elementul grafic al vizualului este un design românesc, semnat de Ciprian Vrabie. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed