De vorbă cu Cristina Curelea despre So Lemn, un proiect exuberant

Pagina de facebook So lemn ne-a pus în funcțiune în primul rând sinapsele emoționale 🙂 Pentru că, în sfârșit, vedeam altfel de piese de mobilier: cu o ironie, extravaganță și o exuberanță atât de necesare pentru relaxarea unor limitări de multe ori prea pragmatice pe care le implică designul de obiect. Piesele create de Cristina Curelea vin cu altfel de mesaj: sunt instalații ce-ți provoacă un soi de introspecție, cu viziuni și vise personale:

Eu vin din altă lume, într-adevăr, sunt, cum bine ai sesizat, dintr-un alt film. Sunt actor păpușar, deci vin dintr-o altă dinamică, dintr-o altă artă, mai degrabă teatrală, frământată însă în mâini… și-n vise. So Lemn este un vis organic al meu, ca femeie și ca artist, mi-a spus Cristina.

Cristina Curelea - Designist (1)Te-aștept de atâta vreme, fotoliu eco-vintage. În trena fotoliului recondiționat și-a făcut cuib o plantă agățătoare.

E imposibil ca cineva să nu remarce mesajele cu care vin piesele tale: de exemplu taburetul țărănesc cu piele de vacă care spune “Pentru tine m-am sinucis, boule!”. Să te întrebăm ce ai vrut să spui mai exact sau să savurăm mesajul zâmbind fiecare în sinea lui? 🙂

Se poate să fie un mesaj feminist… Se poate să mi se pară că pielea este iubita ancestrală a lemnului, e un ying și yang al pământului din care venim, nu știu. Cred însă că arta decorativă și designul de obiect nu trebuie să fie entități indiferente, utilitare și comerciale cu tot dinadinsul. Cred că ludicul, moștenit din teatrul de păpuși, e benefic pentru arta  “homewealth”-ului. Nu cred că trebuie să ne luăm foarte-n serios! 🙂

Cristina Curelea - Designist (3)Taburetul Pentru tine m-am sinucis, boule! Scaun țărănesc din lemn de fag și piele de vacă.

Canapeaua Vino sub aripa mea! ne-a dat gata: o bijuterie cu pene! Să ne așteptăm la mai multe piese recondiționate, cu un twist experimental și efecte subtile, care declanșează viziuni inedite?

Canapeaua este o încercare de glamour seat, se vrea aristocratică și feminină. Este un alter ego al doamnei de Recamier. În ea văd stând numai femei elegante și bine crescute.

Cristina Curelea - Designist (2)Vino sub aripa mea! Canapea organic-vintage

Piesele tale sunt unicat, au statutul unor piese de colecție? Ești interesată și să preiei comenzi de recondiționare pe care să le traduci în stilul tău ludic, ironic, extravagant, exuberant?

Da, așa e. Dacă vrea cineva două identice, n-avem: mai treceți săptămâna viitoare :)) Sunt interesată de tot ce mi se propune de către clienții “ironici, extravaganți și exuberanți!”.

E o etapă în formarea mea artistică și cred că este și o piață de viitor a lumii care vrea să fie altfel, adică mai originală, mai aproape de vremurile feminității și mai departe de facturile în care a intrat  cumpărătorul de ikea. O să mai zăbovesc în stilul ăsta până când o să-mi cadă altceva cu tronc.

Deși trebuia să începem cu asta: ce faci tu în viața de zi cu zi ?

În viața de zi cu zi: iubesc, visez, învăț, mă joc!

Cristina Curelea - Designist

Fotografii: So Lemn

3 Comments

  1. […] aprilie stăteam de vorbă pentru prima dată cu Cristina Curelea despre So Lemn. Iar acum, în prag de iarnă, Cristina s-a pregătit de colindat cu o turmă de oițe. Lambswood […]

  2. […] aprilie stăteam de vorbă pentru prima dată cu Cristina Curelea despre So Lemn. Iar acum, în prag de iarnă, Cristina s-a pregătit de colindat cu o turmă de oițe. Lambswood […]

  3. […] SoLemn este artista Cristina Curelea, iar despre proiectul SoLemn am povestit deja pe Designist: aici și […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed